Aardbeienjam met vanille

  • 1 kg jam
  • 40 min
  • waardering 7,8
  • Overig
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 1 kg aardbeien, kroontjes verwijderd, grote exemplaren doormidden gesneden
  • 750 g suiker
  • het sap van 3 kleine citroenen

Voorbereiden

Splits het vanillestokje in de lengte in vieren. Doe de aardbeien in een kom en stop de stukjes vanillestokje ertussen. Schep er de suiker over en laat 12 uur of een nacht staan.

Bereiden

Schep de aardbeien, vanille en sappen over in een confituurpan en schep er dan het citroensap door. Laat op laag vuur sudderen, waarbij je af en toe omschept zodat de stukjes fruit intact blijven, tot de suiker volledig is opgelost.

Draai het vuur hoger en breng de jam stevig aan de kook. Kook tot de jam het stollingspunt heeft bereikt: controleer de dikte van de jam door een paar druppels op een koud schoteltje te laten vallen. Als de jam meteen stolt en dikker wordt, is hij klaar. Schuim zo nodig af.

Neem de stukjes vanillestokje uit de jam en schraap er de pitjes boven de jam uit. Gooi de stukjes vanillestokje weg. Schep het mengsel goed om.

Schep de jam in hete, gesteriliseerde potten en sluit die af.

Kookboek

Het recept 'Aardbeienjam met vanille' is afkomstig uit het kookboek...

Jams, chutneys & tafelzuur

Gloria Nicol

De lekkerste recepten voor jams, chutneys en tafelzuur, plus essentiële informatie over inmaaktechnieken en het nodige gereedschap. Met deze recepten maak je... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Jam recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!