Churrasco stijl picanhasteak

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 picanhasteak van ca. 1,4 kg (liefst van een mooi vet ras zoals Aberdeen Angus of Limousin)
  • 1 gehalveerde bol verse knoflook
  • 1½ eetlepel grof zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 200 ml chimichurri

Bereiden

Bereid een BBQ of grill voor op direct grillen en verhit deze waarbij je twee temperatuurzones creëert: een deel loeiheet voor het dichtschroeien (350 °C) en een deel matig heet voor het doorgaren (160 °C).

Snijd de picanhasteak in de breedte in dikke stroken van 5 cm breed. Wrijf de stroken rondom goed in met de gehalveerde bol knoflook. Vouw de picanhastroken dubbel zodat de vetlaag als een boog aan de buitenzijde zit en spies ze vast op een grote BBQ- of kebabspies.

Bestrooi de gespieste picanha rijkelijk met grof zeezout en leg ze op het heetste deel van de BBQ. Gril de spiesen al draaiend tot het vet begint te smelten en het vlees mooi van kleur is. Gaar verder door tot een kerntemperatuur is bereikt van 54 °C boven het matig hete deel van de BBQ.

Laat de picanha kort rusten, bestrooi met versgemalen zwarte peper en snijd in dunne plakjes terwijl deze nog aan de spies zit voor de echte Braziliaanse churrasco-beleving. Serveer met de chimichuri bij een Latijns-Amerikaanse maaltijd met geroosterde groenten en fajita's of maïspolenta.

Extra benodigd

BBQ voor direct grillen met twee temperatuurzones, 2 grote BBQ- of kebabspiesen

Kookboek

Het recept 'Churrasco stijl picanhasteak' is afkomstig uit het kookboek...

Smokey Goodness

'Smokey Goodness' is het BBQ-kookboek van wereldkampioen Barbecue, Jord Althuizen. Met 'Smokey Goodness' haal je het beste uit je BBQ. Met alles over... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Steak tips