okoko receptenreceptaardappelengebakken aardappelennigella lawson: perfect gebakken aardappelen

Nigella Lawson: perfect gebakken aardappelen

Nigella Lawson: perfect gebakken aardappelen
  • 8
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 1:15
    uur bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering8.0
    obv 41 waarderingen
  • Bijgerecht
  • Gevogelte
  • Hollands

Ingrediënten

  • 2 potten van 320 g ganzenvet
  • 2½ kg vastkokende aardappelen
  • 2 eetlepels (30 ml) semolina

Bereiden

Verwarm de oven voor op 250 °C of gasovenstand 9. Doe het vet in een grote braadslee en zet die in de oven. Na 20 tot 30 minuten zou het vet verschrikkelijk heet moeten zijn.

Schil de aardappelen en snijd ze in drieën door ze aan twee kanten schuin af te snijden zodat het middenstuk min of meer driehoekig is. Breng de aardappelen in koud water en met zout aan de kook. Laat ze 4 minuten koken.

Laat de aardappelen uitlekken in een vergiet en kieper ze terug in de lege, droge pan. Strooi er de semolina over. Schud de pan zodat de aardappelen allemaal goed met semolina bedekt worden. Leg het deksel op de pan en schud de pan nog eens flink, zodat de randen van de stukken aardappelen ruw worden: hierdoor worden ze later krokanter. Ik laat ze in dit stadium met rust. Als je dat niet doet, moet je oven al heet zijn!

Schep wanneer het vet zo heet mogelijk is geworden de met semolina bedekte stukken aardappel voorzichtig in de braadslee (ze sissen en spetteren verschrikkelijk) en bak ze een uur in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn, draai ze halverwege die tijd om.

Als je oven heet genoeg is zullen ze niet meer dan ongeveer 25 minuten per kant nodig hebben, maar het is het beste om ze tot het laatste moment in de oven te laten (je kunt altijd het meeste van het vet afgieten).

Doe de aardappelen, wanneer al het andere is opgediend, in een grote (indien mogelijk verwarmde) schaal en zet ze met een trots hart op tafel.

Opmerking

'Nood breekt wet en zo, dus ben ik altijd een uitgesproken antiperfectionist geweest, maar echt, het is onmogelijk om gebakken aardappelen te maken zonder de behoefte te voelen ze perfect te maken, wat voor mij betekent: zoet en zacht vanbinnen en een goudbruine krokante korst aan de buitenkant. En het is gek, maar wat voor ingewikkelde dingen je ook kunt koken en hoeveel technieken je ook onder de knie hebt, er is niets wat je zo'n warm gevoel van succes geeft als het maken van een schaal met gebakken aardappelen. Helaas is het gevoel van falen evenredig groot als het niet goed gelukt is. De keiharde waarheid is dat je het óf goed gedaan hebt, óf niet, en alles wat minder is dan perfect is een teleurstelling. Er zijn drie cruciale dingen, vind ik: ten eerste de hitte van het vet - als het niet gloeiend heet is, maak je geen enkele kans, en omdat ganzenvet pas bij hoge temperatuur gaat roken en bovendien heerlijk smaakt, kies ik elk jaar voor dat vet. Ten tweede: het formaat van je aardappelen - je wilt dat ze betrekkelijk klein zijn, zodat de verhouding krokant vanbuiten, luchtig vanbinnen, optimaal is. Ten derde: ik denk dat het bestrooien van de aardappelen - nadat ze voorgekookt zijn - met semolina in plaats van met bloem (een familietruc die me via de vrouwelijke lijn bereikt heeft) een belangrijke bijdrage levert. Schud de pan vervolgens flink, zodat de aardappelen aan de oppervlakte een beetje ruw worden en meer profijt hebben van het hete vet.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: perfect gebakken aardappelen' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Nigella's kerst van Nigella Lawson

Nigella's kerst

Nigella Lawson

Of je nu maar een paar gasten krijgt of een groot diner hebt gepland, 'Nigella's kerst' is de ultieme handleiding voor tijdens de feestdagen. Betrouwbare recepten die... lees verder

© Uitgeverij Contact.

reacties op dit recept

  • Annie Ik wil graag weten wat semolina is en waar ik ganzenvet kan kopen.
  • Louise Ik heb dezelfde vragen als Annie!
  • Syreeta Hoi Annie en Louise, naar mijn idee is semolina hetzelfde als griesmeel. Grof gemalen durumtarwe wordt semolina of griesmeel genoemd. Hier wordt o.a. ook couscous van gemaakt. Je kunt het per kiloverpakking kopen bij o.a. Marokkaanse en Turkse winkels of bij de toko. Als het goed is staat er dan 'Farina' op de verpakking en zijn er diverse grofheden van de korrels hierin te verkrijgen.
  • redactie okoko recepten Als kleine toevoeging op de reactie van Syreeta: semolina is inderdaad griesmeel. Eigenlijk is het een afkorting van 'semola di grano duro'. Het is tevens te koop bij natuurvoedingswinkels en Italiaanse delicatessenwinkels.
  • Annie Hartelijk bedankt nu weet ik wat semolina is. Maar kunt u mij nu ook nog vertellen waar ik ganzenvet kan kopen?
  • Jack Ganzenvet is bij de keurslager te koop (hoewel hij niet altijd in voorraad heeft) en bij de poelier. Deze heeft het wel in voorraad. Succes.
  • redactie okoko recepten Hartelijk dank, Jack!
  • Loes De poelier op de markt! Zelfs bij ons in de provincie.
  • Katja Semolina is overigens ook gewoon bij de Jumbo te koop, net zoals pastameel type 00.
  • Cox Hoe lang is ganzenvet houdbaar en moet je het wel of niet in de koelkast bewaren?
  • willem is ganzenvet ook te vervangen door een vegetarische olie?
  • redactie okoko recepten @Cox: ganzenvet is ongeveer 2 maanden houdbaar in de koelkast.
  • redactie okoko recepten @Willem: in dit recept is ganzenvet niet te vervangen door een vegetarische olie.
  • anneke Heb deze aardappels nu een paar keer gemaakt en inderdaad heerlijk en zeer eenvoudig klaar te maken.
  • Reinhilde Ik heb de aardappelen bestrooid met rijstgriesmeel (in iedere supermarkt te koop) en gebakken in kokosvet (natuurwinkel) en ze waren ongelooflijk lekker.
  • Daan Ik snap niet goed dat de aardappelen 1 uur in 250 graden heet vet moeten bakken. Is dat niet veel te lang? Als ik frieten bak is dat 5 minuten in 180 graden? Klopt dit recept wel? Moeten de aardappelen een uur op 250 graden in de oven?
  • W @Daan... vergeet niet dat lucht veel en veel minder goed de hitte geleidt dan vloeistof (fruituurvet in dit geval).
  • maeve Gebakken aardappels is eigenlijk niet de juiste naam voor dit recept. 'Baked patatoes' zijn aardappelen gaar gemaakt in de oven, een typisch Engelse uitvinding. Als het vlees was zou je zeggen: gebraden, maar gebraden aardappels klinkt vreemd. Bakken is iets in korte tijd bereiden in de koekenpan. Wie weet een goede vertaling voor 'baked patatoes'?
  • Daphne Kan ik ganzenvet ook voor iets anders vervangen? Boeuf de blanc? Ossenwit bijvoorbeeld dus? Ik eet namelijk geen gevogelte dus ook geen dus ook geen ganzenvet. Ik hoop dat iemand mij kan helpen met een oplossing hiervoor. Alvast bedankt!
  • marian Ganzenvet en eendenvet kan je online kopen bij www.habitante.nl, op deze website vindt je nog meer franse streekproducten zoals confit de canard, cassoulet, choucrout etc.
  • Rudy Het gaat idd over gebraden aardappelen. Ook erg lekker maar minder tijd: Voorgekookte aardappelen in grove stukken snijden. Bakken in een mengsel van half margarine en (arachide)olie. Tussentijds bestrooien met een eetlepel paprikapoeder (geeft een mooie egale bruine kleur zonder te veel smaak af te geven. In de laatste minuten een klont roomboter toevoegen, heerlijk!
  • ria Ik heb vanavond reuzel gebruikt en het resultaat was prima!
  • Carla Rudy bedankt, omdat het vet voor mij te heet is en ik dat niet kan, probeer ik het gewoon boven op de oven in een pan.
  • Gerda Ik maak dit recept met reuzel, wel zelf het rookspek smelten dus niet uitbakken. Samen met een klont boter of margarine in een braadslee nadat ze voorgekookt zijn en voor de rest gewoon het recept volgen. Succes verzekerd. O ja, ik gebruik nooit semolina of een andere bloem/meelsoort.
  • Henny Het wordt ook wel ''ROAST POTATOES" genoemd, dus in NL gewoon geroosterde aardappels uit de oven. En ja, die moeten inderdaad lang in de oven garen. Henny
  • Henny en Carla: bovenop de oven gewoon in de pan: dan zijn het gewone gebakken aardappels, dat is zo klaar, maar daar is niets Engels aan. Henny
  • Bas Griesmeel maakt wat meer korst, maar bloem kan ook. De hoeveelheid vet die hier staat voorgeschreven is vrijwel zeker een vergissing. Je moet ongeveer 100g ganzevet per kilo aardappels rekenen. Doe je meer, dan sta je al snel te frituren en loopt ook de rekening hard op (1 pot van 320g kost hier 6 euro). Olijfolie kan ook; de smaak is dan wel anders, maar zeker met knoflook ook heel lekker.
  • Nathanalie Ik denk dat Bas gelijk heeft. Het recept heb ik perfect gevolgd maar na 20 minuten aan beide kanten (40 in totaal dus) waren mijn aardappelen hard en te bruin. Ongeveer de helft van de aardappelen was verbrand. Komt dat door teveel ganzenvet of is er nog een andere reden denken jullie?
  • Huguette Ganzenvet bij slager of Sligro!

reactie toevoegen

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken