Tarteletjes met artisjokharten en zongedroogde tomaten

  • 30 stuks
  • 40 min
  • waardering 7,5
  • Hapje
  • Frans
  • Vis

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 50 g groene olijven, zonder pit
  • 50 g zwarte olijven, zonder pit
  • 1 ansjovisfilet
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bosje verse marjolein
  • 30 artisjokharten van kleine, paarse artisjokken, vers, bevroren, of op olie
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 30 gedroogde tomaatjes
  • 30 dunne plakjes Parmezaanse kaas
  • voor het deeg
  • 375 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder (10 g)
  • 110 ml fruitige olijfolie
  • 110 ml droge witte wijn

Voorbereiden

Meng voor het deeg in een grote kom de bloem met 1 theelepel zout en het bakpoeder. Voeg de olijfolie en de wijn toe. Meng alles zo snel mogelijk tot een samenhangende bal deeg. Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Neem het deeg uit de koelkast. Plet de bal deeg door er lichtjes met een deegroller op te tikken. Bestuif het werkvlak met bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoek die zo groot is als de bakplaat. Prik het deeg hier en daar lichtjes in met een vork. Leg het deeg op de bakplaat en zet er een tweede bakplaat op. Bak het deeg zo 20 minuten blind in de oven. Neem uit de oven. Steek met een uitsteekvormpje cirkels uit het deeg en laat ze afkoelen.

Pel de knoflook, snijd de teen doormidden en verwijder zo nodig de groene kiem. Doe de olijven, ansjovisfilet, knoflook, olijfolie en wat zout en peper in een keukenmachine. Draai alles tot een grove tapenade. Voeg dan 1 handjevol marjoleinblaadjes toe en draai weer even.

Bak de artisjokhartjes een paar minuten aan elke kant in 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan. De artisjokharten moeten licht goudbruin en mooi krokant zijn.

Leg op elk gebakken deegcirkeltje wat tapenade, een artisjokhart, een gedroogd tomaatje en dan een plakje Parmezaanse kaas. Garneer desgewenst met een toefje marjolein. Je kunt de afgekoelde tarteletjes meteen opdienen, of even 3 minuten opwarmen in de oven.

Extra benodigd

Keukenmachine

Kookboek

Het recept 'Tarteletjes met artisjokharten en zongedroogde tomaten' is afkomstig uit het kookboek...

Tarteletjes, zoet & hartig

Catherine Kluger

Alle mini taartjes waar je maar van kunt dromen voor een stijlvol en heerlijk buffet. Schitterende tarteletjes vol van smaak, ongelofelijke combinaties... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Artisjokken recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!