Tarwevrije gevulde speculaas

  • 12 personen
  • 50 min
  • waardering 8,3
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het speculaas
  • 100 g bruine amandelen, plus 12 blanke
  • 10 medjooldadels, ontpit
  • 3 eetlepels kokosolie, op kamertemperatuur
  • 4 eetlepels ahornsiroop
  • 1 ½ theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2/3 theelepel kruidnagel, liefst zelf vers malen
  • ½ theelepel natriumbicarbonaat (baking soda)
  • 100 g volkoren speltmeel
  • voor het spijs
  • 100 g blanke amandelen
  • 6 medjooldadels, ontpit
  • de geraspte schil van ½ biologische citroen

Voorbereiden

Maal de bruine amandelen in een keukenmachine tot amandelmeel met grove korrel. Voeg de dadels, kokosolie, ahornsiroop, kaneelpoeder, gemberpoeder en gemalen kruidnagel toe en mix tot het een plakkerig deeg is geworden. Doe het deeg over in een grote kom. Meng het natriumbicarbonaat met het speltmeel en voeg dit in kleine beetjes al knedend aan het deeg toe. Kneed door tot je van het deeg een grote bal kunt vormen, maar het niet meer aan je handen plakt. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het ca. 4 uur in de koelkast alvorens je het gaat gebruiken. Zo kunnen alle smaken in het deeg trekken.

Bereiden

Haal het deeg uit de koelkast en verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Leg deze op het bakpapier en kneed in 2 plakken van ca. 15 x 9 cm en ca. 2 cm dik. Bak de plakken ca. 20 min in de oven.

Maal, om de spijs te maken, de blanke amandelen in de keukenmachine tot een fijn amandelmeel. Voeg de medjooldadels en het citroenrasp toe en mix tot het een dikke massa is. Vorm, op een stuk vershoudfolie, de spijs in een plak van 15 x 9 cm.

Haal de speculaasplakken uit de oven en leg de spijs op een van de twee plakken. Wees voorzichtig dat het speculaas niet breekt. Druk de blanke amandelen in keurige rijtjes lichtjes in de andere plak en leg deze met de amandelen naar boven op de spijs. Druk iets aan. Verlaag de oventemperatuur tot 150 °C. Bak de gevulde speculaas nog een minuut of tien in de oven en laat afkoelen.

Extra benodigd

Keukenmachine, vershoudfolie, bakpapier

Kookboek

Het recept 'Tarwevrije gevulde speculaas' is afkomstig uit het kookboek...

Gezond bakken

Amber Albarda

Zoete en hartige lekkernijen waar het hele gezin van kan genieten, zonder suiker, tarwe of koemelk en vrijwel zonder gluten. Denk aan kaaskoekjes, een feestelijke... lees verder

© Unieboek Spectrum

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Speculaas recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!