Kantonese gestoomde zalm met zwarte bonen, gember en bosui

4 personen
bereiden
wachten

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels gedroogde gefermenteerde zwarte bonen
  • 1 kleine ui, in dunne ringen
  • ca. 600 g zalmfilet
  • 2 eetlepels (ca. 30 g) verse gember, in luciferreepjes, plus (optioneel) wat extra voor het garneren
  • 2 grote tenen knoflook, fijngehakt of geraspt
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 theelepel geroosterde-sesamolie
  • snufje witte peper
  • voor het garneren
  • 2 bosuien, in dunne ringetjes
  • ½ eetlepel plantaardige olie

Bereiden

Doe de zwarte bonen in een kleine, hittebestendige kom, overgiet ze met kokend water en laat 15 minuten weken.

Vul een stoompan voor de helft met water en breng op hoog vuur aan de kook.

Pak een hittebestendige schaal die in de stoompan past (en waar de zalm ook in past). Verdeel de ui over de bodem van de schaal en leg de zalm er met het vel naar beneden op (het vel mag het bord niet raken).

Meng de gember, knoflook, sojasaus, sesamolie en peper in een kom en giet het mengsel over de zalm. Schep de geweekte zwarte bonen erover (gooi het weekvocht weg, want dat is superzout). Leg een stuk bakpapier over de vis zodat de smaak niet 'verdunt'.

Zodra het water in de stoompan kookt, zet je de schaal met de zalm erin en leg je het deksel op de pan. Laat circa 15 minuten stomen, afhankelijk van de grootte van de zalm. Neem na 10 minuten het deksel van de stoompan (pas op dat je je niet brandt) en garneer de zalm met de bosuien en eventueel nog wat gember. Breng de plantaardige olie in een kleine koekenpan aan de kook en giet deze over de bosuien - dit zal de smaak nog meer versterken omdat ze zo lichtjes 'gebakken' worden. De geur zal geweldig zijn! Haal de zalm dan uit de stoompan en serveer met een kom dampend hete rijst of noedels en gestoomde groenten (zie tip).

Tip

Stoom wat groenten (bijvoorbeeld sperziebonen, broccoli of Chinese kool) op de zalm met een stukje bakpapier ertussen. Dit bespaart het gebruik van een extra pan.

Opmerking

Dit is een echte gezinsfavoriet! Mijn moeder maakte dit gerecht vroeger best vaak omdat het zo lekker gemakkelijk is, snel - in 20 minuten - op tafel staat, en ook nog eens heel voedzaam is. Mijn kinderen zijn er inmiddels ook dol op, maar zij eten eigenlijk alles wel - zolang ik er maar rijst of noedels bij geef.

Kookboek

Het recept 'Kantonese gestoomde zalm met zwarte bonen, gember en bosui' is afkomstig uit het kookboek...

Chinees!

In 'Chinees!' van Suzie Lee vind je authentieke Chinese recepten waarmee je gewoon thuis van je favoriete Chinese gerechten kunt genieten. Zowel de beginnend kok als de fervente liefhebber van Chinees eten kijkt zijn ogen uit in 'Chinees!'

... lees verder

© Uitgeverij Becht

Zalm tips