Hartige taart met kerstomaatjes en rucolapesto

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,6
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de taartbodem
  • 200 g bloem of patentbloem
  • 90 g ijskoude boter, in blokjes
  • 1 heel ei, losgeklopt met 20 ml ijskoud water
  • voor de vulling
  • 650 g rijpe kerstomaatjes
  • fleur de sel
  • 100 g rucola
  • 100 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 20 g pijnboompitten

Voorbereiden

Meng de bloem met een snufje zout. Voeg de blokjes boter toe. Meng met je vingertoppen snel de boter door de bloem, zodat de boter niet warm wordt. Ga door tot het mengsel op fijn kruim lijkt. Voeg het met het koude water losgeklopte ei toe. Meng alles met je handen zo snel mogelijk tot een samenhangend deeg.

Wikkel de bal deeg in aluminiumfolie en laat het deeg minstens 1 uur in de koelkast rusten.

Plet de bal deeg door er lichtjes met het uiteinde van een deegroller op te tikken.

Bestuif een werkblad met bloem. Rol het deeg met een deegroller uit tot een cirkel die iets groter is dan de uitgekozen taartvorm. Prik het deeg op meerdere plaatsen lichtjes in met een vork. Drapeer het deeg in de met boter ingevette vorm. Druk het deeg tegen de wand van de vorm aan. Laat de beklede vorm minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Bekleed de deegvorm met bakpapier. Vul met bakbonen, ongekookte rijst of gedroogde bonen. Bak de taartbodem 30 minuten blind voor in een op 160 °C voorverwarmde oven.

Snijd de kerstomaatjes doormidden, of laat ze heel als ze erg klein zijn. Leg de halve kerstomaatjes op een bakplaat. Bestrooi elk tomaatje met fleur de sel. Sprenkel er wat olijfolie over en bak ze 25-30 minuten in de oven.

Was de rucola en slinger hem droog. Draai met de olijfolie, gepelde teen knoflook en pijnboompitten in een keukenmachine tot een gladde pesto.

Verwijder de bakbonen uit de taartbodem. Neem een kwast en bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei. Zet de taartbodem ca. 3 minuten terug in de oven voor je de vulling erin doet.

Verwijder de steeltjes van de kerstomaatjes. Schik de drooggedepte tomaatjes in de voorgebakken taartschelp. Lepel er de rucolapesto over. Strooi er een beetje fleur de sel en grof gemalen peper over. Dien meteen op.

Extra benodigd

Taartvorm, aluminiumfolie, deegroller, bakpapier, blindbakvulling, keukenmachine

Variatietip

Gebruik in plaats van de rucolapesto ingekookte balsamicoazijn. Laat in een pan 6 eetlepels balsamicoazijn inkoken tot een siroop. Gebruik anders kant-en-klare balsamicocrème (siroop) uit een fles.

Kookboek

Het recept 'Hartige taart met kerstomaatjes en rucolapesto' is afkomstig uit het kookboek...

Mini taartjes, zoet en hartig

Catherine Kluger

Catherine Kluger was vroeger advocate, maar in 2009 besloot ze om van loopbaan te veranderen en opende ze in Parijs haar eerste taartfabriek. De recepten voor... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (10 stemmen)

Hartige taart recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!