Aardappeltrend

Clara ten Houte de Lange

Ik vind het elke keer een eyeopener hoe een opkomende trend zich aandient. Vaak heel onopvallend. Je eet ergens - niet thuis - iets lekkers en denkt 'dat ga ik ook (weer) eens maken', vergeet dat weer en vervolgens valt de week daarop je oog opeens op iets dergelijks en weer een paar dagen later lees je er iets over. Kortom - vaak onbewust nog - je geest wordt rijp gemaakt voor een volgende trend. Als culinair schrijver zie ik het als mijn taak zulke opkomende trends als één van de eersten te ontdekken en daar iets mee te doen. Viel het mij 2 weken geleden in de Franse Alpen op dat daar zoveel heerlijke streekgerechten met aardappel op de kaart stonden, afgelopen week zat ik in Amsterdam bij een aardappelcongres. Als ik deze incidenten combineer met mijn af en toe de kop opstekende weerstand tegen te vaak granen - 'hè nee, geen rijst vandaag en ook geen quinoa' - dan denk ik dat aardappelen, net als zoveel 'vergeten' groenten de laatste jaren, aan een comeback bezig zijn.

Niet als de kapot-gekookte aardappelen met jus die we vroeger als koolhydraatleverancier aten in ons dagelijks menu van aardappelen, groente en vlees, maar verfrissend modern geïntegreerd in de internationale en vooral ook snelle keuken van nu. Aardappelen als aparte maaltijdcomponent zijn verleden tijd. In de toekomst zullen we aardappelen - net als bijna overal ter wereld - meer en meer als een gezonde groente zien, die weliswaar koolhydraten levert, maar ook rijk is aan vitamine C, B1 en B6 en kalium en niet te vergeten een royale bron van vezels. En die we uitstekend in combinatie met andere groenten kunnen verwerken in vegetarische gerechten. Dat gebeurt nu ook al. Gisteren nog zette een goede vriendin mij een heerlijke traditioneel Indiase dal-soep voor. Gemaakt door ui, knoflook, blokjes aardappel en wortel, geraspte gember en een geurige madras kerriepoeder zachtjes te fruiten in ghee en vervolgens met rode linzen en groentebouillon of gewoon water met zout zachtjes te koken tot de linzen het geheel binden als lekkere soep.

Mijn favoriet is een vegetarische variant op tarte flambée of flammkuche. Met aardappel en venkel. Eerst maak ik pizzadeeg door 250 gram bloem te mengen met ½ zakje gedroogde gist, wat zout en ruim 150 ml water. Laat dit 15 minuten staan, kneed het mengsel stevig door tot het soepel en elastisch is en laat het 30 minuten rijzen. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol ze uit tot flinterdunne ronde lappen van 15-20 cm. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met crème fraîche en verdeel er flinterdunne plakjes rauwe aardappel over (reken op 150 g aardappel per persoon) met daarop flinterdunne reepjes venkel. Bestrooi het geheel licht met grof zeezout, versgemalen peper en verse tijmblaadjes. Bak de tarte flambée in een goed hete oven (220 °C) in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Heerlijk met een frisse lentesalade! Zo zijn er 1001 mogelijkheden om met aardappel origineel uit de hoek te komen.

Alle column jaargangen van Clara

Columns Clara van 2017

  • Ossobuco

    Veel mensen denken dat ik voor de kerst op en top georganiseerd ben en al weken precies weet hoe ons kerstmenu eruit gaat zien. Niets is minder waar, want kerst valt voor mij in de zomer en nu ben ik al volop met paasrecepten bezig. Die lekkere kerstrecepten zijn al zo weggezakt... lees verder

  • Decemberperikelen

    Niet te geloven hoe snel zo'n jaar gaat. Voor mijn gevoel zijn we in recordtempo alweer in de drukste maand van het jaar beland, met naast Sinterklaas en kerst vaak ook andere leuke feestjes. Iedereen wil nog even gezellig bij elkaar komen. Superleuk allemaal... lees verder

  • Sinterklaas snoepgoed

    Sinterklaas is weer in het land! Het was nog even spannend of de stoomboot de heftige stormen kon doorstaan, maar het is allemaal weer op zijn pootjes terecht gekomen. Ik ben door mijn kleinkinderen geheel op de hoogte en kijk... lees verder

  • Pompoenen in soorten en maten

    Onze buurman in Frankrijk heeft een hobby. Daar had hij nooit tijd voor, want als schapenboer was hij dag en nacht met zijn schapen in de weer. Ook in het weekend! Maar nu is de buurman min of meer met pensioen. Stil zitten kan hij niet... lees verder

  • Jagen en verzamelen

    Prachtig weer, herfstvakantie en kleinkinderen te logeren. Dat zijn hier in de Dordogne de ingrediënten om er op uit te trekken. Dit keer naar een openluchtmuseum met grotwoningen, waar het leven in en om grotten vanaf de vroege prehistorie tot in... lees verder

  • Koken op hout

    Wie nog een beetje hoop had op een mooie nazomer komt bedrogen uit. De herfst neemt ons meteen goed te pakken met ijskoude regenbuien en harde wind. Gelukkig heeft de herfst ook leuke kanten. Tijdens een zonnige herfstwandeling vorige week stuitte... lees verder

  • Ontbijten in Europa

    Reizen is dé manier om culinaire inspiratie op te doen. Daarom maak ik regelmatig culinaire uitstapjes door Europa. Meestal met gelijkgestemde collega's die het ook fantastisch vinden om dagenlang van eetwinkeltje naar eetwinkeltje of leuk... lees verder

  • Super bowls

    Ik heb het niet zo op hypes, zeker niet als het over eten gaat. Ze duiken op uit het niets en zijn meestal nog sneller weer verdwenen. Maar soms zit er wel iets grappigs bij. De hype van dit moment is bijvoorbeeld 'gezond eten uit een kom'. Hoe bedenk je het?... lees verder

  • Kleurige paprika's

    Last van de 'vakantie-voorbij-blues'? Vrolijk je leven dan op met paprika's. Wie zelf paprika's in zijn groentetuin kweekt, weet dat juist augustus-september de toptijd voor paprika's is. In de winkel zijn ze er natuurlijk het hele jaar, in een overdaad aan soorten en... lees verder

  • Vooruit koken

    Ik dacht deze vakantie eens wat minder in de keuken te staan, maar dat pakte anders uit. Onze buurman hier in Frankrijk is dit jaar begonnen met het telen van groenten. Met overweldigend resultaat! Hij genoot er nog het meest van zijn buren... lees verder

  • Franse eetmarkten

    Zomer in Frankrijk betekent lekker eten! Inkopen doen op de markt en je daarna uitleven in de keuken en op de barbecue. Of op een campinggasje naast je tent. Of je laat de boel de boel en gaat op zoek naar een eetmarkt. Hier in de Périgord vind je bijna elke... lees verder

  • Lekker groente!

    Ik ben een groentemens! Maar dat zal u, als deze columns regelmatig leest, niet verbazen. Ik knaag al sinds mijn jeugd tussendoor graag stengels bleekselderij of wat worteltjes weg en versier broodjes en boterhammen met kleurige tomaatjes, reepjes paprika... lees verder

  • Lekkere recepten

    Als mensen horen dat je recepten ontwikkelt, komt het gesprek vaak binnen een paar minuten op wat zij lekker vinden. Dat bracht zo'n gesprek vorige week op wat 'lekker' nu eigenlijk is. Dat is veel boeiender, want niets is zo subjectief als iets 'lekker' vinden... lees verder

  • Gevarieerder eten

    Ergens vorige week werd ik wakker met het bericht op de radio dat er in Brabant zoveel vee in grote stallen gehouden wordt, dat er gevaar dreigt voor de volksgezondheid van omwonenden. Die grote stallen met veel varkens, koeien of kippen dicht op elkaar... lees verder

  • Lekker lunchen

    Lunchen is leuk! En vanzelfsprekend ook lekker en gezond. Lunchen is helemaal hip! Tijdschriften en bloggers schrijven er enthousiast over. Ook ik moest er laatst een productie over maken. Vooral de meeneemlunch is een hot item... lees verder

  • Vegan

    Vegan is helemaal hip. Om mij heen popt dat woord opeens overal op. Vegetarisch eten - of liever tegenwoordig 'vega' - is voor veel mensen niet meer genoeg. Vooral jonge mensen eten liever 'vegan'. Dat wil zeggen dat ze behalve geen vlees ook geen andere... lees verder

  • Geen pillen, maar paprika

    Geen pillen, maar paprika! Een verkorte versie van de titel boven een artikel vorige week in de NRC. Wat kort door de bocht, maar het artikel ging erover dat steeds meer huisartsen en ook ziekenhuizen en zorginstellingen leefstijl - gezonder eten en meer bewegen... lees verder

  • Inductie koken

    Het kan verkeren. De gasbel onder Groningen leek in de zestiger jaren van vorige eeuw veelbelovend en een oneindige bron van inkomsten voor onze schatkist. En eerlijk is eerlijk, daar hebben we met z'n allen enorm van geprofiteerd. Elk huishouden kreeg een gasaansluiting... lees verder

  • Frittata van goede eieren

    De ophokplicht is voorbij. Dit simpele berichtje op de radio heeft de hele week door mijn hoofd gespeeld. Er waren al eerder berichten over eierboeren die door de ophokplicht hun winst in rook zagen opgaan, maar toen geen woord over de kippen die al vijf maanden... lees verder

  • Peulvruchten in de lente

    Ik geniet van de lente en ook al is het niet elke dag mooi weer, het ziet er gewoon al vrolijker uit. Ik merk dat ik ook kleuriger ga koken met veel verse groenten. Met de minstens één keer in de week peulvruchten uit de Schijf van... lees verder

  • Vroege asperges

    Heerlijk zo'n zacht voorjaar! Ook aspergetelers zijn er blij mee, al ligt de top van het seizoen ook voor hen iets te vroeg. Voor mij zijn witte asperges nog een van de weinige echte seizoengroenten, al is dat seizoen de laatste tien jaar wel behoorlijk opgerekt... lees verder

  • Eten in West-Afrika?

    Toeval of niet, maar op de dag dat de actie van GIRO555 voor voedselhulp voor Afrika echt op gang kwam, was ik met mijn culinaire vriendinnen bij de Nigeriaanse Ebere Akadiri, die ons wegwijs maakte in de geheimen van de West-Afrikaanse keuken

    ... lees verder

  • Wilde spinazie

    De lente zet deze komende week zijn beste beentje voor met volop zon en voor de tijd van het jaar heerlijk hoge temperaturen. Weer om naar buiten te gaan! Lekker genieten van elk straaltje zon en het knappende geluid van openspringende bloesem en tere blaadjes... lees verder

  • Aardappeltrend

    Ik vind het elke keer een eyeopener hoe een opkomende trend zich aandient. Vaak heel onopvallend. Je eet ergens - niet thuis - iets lekkers en denkt 'dat ga ik ook (weer) eens maken', vergeet dat weer en vervolgens valt de week daarop... lees verder

  • Eten op de piste

    Na een weekje lekker skiën hoog in de Franse Alpen, zit ik nog heerlijk na te genieten. Van de mooie skitochten, maar zeker ook van de gezelligheid in de restaurantjes en terrasjes naast de pistes. Dat was een paar jaar geleden wel anders... lees verder

  • Mungbonen

    Het wordt zo langzamerhand tijd om zware winterkost te gaan vervangen door wat lichters. Het wintertij is duidelijk aan het keren. Qua eten een moeilijke tijd, want echt wintereten kan ons niet meer bekoren en lichte lentegroenten zijn er nog niet... lees verder

  • Courgette spaghetti

    Groenten zijn hip en gezond. Kinderen schijnen er echter niets van te moeten hebben. Tenminste dat denken veel volwassenen. In ieder geval de mensen die mij vragen recepten te schrijven waarin de groenten vooral verstopt zijn, zodat kinderen niet... lees verder

  • 80-20 in de keuken

    Ik wil nog even terugkomen op Berlijn, waar ik onlangs rondliep op een gigantische beurs met alleen groenten en fruit. Een prima plek om ideeën op te doen en trends te ontdekken. Al lopend gonsde het in de gangpaden voortdurend van de 80-20 regel... lees verder

  • Lekker vegetarisch

    Op de terugweg uit Berlijn zit ik in de trein te bedenken wat mij in deze fantastische stad het meest is opgevallen. Dat is denk ik toch de enorme aandacht voor vegetarisch eten. Je struikelt er op straat, in markthallen en zelfs in het prachtige station over... lees verder

  • Stamppot

    De laatste jaren hebben stamppotten een ware metamorfose ondergaan en is stamppot juist uitgangspunt voor een creatieve hippe maaltijd. Kruimige of zelfs stuk kokende aardappelen waren tot nu toe - als goedkoop basisvoedsel - dé basis voor stamppot... lees verder

  • Vitamine C boost

    Ik weet niet hoe het bij u is, maar om mij heen is bijna iedereen ziek, zwak en misselijk. Ik probeer me staande te houden, maar het gaat niet van harte. Dus maar even rustig aan en extra gezond eten. Flink extra vitamine C om je weerstand weer op peil te krijgen... lees verder

  • Uiensoep

    Die zuurkoolsoep van vorige week heeft geholpen! Maar het is het nog steeds koud - al schijnt de zon wel vaker - en de behoefte aan 'comfort food' waar je echt warm van wordt is nog steeds groot. Voor mij is een goede uiensoep het comfort food bij uitstek... lees verder

  • Warme zuurkoolsoep

    Met deze kou kan ik alleen maar aan lekker warme soep denken. De eerste soep die in me op komt, is natuurlijk erwtensoep. Maar ik ben wel in voor iets spannends. Al mijmerend komt mij opeens de heerlijke zuurkoolsoep voor ogen... lees verder

  • Minder vlees, meer groente

    Ik wil nog even terugkomen op onze goede voornemens. Als één voornemen ons goed zou doen, is het wel minder vlees eten. Nog minder vlees! Het vleesverbruik is vorig jaar weliswaar voor het vijfde jaar op rij met een kilo gedaald tot nu 75,4 kilo per persoon... lees verder

  • Weer in de bonen

    Om te beginnen wens ik iedereen een goed en gezond 2017. Mooi zo'n nieuw jaar dat keurig op zondag begint, zodat je er maandag gewoon weer tegenaan kunt. Dat maakt het ook makkelijker goede voornemens meteen door te voeren... lees verder

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.