Havermout
door Clara

14-01-13Het zijn niet alleen groenten die na lange tijd vergeten te zijn opeens weer opduiken. Ook vergeten graansoorten zijn bezig met een enorme revival. Neem nou havermout. Jarenlang verguisd en opeens weer populair als ontbijt bij jong en oud. Vooral omdat het zo gezond is. Grappig dat er al jaren geluiden gaan over de positieve effecten van havermout - de vezels stimuleren je darmen, de koolhydraten worden maar traag opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel op peil blijft en bepaalde stoffen in havermout hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte in je bloed - en dat pas nu het muntje valt. Overigens wist iedereen vroeger ook al dat havermoutpap goed voor je was. Maar als kind at ik zo'n bord slijmerige pap met veel tegenzin en met lange tanden leeg. En velen met mij. Zo raakte die gezonde havermout, net als al die groenten, langzamerhand in de vergetelheid. Om nu met frisse moed weer herontdekt te worden. En ik moet toegeven, eigenlijk is havermoutpap best lekker. Misschien komt het omdat ik het nu klaarmaak met amandelmelk of gewoon met water en in plaats van stroop lekker veel vers fruit erdoor meng. Vooral met koud weer is zo'n kom dampende havermoutpap een goed begin van de dag. Daar word je lekker warm van en kun je echt uren op teren. Nu ik havermout heb herontdekt gebruik ik het ook voor andere dingen. Bijvoorbeeld voor het paneren van visfilets. Dat geeft een lekker rul en nootachtig korstje. Ook ovenschotels krijgen een krokant korstje als je er een mengsel van havermout met gehakte nootjes of kaas over strooit. Of ik vervang bij het bakken van pannenkoeken en koekjes (een deel van) de bloem door havermout, want havermout geeft net wat meer smaak. En ik maak zelf mijn eigen havermoutcrackers. Hiervoor meng je 100 gram havermout met 50 gram havervlokken, 50 gram gemalen amandelen en 25 gram lijnzaad. Breek er 2 eieren boven, roer er 50 gram geraspte (geiten)kaas door en kneed dit alles tot een stevig deeg. Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier tot een dunne rechthoekige lap van 2-3 millimeter dik. Verwijder het bovenste stuk bakpapier en snijd het deeg in zo'n 12-14 crackers. Bak de crackers in een voorverwarmde oven van 200 °C in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Op dezelfde manier maak je knapperige kaaskoekjes van 100 gram havermout met 75 gram fijngehakte ongezouten pistachenootjes en 75 gram geraspte oude kaas en 1 ei. Rol het deeg uit tot een lap van ¾ centimeter dik en steek er met een glas mooie rondjes uit. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede pakplaat, bestrooi ze met nog 25 gram pistachenootjes en 25 gram oude kaas en bak de koekjes in de oven in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Nooit gedacht dat ik ooit nog eens zou smullen van havermout!

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Zij schrijft en schreef ondermeer voor tijdschriften als 'Tip Culinair', 'Seasons' en 'Allerhande' en heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. Clara is verslingerd aan de Italiaanse keuken met gerechten die eenvoudig en toch geraffineerd zijn. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood.
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

  • Kookboek New York

    New York

    Zin in een bagel, een cheesecake of een matza ball soup? In dit prachtige kookboek vind je maar liefst 130 typische New Yorkse... bekijk 'New York'

  • Kookboek Pizza de luxe

    Pizza de luxe

    Pizza wordt niet echt als culinair hoogstaand beschouwd... maar wacht tot je een pizza uit 'Pizza de luxe' klaarmaakt... bekijk 'Pizza de luxe'

  • Kookboek Snel klaar

    Snel klaar

    Lekker, gezond en zó klaar. Te drukke agenda om te koken? Dit boek bewijst dat je in enkele minuten een lekkere en gezonde maaltijd... bekijk 'Snel klaar'

bekijk alle kookboeken