Smeuïge varkensgehaktballen
bereiden
Ingrediënten
- 130 g panko
- 180 ml volle melk
- 3 eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra voor het bakken
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 450 g gehakt van varkensschouder
- 1 groot ei
- 45 g Parmezaaanse kaas, fijngeraspt, plus extra voor de garnering
- 5 g peterselie, fijngehakt
- 1½ theelepel venkelzaad, licht gekneusd
- 1½ theelepel chilivlokken
- ¼ theelepel zwarte peper, versgemalen
- 2 theelepels (6 g) grof zeezout
- circa 1 liter eenvoudige tomatensaus
- in olijfolie gebakken brood, ingesmeerd met knoflook, voor erbij
Bereiden
Meng de panko en melk in een middelgrote kom. Kneed niet te lang de vloeistof in de kruimels. Zet het mengsel opzij zodat het vocht volledig kan worden opgenomen.
Zet een koekenpan op laag vuur en giet de olijfolie erin. Voeg de ui toe en bak hem 10-12 minuten zachtjes, onder regelmatig roeren, totdat hij zacht is maar nog niet gekleurd.
Voeg de knoflook toe en bak hem circa 30 seconden tot hij geurig is, maar laat hem niet bruin worden. Schep alles in een grote kom en laat het afkoelen.
Zodra de ui is afgekoeld, voeg je het varkensgehakt, ei, de Parmezaanse kaas, peterselie, het venkelzaad, de chilivlokken, zwarte peper en het zout toe. Werk het goed door met je handen. Voeg het pankomengsel toe en meng dit er voorzichtig doorheen. Bewerk het niet te veel, want dat kan resulteren in kleffe of melige gehaktballen.
Maak een proefballetje om de smaak van de kruiden te controleren. Verhit in een kleine koekenpan op middelhoog 1 eetlepel olie en bak hierin het balletje 2-3 minuten per kant tot het aan beide kanten mooi bruin en gaar is. Proef het en breng het indien nodig op smaak met zout, venkel en chilivlokken. Herhaal dit met een ander testballetje tot het precies goed smaakt. Dek het gehakt af en zet het 30 minuten tot 1 uur in de koelkast.
Verwarm de grilloven voor.
Meng in een gietijzeren pan de tomatensaus met 240 ml water. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur dan laag.
Schuif de gehaktballen in de oven ongeveer 5-10 cm onder het grillelement en gril ze circa 8 minuten tot de bovenkant bruin is. (De tijd waarin ze verkleuren varieert aanzienlijk, dus houd ze de eerste keer dat je ze grilt, goed in de gaten.)
Haal de gehaktballen uit de oven en leg ze in de sudderende saus. Voeg indien nodig nog eens 120 ml water toe zodat ze gedeeltelijk zijn ondergedompeld. Laat ze 6-10 minuten onder af en toe voorzichtig roeren zachtjes doorkoken tot ze gaar zijn. Haal ze van het vuur, dek ze af en laat ze tot serveren in de warme saus staan.
Serveer ze met het in olijfolie gebakken brood dat je licht hebt ingewreven met een teentje knoflook en rijkelijk hebt bestrooid met geraspte Parmezaanse kaas.
Bewaar de gehaktballen maximaal 1 week in de koelkast en 3 maanden in de diepvries. Warm ze voor gebruik weer op.
Opmerking
Hoewel ik nog altijd fan ben van het oude kampvuurliedje 'On top of spaghetti', is spaghetti wat mij betreft de laatste plek waar een gehaktbal in thuishoort. Hoeveel ik er ook krijg voorgeschoteld, de verhouding tussen pasta en gehaktballen klopt nooit en ik eindig altijd met een halve kom louter spaghetti! Nee, ik serveer deze malse gehaktballen op een sneetje brood dat in olijfolie is gebakken met lekker veel saus erover. En met heel veel geraspte Parmezaanse kaas natuurlijk, want dat deel van het liedje klopt helemaal.
Kookboek
Het recept 'Smeuïge varkensgehaktballen' is afkomstig uit het kookboek...
Good things
Samin Nosrat
In 'Good things' staan meer dan 125 favoriete recepten om te maken en te delen van chef-kok Samin Nosrat. Het is een essentiële gids voor koken en tafelen: of je nu zoekt naar een tomatensoep om een vriend te troosten, verbondenheid
... lees verder © Spectrum