Warmgerookte citroen-peperzalm van de barbecue

4 personen
bereiden

waardering 8,3obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 zalmzijde met huid van ca. 1,4 kg
  • 3 eetlepels fruit-peper-citroen (Verstegen)
  • 2 citroenen, in schijfjes gesneden en kort gegrild
  • 4 takjes tijm, blaadjes gerist

Bereiden

Bereid een grote BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van circa 90 °C is bereikt.

Strooi de geweekte rookhout-snippers op de kolen en leg de hele zalm met de huidzijde op het rooster. Besprenkel royaal met de fruit-peper-citroen en sluit de deksel. Gaar de zalm in ca. 1 uur totdat hij stevig aanvoelt en de segmenten bij het indrukken met een duim loskomen. Gaar hem niet te ver door, want dan wordt de zalm droog en ontstaan er witte eiwitdruppels boven op de zalm.

Schuif voorzichtig twee grote spatels onder de zalm en leg hem van de BBQ op een serveerplank. Garneer met de gegrilde citroenschijfjes en geplukte tijmblaadjes. Serveer bij een zomerse salade of als onderdeel van een BBQ-buffet. Overgebleven zalm is nog drie dagen heerlijk te verwerken in zelfgemaakte zalmsalade of rillettes.

Extra benodigd

BBQ voor indirect grillen, 2 handjes beuken-, berken- of eikenrookhoutsnippers, geweekt

Kookboek

Het recept 'Warmgerookte citroen-peperzalm van de barbecue' is afkomstig uit het kookboek...

Smokey Goodness

'Smokey Goodness' is het BBQ-kookboek van wereldkampioen Barbecue, Jord Althuizen. Met 'Smokey Goodness' haal je het beste uit je BBQ. Met alles over... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Zalm tips