Brownies met gezouten karamel

  • 16 stukjes
  • 60 min
  • waardering 7,7
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 g gedopte pecannoten
  • 225 g pure chocolade, gehakt
  • 150 g roomboter, in stukjes plus 2 eetlepels
  • 225 g suiker
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 125 g bloem
  • voor de gezouten karamel
  • 50 g fijne tafelsuiker
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 30 g boter
  • 75 ml slagroom
  • ½ theelepel zeezoutvlokken

Bereiden

Maak eerst de gezouten karamel. Doe de tafelsuiker en 2 eetlepels water in een kleine pan op laag vuur. Laat de suiker helemaal oplossen. Breng aan de kook. Laat de siroop koken tot een bruine karamel. Neem de pan van het vuur en voeg de lichtbruine basterdsuiker, boter en slagroom toe. Roer tot een glad mengsel. Zet de pan weer op een laag vuur en laat 3-4 minuten sudderen tot de karamel dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen. Neem van het vuur en roer er het zout door. Giet in een kom en laat helemaal afkoelen tot de karamel dikker wordt.

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Doe de pecannoten op een bakplaat en rooster ze 5 minuten in de oven. Hak ze grof en laat afkoelen. Laat de oven aan.

Doe de chocolade en boter in een vuurvaste kom op een pan sudderend water. Roer tot een glad mengsel. Laat iets afkoelen.

Klop in een andere kom de suiker met de eieren en vanille-essence. Giet er al kloppend het chocolademengsel bij. Zeef de bloem met een snufje zout erboven. Spatel de bloem losjes door het chocolademengsel. Schep er de gehakte pecannoten door.

Giet de helft van het beslag in de ingevette en met ingevet bakpapier beklede bakvorm. Strijk het glad uit. Druppel er de helft van de karamel over. Schep er de rest van het browniebeslag over. Druppel er de rest van de karamel over. Snijd de karamel met een tafelmes losjes door het beslag. Tik de vorm op het werkvlak om het beslag glad te krijgen. Bak ca. 20-25 minuten op het middelste rooster in de oven.

Neem de brownies uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm. Neem uit de vorm en snijd in 25 vierkantjes.

Extra benodigd

Vierkante bakvorm van 23 cm, bakpapier

Tip

Serveer de brownies warm als dessert met een bolletje roomijs.

Kookboek

Het recept 'Brownies met gezouten karamel' is afkomstig uit het kookboek...

Brownies festival

Annie Rigg

Dit originele kookboek bewijst dat brownies veel meer zijn dan de gewone chocoladebrownie. Een heel nieuwe browniewereld gaat open. Verras je gasten met... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Brownies recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!