Gehaktballen met jus

4 personen
bereiden
wachten

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 (oude) witte boterhammen, zonder korst
  • 75 ml melk
  • 50 g boter
  • 1 ui, fijngesneden
  • 400 g half-om-half-gehakt
  • 1 ei
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel fijne, scherpe mosterd
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • versgemalen nootmuskaat
  • handje bloem + 1 theelepel extra
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 tomaat, ontveld, in stukjes of 1 gepelde tomaat uit blik
  • 100 ml hete kalfs- of kippenbouillon, of water

Bereiden

Week de boterhammen 10 minuten in de melk.

Laat 1 eetlepel boter smelten in een koekenpan, voeg driekwart van de ui en een klein snufje zout toe en fruit 5 minuten.

Doe het gehakt, ei, de gefruite ui, ketjap, mosterd, kerrie, nootmuskaat, halve theelepel zout en peper naar smaak in een kom. Knijp het brood uit en scheur het in stukjes boven het gehakt. Kneed alles 1 minuut goed door.

Draai vier ballen van het gehakt. Strooi een handje bloem uit over een bord en wentel er de ballen door. Leg ze op een bord en laat ze een half uur opstijven in de koelkast.

Verhit de rest van de boter met de olijfolie in een braadpan en bak de ballen rondom bruin. Zet het vuur laag en laat ze, met een deksel schuin op de pan, 20 minuten garen. Keer de balen regelmatig om en voeg na de eerste 10 minuten ook de resterende ui en de tomaat toe.

Haal de ballen uit de pan en houd ze warm. Strooi de theelepel bloem in de pan en laat al roerend eventjes fruiten. Schenk de bouillon of het water in de pan en breng aan de kook. Roer de aanbaksels los. Laat de jus een minuutje pruttelen.

Serveer de ballen in de jus, of serveer de jus apart in een juskom.

Opmerking

Woensdag-gehaktdag is een bekende slogan uit het naoorlogse Nederland. Op maandag werd de koelcel van de slager gevuld, dinsdags werd er uitgebeend, op woensdag werd er gehakt gedraaid. Vandaar dat er op woensdagavond in veel gezinnen ballen op tafel kwamen. Met jus natuurlijk, voor in het kuiltje.

Kookboek

Het recept 'Gehaktballen met jus' is afkomstig uit het kookboek...

De bijbel van de Nederlandse keuken

Van Zeeuwse bolus tot polderkreeftensoep en van knolselderijsteak tot hachee: in 'De bijbel van de Nederlandse keuken' neemt Janneke Vreugdenhil je mee op culinaire reis door Nederland. Met naast het ultieme recept voor boerenkoolstamppot

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Gehaktballetjes tips