Kippenbouten in pinot noir met morellen en pastinaakpuree

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • voor de kip
  • 400 ml pinot noir
  • 400 ml kippenbouillon
  • 4 kippenbouten
  • 1 a 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, gehalveerd, en elke helft in 4 partjes
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 4 eetlepels kersensap (naar keuze)
  • 4 takjes tijm + extra tijmblaadjes
  • 1 blaadje laurier
  • 5 cm kaneelstokje
  • 100 g gedroogde kersen, of cranberry's
  • voor de pastinaakpuree
  • 500 g pastinaak, in stukjes
  • 500 ml kippenbouillon
  • 30 g boter
  • 75 ml slagroom
  • vers geraspte nootmuskaat, naar smaak
  • een snufje cayennepeper, of naar smaak
  • het sap van ½ citroen, of naar smaak

Bereiden

Laat de wijn en de bouillon apart inkoken tot er ongeveer 250 ml van elk overblijft.

Snijd de losse stukjes vel weg en bestrooi de kip met peper en zout. Verhit de olie in een braadpan en bak de kippenbouten hierin. Haal de poten uit de pan als ze goudbruin zijn en leg ze op een bord. Ze moeten echt een mooie kleur hebben, niet alleen omdat ze er dan beter uitzien, maar ook omdat ze dan veel lekkerder smaken. Giet al het vet af op 1 eetlepel na. Bak daarin op middelhoog vuur de uien goudgeel. Voeg de knoflook toe en bak nog een paar minuten.

Giet de ingekookte bouillon, de wijn en het kersensap (als je het kon vinden) erbij. Voeg de kruiden, het kaneelstokje en de kersen toe. Breng aan de kook en zet het vuur heel laag. Leg de kippenbouten er weer bij, met het aanhangend vocht. Bestrooi met peper en zout. Dek af en laat 20 minuten pruttelen. Schep af en toe wat wijn over de kip. Neem het deksel van de pan en laat nog eens 20 minuten garen.

Breng de pastinaak met de kippenbouillon aan de kook. Zet het vuur lager en laat ongeveer 15 minuten garen. Giet af en houd het kookvocht apart. Pureer de pastinaak met de overige ingrediënten met een staafmixer. Voeg net zoveel kookvocht toe tot je een mooie, zijdezachte puree hebt. De puree moet romig zijn en zeker niet te dun. Controleer de smaak en voeg toe wat je denkt dat ontbreekt. Verwarm de puree nog even zachtjes.

Het kookvocht van de kip zal gereduceerd zijn. Er moet net genoeg saus zijn om de kippenbouten en het fruit te bedekken. Controleer de smaak en strooi er tijmblaadjes over.

Zet de kip in de pan op tafel en geef de pastinaakpuree erbij.

Extra benodigd

Staafmixer

Opmerking

'Je kunt wonderlijke dingen doen met een paar kippenbouten en een zakje gedroogd fruit. Dit gerecht is donker en overvloedig en ziet er fantastisch uit. Je hoeft geen pinot noir te gebruiken, maar de druif heeft wel toetsen van kers. Een andere lichte, fruitige rode wijn is ook goed.' - Diana Henry

Kookboek

Het recept 'Kippenbouten in pinot noir met morellen en pastinaakpuree' is afkomstig uit het kookboek...

Gouden Kip

Diana Henry

In 'Gouden Kip' van Diana Henry staan 125 recepten voor kip, voor elke dag en elk moment. Van Vietnamese chilikip en gerookte kipsalade tot met... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kippenbouten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!