Hazenpeper met venkel en rode wijn

8 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 8obv 15 waarderingen

Ingrediënten

  • 1½ kg hazenpepervlees
  • 100 g boter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 250 g gerookte spekblokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 venkelknollen
  • voor de marinade
  • 1 fles stevige rode wijn
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien, in grove stukken
  • 4 worteltjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 takjes peterselie (met wortel)
  • 2 laurierbladen

Voorbereiden

Breng alle ingrediënten voor de marinade in een pan aan de kook. Laat de marinade 10 minuten zachtjes koken en vervolgens afkoelen. Voeg het vlees toe en laat het minstens 24 uur marineren.

Bereiden

Laat het vlees uitlekken. Zeef de marinade.

Verhit de boter en olijfolie in de pan en braad het vlees snel rondom aan. Voeg de spekjes en de knoflook toe.

Verwijder lelijke, harde buitenste bladen bij de venkelknollen en snijd ze vervolgens in vieren. Verwijder de harde kern aan de onderkant. Leg de stukken venkel bij het vlees en giet de marinade in de pan. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Stoof de hazenpeper in een gesloten pan in ca. 2 uur gaar.

Bind de saus desgewenst met beurre manié (een mengsel van gelijke delen door elkaar geknede bloem en boter). Roer hiervan zeer kleine beetjes tegelijk door het vocht in de pan tot de gewenste dikte is bereikt. Laat de saus enkele minuten zachtjes koken om de bloem te laten garen. Breng de hazenpeper op smaak met zout en peper.

Serveer de hazenpeper met aardappelpuree of polenta.

Kookboek

Het recept 'Hazenpeper met venkel en rode wijn' is afkomstig uit het kookboek...

Stoofpotten - de nieuwe keuken

Voor 'Stoofpotten - de nieuwe keuken' hebben culinair journalisten Florine Boucher en Anne Scheepmaker een bijzondere selectie stoof-gerechten van over de hele... lees verder

© Uitgeverij Becht

Hazenpeper tips