Boeuf bourguignon met 12 uur gemarineerd vlees

4 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 7,9obv 14 waarderingen

Ingrediënten

  • 800 g runderstoofvlees, in blokjes
  • klontje boter
  • 100 g gezouten spekreepjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 g champignons, grote exemplaren in vieren en kleinere gehalveerd
  • 30 zilveruitjes
  • voor de marinade
  • 2 wortelen, in stukken
  • 1 stengel selderij, in stukken
  • 1 ui, in stukken
  • 500 ml rode wijn
  • 1 theelepel tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels

Voorbereiden

Maak de marinade. Roer de wortel, selderij en ui door de wijn. Voeg tijm, laurier, kruidnagel en 500 ml water toe en laat de runderblokjes ongeveer 12 uur marineren in dit vocht.

Bereiden

Zeef alles en bewaar het marinadevocht. Dep het vlees droog.

Smelt de boter in een stoofpan met dikke bodem en bak de runderblokjes aan alle kanten goudbruin zodat de snijvlakken dichtgeschroeid zijn. Voeg de spekreepjes toe en bestrooi het gerecht met bloem.

Giet wat marinadevocht over het vlees zodat alles bijna onder staat. Laat anderhalf uur sudderen met gesloten deksel.

Voeg de champignons en de zilveruitjes toe aan de stoofpot. Laat het gerecht nog een halfuur pruttelen.

Kookboek

Het recept 'Boeuf bourguignon met 12 uur gemarineerd vlees' is afkomstig uit het kookboek...

Geurige stoofpotjes

Met klassiekers als coq au vin, lamsnavarin, bouillabaisse en met exotische gerechten als geurige Indische curry's, rijke Thaise melanges, bedwelmende Marokkaanse... lees verder

© Standaard Uitgeverij

Boeuf Bourguignon tips

Reacties op dit recept

  • Paul Heerlijk recept. Je moet er wel de tijd voor nemen, dus de dag vantevoren het vlees in de rodewijnmarinade zetten. Ik ben wat royaal geweest met kruidnagelen en lekker veel verse tijm uit de tuin. Als wijn een stevige Bordeaux met veel tannine. Serveren met aardappelen, sperzieboontjes of rode kool.
  • Edwin Er ontbreken essentiĆ«le zaken. Knoflook (8 tenen), bouillon of vleesfond, peper en zout. Smaakt nergens naar zo. Voeg ook veel meer tijm toe.
    • Joris Helemaal mee eens. Ik gebruik al jaren het recept 'Boeuf Bourguignon (klassiek)' dat ook op Okoko staat, dat is echt geweldig goed.