Taco's met zwarte bonen met limoen en chipotlepeper

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de bonen
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • olijfolie
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel chipotlepasta of 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • 2 blikken van 400 g zwarte bonen
  • voor de salsa
  • 20 cherrytomaatjes
  • ½ rode chilipeper, zonder de zaadjes, fijngehakt
  • de blaadjes van enkele takjes koriander
  • sap van ½ limoen
  • extra vergine olijfolie
  • voor de guacamole
  • 1 avocado
  • sap van ½ limoen
  • voor de knapperige sla
  • 1 kleine appel
  • sap van ½ limoen
  • enkele wittekoolbladeren of een kropje little gemsla
  • 4 radijzen, in plakjes
  • enkele takjes koriander
  • opdienen met
  • 8 maistortilla's
  • een handvol geraspte manchegokaas
  • naar keuze: naturel yoghurt of kokosyoghurt

Bereiden

Verhit een sauteerpan op halfhoog vuur, voeg de knoflook en een scheut olijfolie toe en bak hem een minuutje tot de randjes van de knoflook gaan kleuren. Voeg kaneel, komijn en chipotlepasta of chilipeper toe en roer nog een minuut tot de specerijen geroosterd zijn. Doe de bonen met het vocht erbij, breng ze tegen de kook, draai het vuur laag en laat ze 10-15 minuten pruttelen tot de vloeistof ingekookt is en de bonen nog in model zijn. Roer er eventueel een scheutje heet water door om het geheel te verdunnen. Breng op smaak met zout en peper en houd de bonen warm.

Bereid terwijl de bonen opwarmen de rest. Hak voor de salsa de tomaten grof op een plank. Verdeel de chilipeper en koriander erop, bestrooi met zout en peper en hak alles tezamen fijn. Schraap alles in een kom, voeg het limoensap en een scheut olijfolie toe en vermeng alles goed. Zet opzij.

Pel voor de guacamole de avocado, verwijder de pit en prak het vruchtvlees in een kom met een beetje zout, peper en het limoensap fijn. U kunt dit met een pureestamper doen.

Maak nu de salade. Hak de appel in fijne snippers en doe ze in een kom. Knijp het limoensap erover uit, voeg de gesnipperde kool of sla toe met radijs en koriander, breng op smaak met zout en peper en sprenkel er wat olie over.

Verhit als alles klaar is de tortilla's. Ik houd ze met een tang boven een gasvlam - dat gaat supersnel en geeft een heerlijke geroosterde smaak - maar het kan ook in de oven.

Zet de bonen, salade, guacamole en salsa allemaal in aparte kommen op tafel, samen met de tortilla's en de geraspte kaas en laat ieder zijn eigen taco vullen. Vergeet de chilisaus niet, en sommigen vinden yoghurt ook lekker hierbij.

Opmerking

'Ik ken niemand die deze taco's niet lekker vindt, en ik denk dat dit komt omdat ze qua smaak, textuur en voldoening zeer geslaagd zijn. Dit is waarschijnlijk mijn vaakste bereide late-avondmaal - het is snel klaar en heel erg lekker, en ik heb de meeste ingrediënten in voorraad, of ik haal ze snel bij de winkel op de hoek. Zwarte bonen hebben een geheim waar ik dol op ben: ze bezitten een zeldzame combinatie van eiwitten en vezels. 200 gram zwarte bonen bevatten evenveel eiwitten als een portie van 100 gram kip, en ze leveren driemaal meer vezels dan broccoli. De bonen zijn bovendien rijk aan antioxidanten die ook in andere paarse en scharlakenkleurige producten voorkomen, zoals bosbessen en druiven.' - Anna Jones

Kookboek

Het recept 'Taco's met zwarte bonen met limoen en chipotlepeper' is afkomstig uit het kookboek...

Modern vegetarisch

Anna Jones geeft een heel moderne kijk op vegetarisch eten, met recepten die gezond, voedzaam, heel lekker en gemakkelijk te maken zijn. Met recepten waarin het volledige aanbod van vegetarische ingrediënten wordt gebruikt - verschillende granen

... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Taco tips