Langzaam gegaarde zalm uit de oven met dragon en wilde rijst

8 personen
bereiden

waardering 7,7obv 46 waarderingen

Ingrediënten

  • 600 g wilde rijst
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 4 sjalotjes, in ragfijne plakjes
  • 10 takjes dragon
  • 1 sinaasappel
  • 1 kg zalmfilet, het dikke gedeelte van de zijde

Bereiden

Breng in een ruime pan water met wat zout aan de kook. Strooi de wilde rijst erin, draai het vuur laag en kook de rijst in 1 uur (en soms iets langer) gaar.

Verwarm de oven voor op 100 °C. Schenk de helft van de olie uit op het midden van een bakplaat. Leg de helft van de sjalotten en 5 takjes dragon erop en rasp hierboven de helft van de sinaasappel.

Bestrooi de zalm aan beide kanten met zout en peper, leg de zalm op de sjalotten. Smeer de bovenkant van de zalm in met de overige olie. Verdeel de resterende sjalot en dragon erover en rasp hierboven de andere helft van de sinaasappel.

Plaats de bakplaat in het midden van de oven, draai de oventemperatuur terug naar 60 °C en bak de vis in 25 minuten rosé, de kern mag nog wel transparant blijven.

Breng de wilde rijst op smaak met zout en peper. Verwijder de takjes dragon en snijd de zalm (aan tafel) in stukken. Serveer direct op warme borden. Ook lekker met een zomerse salade.

Tip

Geen wilde rijst kunnen vinden? Gebruik dan een mix van wilde en witte rijst en kook die gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dat is net wat feestelijker dan gewone basmatirijst.

Kookboek

Het recept 'Langzaam gegaarde zalm uit de oven met dragon en wilde rijst' is afkomstig uit het kookboek...

Kookschrift voor feestdagen

In 'Kookschrift voor feestdagen' beschrijft chef-kok Yolanda van der Jagt op een persoonlijke manier haar meest feestelijke recepten: spicy speculaasbrokken voor... lees verder

© Mo'Media

Zalm tips

Reacties op dit recept

  • tineke Lekker de zalm uit de oven, alleen moest de oven hoger op temp. staan het werd anders niet gaar.
  • R.J Heerliijk. temp. van de oven 80 graden grote zalm 40 ninuten.
    Maak het vast nog een keer.
  • niki Heb het gemaakt voor 20 personen. Iedereen was verrukt.
  • annie Temperatuur moest hoger en langer in de oven, ik hou beslist niet van vis dat niet gaar is. Ik vond het een vrij smakeloos recept, voor mij niet voor herhaling vatbaar.
  • Frank Prima recept, garing is mooi, kilo zalm voor 8 personen is wel aan de krappe kant. Heb de zalm eerst even aan beide kanten een minuut in een pan aangebakken en daarna met pan in de oven op 60 graden gedurende 30 minuten.
  • M.J. Als je geen wilde rijst kunt vinden neem dan een mix van wilde en witte rijst? Een uur koken? Oven veel te laag, heb hem hoger moeten zetten om te voorkomen dat ik de zalm niet morgen bij het ontbijt zou moeten eten. Smakeloos en zonder bite. De combinatie sinaasappel, zalm en dragon vind ik top, maar volgende keer gewoon lekker knapperig bakken.