Spinazietaart met wilde paddenstoelen en rucolapesto

  • 4 personen
  • 85 min
  • waardering 8,3
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 10 g gedroogde wilde paddenstoelen
  • 15 g pijnboompitten
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 250 g spinazie, de harde steeltjes verwijderd
  • 1 prei, in dunne ringen
  • 150 ml room
  • 2 eieren
  • voor de rucolapesto
  • 1 handvol rucola
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 75 g versgeraspte pecorino
  • 100 ml olijfolie
  • voor het kruimeldeeg
  • 200 g bloem
  • 100 g koude boter

Voorbereiden

Zeef voor het deeg de bloem samen met een snufje zout in een ronde kom. Snijd de koude boter in stukjes en meng de boter heel snel met de vingertoppen door de bloem tot je een kruimelige massa hebt. Voeg ongeveer 3 eetlepels koud water toe, afhankelijk van de grootte van de lepel. Kneed het deeg snel tot een bol. Het deeg moet stevig aanvoelen. Verpak het deeg in een vel plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Rol het deeg uit met een deegroller of een fles op een met bloem bestoven werkvlak. Smeer de quichevorm in met zachte boter, strooi er wat bloem op, schud de bloem zodat de boter overal met bloem is bedekt en verwijder het teveel aan bloem door de quichevorm om te draaien. Leg het uitgerolde deeg in de beboterde en bebloemde taartvorm. Zet de taartvorm nog 15 minuten in de koelkast om te rusten (als je in tijdnood bent, mag je het rusten achterwege laten).

Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de ongebakken taartbodem met bakparels, droge bonen of een andere blindbakvulling. Bak de taartbodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de taartbodem uit de oven, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling. Bak de taartbodem nog 5 minuten verder.

Week de gedroogde paddenstoelen 30 minuten in lauw water. Laat goed uitlekken.

Doe voor de pesto de rucola, de knoflook, de pecorino en de olijfolie in een blender of vijzel. Mix glad of stamp fijn. Breng op smaak met peper en zout.

Verhit een droge pan en rooster de pijnboompitten.

Verhit olijfolie in een pan. Roerbak de knoflook samen met de spinazie tot de spinazie geslonken is. Doe de spinazie in een zeef en laat uitlekken. Knijp het vocht uit de spinazie.

Verhit olijfolie in de pan. Voeg de prei toe en een scheutje room. Laat gaar stoven. Meng de prei met de spinazie, de paddenstoelen en de pijnboompitten.

Bestrijk de taartbodem met 2 eetlepels rucolapesto. Verdeel de groenten over de taartbodem.

Klop de eieren los met de rest van de room. Breng op smaak met cayennepeper en zout. Giet het roommengsel over de groenten.

Bak de taart 30 minuten in de oven.

Extra benodigd

Taartvorm van 18x18 cm, plasticfolie, bakpapier, blindbakvulling, blender of vijzel

Kookboek

Het recept 'Spinazietaart met wilde paddenstoelen en rucolapesto' is afkomstig uit het kookboek...

Hartig gebakken

Livia Claessen

In 'Hartig gebakken' staan meer dan 70 quiches, groentetaarten, pizza's, flapjes en rolletjes met hartige vulling. Hartig gebak dat iedereen gemakkelijk kan... lees verder

© Standaard Uitgeverij

Waardeer dit recept (13 stemmen)

Spinazietaart recept tips

Reacties op dit recept

  • DennisErg lekker het leuke is je maakt alles zelf de bodem de pesto erg leuk om te doen. Hier en daar kan je toch wel wat andere ingedienten gebruiken maar de richtlijnen zijn erg duidelijk. heb hem nou paar keer gemaakt met gewoon shampignons en roomkaas ipv room

    reageren

  • AnnemiekEn wat te doen met het restant van de pesto? Ik heb het door het roommengsel gedaan, maar weet niet of dat de bedoeling is.... Was overigens heerlijk!

    reageren