Aardappeldoneuts van Pierre Wind

  • 4 personen
  • 25 min
  • waardering 7
  • Bijgerecht
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 100 g gezeefde bloem
  • 3-4 eieren
  • 250 g aardappelpuree
  • roomboter

Bereiden

Maak eerst soezenbeslag. Breng 200 ml water, snufje zout en de boter tegen de kook aan tot de boter is opgelost. Haal de pan van het vuur af. Meng vervolgens met spatel de gezeefde bloem goed door het vocht. Zet dan de pan op een laag vuur. Laat al roerende met spatel gaar worden. Als het deeg een beetje zanderig aanvoelt is het deeg gaar. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Haal de pan van het vuur. Meng de eieren 1 voor 1 met spatel door de deegbal. Het deeg moet goed spuitbaar zijn: niet te slap, niet te stevig.

Meng de aardappelpuree, 75 g soezenbeslag, peper en zout met elkaar tot een egaal geheel. Doe het mengsel in een spuitzak (bij een plastic spuitzak heb je geen glad spuitmondje nodig, want dan hoef je alleen de juiste opening te knippen).

Smelt voldoende roomboter in een pannetje. Smeer met een kwastje heel goed de doneutsvormpjes aan de gehele binnenkant in. Let vooral op dat de middelste rondingranden goed zijn ingevet.

Zeef dan wat bloem over de binnenkant van de vormpjes. Klop overtollig bloem uit de vormpjes. Als het goed is, is er nu een flinterdunne egale laag bloem over het ingevette gedeelte.

Spuit in één keer, zonder te stoppen, de vormpjes tot aan de rand vol met het doneutsmengsel (heb je geen speciale vormpjes, dan is er geen probleem: spuit het mengsel op vetvrij papier in de vorm van doneuts).

Zet ze ca. 15 minuten in een op 175 °C voorverwarmde oven tot status goudbruin en gaar. Neem de doneuts uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen (denk aan een hittebestendige ondergrond). Stort ze dan op een schaal. Lekker bij een hoofdgerecht waarvan de hoofdcomponent gebakken is.

Extra benodigd

4 donutsvormen, spuitzak

Variatietip

Aan het doneutsmengsel kun je allerlei extra lekkere dingen toevoegen, zodat hij smaaktechnisch nog spannender wordt. Als de toevoegingen maar relatief 'droog' zijn: gehakte groene kruiden, geruld gehakt, stukjes paprika, etc.

'doneuts'

'Het heeft de vorm van een donut, maar het is het niet. Om verwarring te voorkomen en uit respect voor het aloude donutsrecept noem ik het dan ook doneuts.' - Pierre Wind

Kookboek

Het recept 'Aardappeldoneuts van Pierre Wind' is afkomstig uit het kookboek...

De kers op de appelmoes

Pierre Wind

'De kers op de appelmoes' is EHBO - Eerste Hulp bij Bord Opmaken - voor iedere hobbykok. Saaie dineetjes worden originele eetspektakels: met dit boek kan iedere... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Reacties op dit recept

  • AdHeb je dit recept gepikt van Heston Blumenthal? Die heeft dit namelijk ook al eens gemaakt, maar beter...

    reageren