Zalm-tandoori met zoete aardappel, tomaten en rode ui

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook, geraspt
  • 4 cm verse gember, geraspt
  • 75 ml yoghurt, plus extra voor erbij
  • geraspte schil van 1 biologische citroen
  • 2 kleine theelepels gemalen komijn
  • 1 kleine theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gerookte-paprikapoeder
  • ½ theelepel mild chilipoeder
  • 4 zalmfilets
  • voor de zoete aardappels
  • 650 g zoete aardappels, geschild en in blokjes van 1 cm
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 400 g troskerstomaten
  • 1 rode ui, grof gesneden

Bereiden

Meng de knoflook, gember, yoghurt, citroenrasp, alle specerijen en wat zout en draai de zalmfilets voorzichtig door het mengsel. (Als je dit gerecht van tevoren klaarmaakt, dan kan het nu marineren in de koelkast.)

Verwarm de oven voor tot 210 °C (hetelucht) of 230 °C (elektrisch). Doe de blokjes zoete aardappel in een braadslede die groot genoeg is om alles in een enkele laag in te leggen en meng ze samen met de olie, komijn en 1 theelepel zout. Zet 10 minuten in de oven.

Haal de zoete aardappels uit de oven en voeg de kerstomaten en de ui toe en roer goed door. Gebruik een houten lepel om 4 plekken vrij te maken voor de zalmfilets en leg ze voorzichtig in de braadslede. Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C (hetelucht) of 180 °C (elektrisch) en zet de braadslede terug in de oven voor de laatste 20 minuten. Dien de zalm en de groenten op met wat yoghurt.

Variatietip

Gebruik in plaats van vis paneer in stukken van ongeveer 5 cm en marineer ze zoals hierboven staat beschreven.

Opmerking

Dit is mijn alles-in-een variant op de Padmini Tandoori van mijn zus. Het was een van onze lievelingsmaaltijden voor doordeweeks toen we nog huisgenoten waren. Het smaakt heerlijk met de lichtgekruide zoete aardappels en tomaten, maar zorg er wel voor dat je 1 of 2 braadsledes gebruikt die groot genoeg zijn om alle zoete aardappels in een enkele laag in te leggen.

Kookboek

Het recept 'Zalm-tandoori met zoete aardappel, tomaten en rode ui' is afkomstig uit het kookboek...

De feestelijke bakplaat

Vier de feestdagen met Rukmini Iyers bakplaatrecepten: nooit meer stressen voor kerst, verjaardagen of feestjes, want met de 75 recepten uit 'De feestelijke bakplaat' zet je met minimale inspanning de meest onvergetelijke gerechten op tafel

... lees verder

© Becht / HarperCollins Holland

Zalm tips