Zelfgemaakte tomatensaus
door Clara

03-08-09De tomaten in mijn tuin hebben duidelijk te kort aan zon gehad. Ze beginnen nu net iets te kleuren, maar zijn nog veel te groen om er lekkere tomatensaus van te maken. Dat doe ik iedere zomer zo rond eind juli, begin augustus midden in de tomatentijd. Dan zijn de tomaten op hun best: fel rood en intens van smaak. Dit jaar heb ik mijn slag op de markt geslagen en kwam met kilo's tomaten voor niet te veel geld thuis. Voor een lekker grote pan vol. Want tomatensaus maak ik graag op voorraad, om ook in de winter nog van een sprankje zomer te genieten. Ik vries de saus in diepvriesbakjes in porties van 200 ml en 400 ml in. Zelf tomatensaus maken is supereenvoudig. Fruit eerst wat gesnipperde ui en knoflook aan in een flinke scheut olijfolie. Reken per 500 gram tomaten op 1 ui en 1 teentje knoflook. Dan voeg je de in stukjes gesneden tomaten toe met verse kruiden uit de tuin. Vooral oregano en tijm doen het goed in tomatensaus. Basilicum ook maar dat mag je niet meekoken. Maal er royaal zwarte peper boven en voeg zout naar smaak toe. Soms smoor ik voor een lekker pittige saus ook een fijngesneden rood pepertje mee of een eetlepel pittig paprikapoeder. Laat het geheel een kwartiertje tot twintig minuten zachtjes pruttelen en pureer alles dan met een staafmixer tot een rulle saus. Hierdoor verdwijnen de velletjes en pitjes als sneeuw voor de zon. Voor een echt gladde saus kun je hem eventueel zeven. Deze verse tomatensaus is een prima basis voor lekkere pastagerechten, lasagne en ook voor een pittige Indiase curry. En met een lekkere bouillon maak je er in een handomdraai een heerlijke zelfgemaakte tomatensoep van. Wil je nog creatiever aan de slag met tomaten, dan zijn zelfgemaakte ketchup of barbecuesaus ook heel leuk om zelf te maken. En tomaten uit de tuin die echt niet rood worden kun je verwerken in een pittige chutney van groene tomaten.

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

  • Kookboek De perfecte Preston

    De perfecte Preston

    In 'De perfecte Preston' deelt Matt Preston zijn ultieme keukengeheimen. Zijn 300 tips zorgen ervoor dat iedereen... bekijk 'De perfecte Preston'

  • Kookboek Avocado

    Avocado

    In 'Avocado' vind je meer dan dertig prachtig vormgegeven recepten, van ontbijt, lunch en diner tot hartige en zoete snacks... bekijk 'Avocado'

  • Kookboek Ontbijt

    Ontbijt

    In 'Ontbijt' duikt culinair journalist Mara Grimm in de geschiedenis van de belangrijkste maaltijd van de dag. Daarnaast gaat ze op zoek... bekijk 'Ontbijt'

bekijk alle kookboeken