Pittige tonijnbroodjes

10 stuks
bereiden
wachten

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 500 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 eiwit (de eidooier houd je apart)
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 280 ml lauwwarme melk
  • voor de tonijnvulling
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 1 blikje tonijn
  • 300 g champignons, in schijfjes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels tomatensaus
  • 2 eetlepels chilisaus
  • extra
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel melk
  • sesamzaadjes

Bereiden

Maak eerst het deeg. Mix de bloem, gedroogde gist, suiker en 1 theelepel zout kort met een keukenmachine. Scheid de eidooier van het eiwit, en giet het eiwit samen met de zonnebloemolie bij de droge ingrediënten in de kom. Meng dit kort. Giet dan de lauwwarme melk beetje bij beetje in de kom. Kneed het deeg op hoge snelheid in 5-8 minuten mooi soepel.

Stort het deeg op je werkblad en kneed nog even door met de hand. Vet de kom in met wat zonnebloemolie en plaats het deeg terug in de kom. Dek het deeg af met plasticfolie en een theedoek en laat het deeg zeker 60 minuten rijzen op een warme plek.

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en doe de ui, knoflook en de paprika erbij en bak 35 minuten. Voeg de tonijn, champignons, paprikapoeder, 1 theelepel zout, kurkuma en de zwarte peper toe en bak nog eens 2 minuten met het deksel op de pan. Doe dan de tomaten- en chilisaus erbij. Schep de vulling goed door en laat nog 2 minuten pruttelen op laag vuur. Doe de vulling in een vergiet en laat volledig afkoelen.

Is het deeg in volume verdubbeld? Druk dan de lucht eruit en stort het deeg op het werkblad. Vorm tot een lange staaf en snijd in ongeveer 15 gelijke stukken. Rol elk stuk deeg tot een klein bolletje. Dek de bolletjes af met plasticfolie en laat 10 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol met een deegroller een bolletje deeg uit tot een langwerpige plak. Druk de zijkanten goed plat. Schep een eetlepel van de vulling aan de onderzijde van het plakje deeg en snijd aan de bovenzijde verticaal ongeveer 6 sneetjes. Rol het deeg vanaf de onderzijde mooi strak naar boven en druk de zijkanten goed aan, zodat de vulling er niet uit kan lopen.

Plaats het gevulde deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk het ei-melkmengsel over de broodjes en strooi er wat sesamzaadjes overheen. Bak de broodjes in 30-40 minuten mooi goudbruin en gaar.

Extra benodigd

Keukenmachine, plasticfolie, bakpapier

Tip

Serveer de broodjes met een kommetje harirasoep.

Kookboek

Het recept 'Pittige tonijnbroodjes' is afkomstig uit het kookboek...

Uit de keuken van Fatima

Dat lekker koken en bakken niet moeilijk hoeft te zijn, bewijst foodblogger Fatima al meer dan vier jaar op haar site uitdekeukenvanfatima.nl. Van heerlijke Marokkaanse klassiekers als harira, visbastilla's, hele kip uit de oven en diverse deegwaren tot zoete

... lees verder

© Nieuw Amsterdam. Beeld: Sabine Koning

Tonijn tips