Kippenbouten met hartige linzenragout van Ainsley Harriott

  • 4 personen
  • 80 min
  • waardering 7,2
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 8 kippenbouten
  • 2 preien, schoongemaakt en in ringetjes
  • 2 wortels, in blokjes
  • 2 stengels selderij, schoongemaakt en in blokjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 225 g gedroogde Puy-linzen

Bereiden

Verwijder de botten uit de kippenbouten en snijd het vet eraf. Schep de botten en de vetrandjes in een pan en voeg de helft van zowel de prei, de wortels als de selderij toe. Schenk daarover 1,2 liter water en breng het water aan de kook. Draai het vuur lager en laat de bouillon 1 uur zachtjes borrelen. Het resultaat is een bouillon met heel veel smaak. Schenk de bouillon door een fijne zeef in een maatbeker. Je hebt 300 ml bouillon nodig.

Verhit een koekenpan op een middelhoog vuur. Schenk er 1 eetlepel van de olie in en leg de kippenbouten met het vel omlaag in de pan. Draai het vuur zo laag mogelijk en braad de bouten 20-25 minuten, of tot het vel er mooi uitziet en krokant is. Raak de kippenbouten tijdens het braden niet aan en schud ook niet met de pan. Laat ze lekker met rust, want dan zal het resultaat een fantastisch krokant velletje en heerlijk mals vlees zijn.

Keer de bouten om, zodra je kunt zien dat ze mooi gebruind zijn en het vlees bijna maar nog net niet helemaal gaar is, en braad ze nog eens 5-6 minuten, tot ze door en door gaar en mals zijn. Haal de pan van het vuur en laat de bouten 5 minuten op een warme plek rusten.

Spoel de linzen, terwijl de kippenbouten op het vuur staan, onder de koude kraan en als je inderdaad gedroogde gebruikt, is een zeef wel zo handig. Schenk 600 ml water in een kookpan en voeg de linzen toe. Strooi er een mespunt zout bij en breng het water aan de kook. Draai het vuur lager en kook de linzen zachtjes in 15-20 minuten al dente. Laat ze uitlekken in een zeef en zet ze even weg.

Verhit intussen de rest van de olie in een pan en bak hierin de rest van de prei, de wortels en de selderij in ongeveer 10 minuten zacht (de groenten mogen niet verkleuren). Roer de gekookte linzen en de bouillon erdoor. Breng de ragout op smaak met peper en zout en laat hem nog enkele minuten pruttelen, of tot de bouillon is opgenomen en de groenten er aantrekkelijk uitzien en gaar zijn. Snijd elke kippenbout in twee tot drie plakken. Schep de linzenragout op warme borden en leg daarop de plakken kip.

Tip

'Ik ben altijd gek geweest op de combinatie van linzen met lekker krokante kippenbouten. De kleine, leiachtig groene Puy-linzen zijn in voorgekookte en gedroogde vorm verkrijgbaar. Kun je ze niet vinden, geen nood: ik heb ook wel eens groene of bruine linzen gebruikt - en met succes!' - Ainsley Harriott

Kookboek

Het recept 'Kippenbouten met hartige linzenragout van Ainsley Harriott' is afkomstig uit het kookboek...

Snel & simpel

Ainsley Harriott

Eindelijk weer een nieuw boek van de bekende tv-kok, presentator en culinair bestsellerauteur Ainsley Harriott. Geschreven in de bekende en geliefde 'Ainsley-traditie'... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Kippenbouten recept tips

Reacties op dit recept

  • MaritaGeen Puy-linzen kunnen vinden. Wel linzen, die moeten geweekt worden. Heeft iemand al met zo'n linzen het recept gemaakt. En moeten de linzen dan wel of niet worden geweekt, 8 uur volgens de verpakking.

    reageren

  • TienkaDit gerecht heb ik deze week gemaakt en iedereen heeft er met smaak van gegeten. Ik het dupuislinzen gebruikt omdat deze in de supermarkt te koop waren en maar 30 min geweekt hoefden te worden. De manier van kip braden is geweldig, heerlijk krokant! We hadden wel genoeg aan één bout per persoon. Ragout zou ik het niet noemen, mijn verwachting is dan een gebonden saus. Lekker met stokbrood.

    reageren