Babi pangang

6 personen
bereiden

waardering 8,6obv 5 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 kg varkensschouderkarbonade, ontbeend
  • 120 ml Shaoxing rijstwijn
  • 1 theelepel vijfkruidenpoeder (5-spice-powder)
  • 100 ml honing
  • 2 eetlepels hoisinsaus
  • 4 teentjes knoflook, uitgeperst

Bereiden

Snijd het vlees in 4 of 5 langwerpige stukken. Was het vlees en droog met keukenpapier. Bestrooi het vlees gul met peper en zout.

Maak een marinade van de overige ingrediënten. Wrijf het varkensvlees in met de marinade en laat het vlees een nacht of minimaal 8 uur in de marinade staan. Draai het vlees af en toe om te zorgen dat de marinade gelijkmatig intrekt.

Verwarm de oven voor tot 150 °C.

Vet een bakplaat in. Haal het varkensvlees uit de marinade en leg op de bakplaat (bewaar de overgebleven marinade).

Dek de bakplaat af met aluminiumfolie en bak het varkensvlees ongeveer 30 tot 45 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees. Keer het vlees en bak het nog eens 30 tot 45 minuten.

Haal het varkensvlees uit de oven en zet de grill van de oven aan. Bestrijk ieder stuk vlees met de overgebleven marinade en gril het vlees 5 minuten aan iedere kant. Of gril het vlees boven een kolenvuur bij wijze van alternatief. Snijd de babi pangang in plakken en serveer meteen.

Extra benodigd

Aluminiumfolie

Tips

'Het belangrijkste bij dit recept is om niet te mager varkensvlees te gebruiken. Het vet in het varkensvlees zal wegsmelten en op die manier het vlees sappig houden. Varkensschouder is een goede keuze, en wellicht kun je je slager vragen of hij het stuk vlees voor je wilt uitbenen. Een beter stuk vlees voor dit gerecht is echter buikspek van een speenvarken. Buikspek van een speenvarken is minder vet dan 'normaal' buikspek, maar bevat nog steeds genoeg vet om weg te smelten. Het is beslist de moeite waard om te bestellen bij de slager.' - Francis Kuijk

Kookboek

Het recept 'Babi pangang' is afkomstig uit het kookboek...

Basisboek Indonesisch

Met 'Basisboek Indonesisch' haal je 130 recepten met stap voor stap fotografie en uitleg in huis. Het zijn de gerechten waarmee Francis Kuijk is opgegroeid, en vele recepten zijn overgedragen van moeder op dochter. In dit boek staan recepten voor

... lees verder

© Good Cook. Beeld: Mitchell van Voorbergen

Varkensvlees tips