Hachee van magere riblappen

4 personen
bereiden

waardering 7,9obv 35 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 kg magere riblappen, in stukken van ca. 3 cm
  • handvol bloem
  • 50 g boter
  • 750 g sjalotjes
  • 4 eetlepels wijnazijn
  • 750 ml bier
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 6 jeneverbessen
  • 2 kleine uien
  • 2 bruine boterhammen, zonder korst
  • mosterd

Bereiden

Neem een plastic zak en schud hierin het vlees heen en weer met de bloem. Hierdoor komt er een dun laagje bloem op het vlees.

Neem een zo zwaar mogelijke braadpan en bak de stukken vlees even aan in de boter, op een hoog vuur. Haal het vlees eruit en bak de geschilde, maar ongesneden sjalotjes zachtjes. Doe daarna het vlees bij de uien en voeg azijn, bier, suiker, wat zout, laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen eraan toe.

Smeer de boterhammen in met mosterd, snijd ze in stukken en voeg die ook toe aan het vlees. Laat alles twee uur zachtjes pruttelen.

Snijd de uien in stukjes en voeg die pas na anderhalf uur toe. Haal de sjalotjes er aan het einde uit.

Serveer de hachee samen met aardappelen of met grof gesneden brood.

Opmerking

Het traditionele recept voor hachee vereist een kooktijd van drie à vier uur in een grote hoeveelheid boter. Wij kiezen voor slechts twee uur en gaan ook relatief zuinig om met boter. Wij leerden van onze slager in Amsterdam om de uien mee te koken en ze er daarna weer uit te halen. Aangezien uien na lang stoven moeilijk verteerbaar zijn, voorkom je hiermee dat de hachee zwaar op de maag gaat liggen.

Kookboek

Het recept 'Hachee van magere riblappen' is afkomstig uit het kookboek...

Oerhollands

'Oerhollands' is een nieuwe visie op onze traditionele Hollandse keuken. Gerechten die onze ouders en voorouders maakten, maar dan aangepast aan deze tijd

... lees verder

© Uitgeverij Becht

Hachee tips

Reacties op dit recept

  • Greet Mager vlees is dan misschien gezonder, maar je kunt er geen lekkere hachee van maken!
  • Gerda Riblappen zijn dan ook niet echt mager.
  • Bert Als je riplappen met een rand vet er aan neemt, wordt de hachee veel lekkerder.
  • Carrie Probeer eens sukadelappen! Heerlijk om te stoven.
  • henny Vlees met een vette rand daar moet je hachee van maken. En ook 1 dag vantevoren maken.
  • Koos Riblappen in twee uur gaar, dat wordt niks. Lang en zacht garen, dan wordt het wat.
  • thea Onevenwichtig recept, hachee van "magere" riblappen en wijnazijn en bier en mosterd en bloem en brood in twee uur gemaakt, zonder lekker lang gestoofde in het vet van het vlees wegsmeltende, dus zoete uien? Als iets goed is zoals "gewone hachee", houden dan zo, neem er wat minder van als je "gezond" wil eten, maar hou de basis goed.
  • hanneke Besmeer het vlees met de mosterd en voeg blokjes gesneden ontbijtkoek toe ipv brood.
  • Gerard Nee, dit is niks. 'Magere riblappen' is een contradictio in terminis. Waarom toch die rare haast? Een recept heeft zijn tijd nodig. En je hebt minstens vier uur nodig. Dan ruikt je hele huis meteen lekker. Maak dit hachee recept trouwens een dag van te voren, dan trekken de smaken beter in.
  • francine Misschien lees ik het recept niet goed maar hoe verwijder ik op een efficiente manier de sjalotjes aan het einde van de stooftijd?
    • Erwin Zonder uien geen hachee, dus ik zou de sjalotjes er helemaal niet uit verwijderen. Overigens zou ik ook geen sjalotjes gebruiken, maar normale Hollandse uien en gewoon het recept 'Hachee (basisrecept)' volgen dat je ook op Okoko vindt. Dat recept is helemaal goed!
  • francine Dank je wel, Erwin, ik ga je raad helemaal opvolgen.
  • Wia Ik maak dit al bijna 48 jaar met sucadelappen, en heel veel gewone hollandse dikke uien. En de hele dag laten pruttelen.