Tarte Tatin (de echte)

  • 1 tarte Tatin
  • 35 min
  • waardering 8,6
  • Gebak
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 6 appels (beetje zure, zoals goudreinetten)
  • 100 g suiker
  • 50 g boter
  • 250 g pâte brisée (zie onderstaand 'basisrecept deeg pâte brisée')

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schil de appels, snijd ze in tweeën en haal het klokhuis eruit. Smelt de suiker in een ovenvaste koekenpan (28 cm Ø) op laag vuur. Als de gesmolten suiker helemaal glad is, maar nog licht van kleur, kan de appel erbij; leg de partjes met de bolle kant naar beneden in de suiker. Verdeel de boter hierover en laat even verder stoven met het deksel op de pan.

Daarna nog 5 minuten op het vuur laten staan zonder deksel, tot het meeste vocht verdampt is maar de appel wel is begonnen met karamelliseren. Rol het deeg uit tot een dunne lap (ongeveer ½ cm) en leg dit over de appel. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg.

Bak de tarte Tatin in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en gaar is. Laat de taart even afkoelen in de vorm voordat je hem omdraait.

Variatietip

Ditzelfde recept is ook overheerlijk met peer!

Basisrecept deeg pâte brisée

Voor 320 g deeg: zeef 200 g bloem in een grote mengkom, voeg 1 eetlepel suiker (voor een zoete taart) of een snuf zout (voor een hartige taart), 100 g boter en 1 ei toe. Kneed met de hand tot een samenhangend deeg. Indien nodig voeg je nog 1 eetlepel water toe. Maak een deegbol en laat dit een uur opstijven in de koelkast. Rol het deeg voor gebruik dun uit en prik het in met een vork.

Kookboek

Het recept 'Tarte Tatin (de echte)' is afkomstig uit het kookboek...

Tarte Tatin

Jasmin Schults & Anaïsa Bruchner

In dit boek vind je allerlei variaties op de klassieke omgekeerde appeltaart van de dames Tatin. Naast een reeks zoete taarten (met ananas, rood fruit en banaan... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (45 stemmen)

Tarte Tatin recept tips

Reacties op dit recept

  • IneIk heb hem gemaakt. Hij ziet er echt zo lekker uit als op de foto en smaakt verrukkelijk.

    reageren

  • KatrienDit is echt heerlijk met peer, en dan een bolletje slagroomijs erbij!

    reageren

  • ciscaDe smaak was goed, maar wat jammer dat de Tarte Tatin aan de koekenpan bleef plakken. Het maakte niet uit of ik de taart warm of koud omdraaide. Ik heb de Tarte Tatin 2x gebakken.

    reageren

  • ankiedit is een heerlijk recept voor een tarte tatin,ook met peer moet je deze tatin maken!

    reageren

  • DaphneHij staat nu in de oven, gewoon in een ovenschaal. Van de pan over gedaan in de schaal. Ziet er prachtig uit in dat zwoele ovenlicht!

    reageren

  • JohnGebruik in plaats van appels gewelde abrikozen.

    reageren

  • TamaraNet voor het eerst gemaakt en hij is super gelukt! Na het lezen van Cisca's reactie heb ik besloten om even een klompje boter door de nog koude pan te vegen. Zo heb je een héél dun vettig laagje en hij kwam er dan ook heel makkelijk uit.

    reageren

  • JimHEERLIJK!! Erg goed recept, zoals met alles kan ik het echter niet nalaten te experimenteren. Lekkere variaties: - schilletjes (zestes) van limoen meekoken in de suiker; - voordat het bladerdeeg over de vulling gelegd wordt een dun laagje banketbakkersroom over de vulling heen smeren.

    reageren

  • SabineIk wil hem graag maken maar er zit weer enorm veel suiker dus weer een recept dat diabetus onvriendelijk is.

    • AliceJa jeetje, er zijn toch ook wel sites voor diabetici hoop ik.

    • AshIn de appels en het deeg zitten ook suikers, dus je kan als diabeet gerust deze taart eten enkel moet je op de hoeveelheid letten. Geniet dus van een kleiner stukje.

    • MaartenNeem de hoeveelheid koolhydraten in de losse ingrediënten en deel door het aantal tarte tatin punten dat je snijdt. Dan weet je gelijk hoeveel je moet spuiten. Heb zelf ook diabetes maar heb nog nooit een stukje taart laten staan.

    • YvonneJe kunt ook eventueel gebruik maken van een suikeralternatief. Die zijn er tegenwoordig meerdere en die je ook kunt gebruiken om mee te bakken of koken. Zo doe ik het ook met bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker die bijvoorbeeld in cake zit.

    • GeorgineEen super alternatief voor suiker voor de patisserie is ZÚSTO… alleen niet goed met koude boter te mixen - verder met alles heel goed. 75% minder cal. Belgische producent.

    • IenAlice, er zijn weinig sites met recepten voor diabetic, ook in de super niet veel te krijgen, ik smokkel wel eens, maar merk dat snel, zou fijn zijn als er meer voor ons was, er wordt wel veel gelet op gluten enz, maar wij zijn het stiefkind.

    • TrixHet speciale van een tarte tatin is de gekaramelliseerde suiker. Dus suikervervangers werken niet bij deze taart. Wil je geen suiker, moet men op zoek naar een ander taart recept. Of gewoon een kleiner stukje eten!

    • TheoIk ben zelf diabeet en ik heb deze tarte tatin gemaakt met een suikervervanger en een geweldig resultaat gehad. Ik gebruik hiervoor Zusto, dit reageert exact hetzelfde als suiker..

    reageren

  • JannyVorig jaar heb ik voor mijn verjaardag een Tarte Tatin "pan" gekregen en moet hem nog steeds een keer uitproberen. Hopelijk hebben we met Kerstavond een lekkere Tarte Tatin, maar ik denk dat dat wel gaat lukken aan de reacties en waarderingen te zien :)

    reageren

  • IngridNet gemaakt, voor het eerst, en hij is heerlijk ...

    reageren

  • MarjetGebruik je boven/onder warmte of hete lucht... Ik heb hem gemaakt met boven/onder... Moet hem nog uit de pan halen... Ben benieuwd.

    reageren

  • MarkEindelijk een pan die in de over kan, en dus proberen. Altijd al eens willen doen. Het is de peer variant, met wat rozijntjes, klein gemaakte cashewnoten en stukjes abrikoos. Ben benieuwd!

    • MarkDie is absoluut voor herhaling vatbaar. Lastige in deze is de "gaarheid" van de karamel. Ik was een fractie te vroeg met het toevoegen van de peer, maar het resultaat mag er desondanks wel zijn. Makkelijk recept, en topresultaat. Die komt er zeker vaker!

    reageren

  • LisaVeel te zoet. Ik heb deze tarte tatin gemaakt precies volgens het recept, maar er zit echt veel te veel suiker in.

    reageren

  • LiesDe taart gemaakt met pâté brisée. De appels zijn prachtig gekaramelliseerd, maar de uitgerolde pâte brisée viel uit elkaar en ik kreeg de taart niet goed uit de vorm. Ik heb gebakken in een (ingebrande) gietijzeren vorm. De smaak is heerlijk!

    reageren