Gehakt met een Thais tintje en geurige rijst van Ainsley Harriott

4 personen
bereiden

waardering 7,8obv 46 waarderingen

Bevat per portie

413 kcal
31 g eiwit
6 g vet
63 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 250 g langkorrelrijst of Thaise geurige rijst
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 ui, gehalveerd en in plakken
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 1 rode paprika, grof gehakt
  • 450 g varkensgehakt of kalkoengehakt
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 175 ml kippenbouillon
  • 2 theelepels maïzena
  • 2 eetlepels sojasaus (dark soy uit de toko)
  • handje verse basilicum, plus extra om te garneren

Bereiden

Kook de rijst 15 minuten in kokend water.

Verhit ondertussen de olie in een pan en fruit de ui in 3-4 minuten goudbruin. Schep om met de knoflook en rode paprika en bak nog eens 4 minuten.

Voeg dan het gehakt en de chilipoeder toe en bak alles in 2-3 minuten bruin. Voeg al roerend de bouillon toe, breng aan de kook en laat alles nog 5 minuten zachtjes pruttelen.

Roer de maïzena los met 1 eetlepel water en roer dit samen met de sojasaus tot een gladde massa, voeg het toe aan de pan en roer tot alles lichtgebonden is. Breng op smaak met zout en peper en voeg het basilicumblad toe.

Giet de rijst af. Schep de rijst op de borden, daarop het Thaise gehakt en garneer met wat verse basilicumblaadjes.

Opmerking

'Zoveel heerlijke aroma's worden geassocieerd met Thais eten. Om iets speciaals te maken ben ik uitgegaan van een klassieke bolognesesaus en heb daar wat van die aroma's aan toegevoegd. Het is nog mager ook. Als je vegetariër bent, hoef je niets te missen, vervang het vlees gewoon door gehakte quorn.' - Ainsley Harriott

Kookboek

Het recept 'Gehakt met een Thais tintje en geurige rijst van Ainsley Harriott' is afkomstig uit het kookboek...

Snel & slank

'Ik wil dat dit boek alleen maar gaat over genieten van eten, het minderen van vet en het op tafel zetten van snelle, smakelijke en stevige maaltijden die feest

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Gehakt tips

Reacties op dit recept

  • pien Dit is zo'n lekker recept, makkelijk voor door de week. Alleen de hoeveelheid groente vind ik echt te weinig, daarom verdubbel ik de hoeveelheid paprika met 4 puntpaprika's: doe er een salade bij.
  • riemke Erg lekker en makkelijk, dit eten wij vaker.
  • carla Bij Thais zou ik eerder koriander verwachten dan basilicum, of zit ik dan helemaal mis?
    • Christel Hier in Thailand is basilicum even onmisbaar als koriander en kalkoengehakt vind je hier ook niet.
  • henny Ga het zeker eens maken, snel en makkelijk.
  • Francesca Wat een flut recept! Hier is niets Thai aan, en zeker veel te weinig groente.
    • Esta Helemaal mee eens. Ik heb het 2x gelezen omdat ik dacht dat ik iets over het hoofd gezien had.
    • Peter Thais hoeft niet altijd vol te zitten met kruiden en groenten, het gaat om de manier van bereiden.
  • henny Francesca, nou nou een beetje minder...
  • Lucas Lekker gerecht. Voeg wat extra hot chili sauce van de toko toe met wat sambal en reken maar dat het Thais smaakt :)
  • Ingeborg Ik heb het recept lang geleden ook klaargemaakt en vind hier ook weinig Thais aan en ook niet bijzonder lekker. Na de eerste keer dus niet meer gemaakt. De tomatensoep uit dit boek is echter wel briljant lekker!
    • Ingeborg Nabrander: ik denk dat wat vissaus, vers limoensap en inderdaad verse koriander het geheel voldoende zal ophalen.
  • Paul Echt een lekker recept om tijdens de week toch iets apart op tafel te zetten. Heb er zelf wel meer paprika's in gesneden en zowel de gele, de groene als de rode genomen. Presenteert nog mooi ook.