Orzo met citroen en courgette

  • 2 personen
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 150 g orzo
  • 500 ml hete vegan bouillon
  • 2 grote courgettes, in smalle linten of grof geraspt
  • fijne rasp en sap van 1 onbespoten citroen
  • ¼ theelepel chilivlokken
  • 8 basilicumblaadjes, voor erbij

Bereiden

Verwarm de olijfolie in een middelgrote pan of grote koekenpan, voeg de ui toe en bak op matig vuur 8 minuten tot hij zacht en doorschijnend is. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Roer de orzo erdoor, schenk de hete bouillon erbij en kook de orzo 10 minuten.

Voeg de courgettes, citroenrasp, het citroensap en de chilivlokken toe. Voeg eventueel een beetje water toe, tot de gewenste consistentie bereikt is. Laat de orzo en de groenten nog 2 minuten pruttelen en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Serveer de orzo met groenten in kommen, besprenkel met olijfolie en verdeel de basilicumblaadjes erover

Opmerking

Dit gerecht is zeer geschikt als lunch én als diner. De courgette is kort gegaard, zodat hij een textuur toevoegt aan de orzo.

Variatietips

Maak ORZO MET VENKEL EN PREI door de courgette, ui en basilicum te vervangen door prei, venkelpluimen en venkelzaad. Verwarm de olijfolie in een middelgrote pan of een grote koekenpan, voeg 1 in dunne ringen gesneden prei, 2 in dunne plakjes gesneden tenen knoflook en 1 fijngesneden venkelknol toe. Bak de groenten ongeveer 10 minuten op laag vuur. Voeg het venkelzaad, de orzo en bouillon toe, kook de orzo gaar en serveer, strooi de venkelpluimen erover. Maak ORZO MET ERWTEN EN SPINAZIE door de orzo in een middelgrote pan of een grote koekenpan te doen. Schenk hier 400 ml hete vegan bouillon bij en laat zachtjes koken. Maal intussen 150 gram ontdooide diepvrieserwten, 100 ml bouillon en 50 gram grof gehakte spinazie tot een gladde puree. Roer de spinaziepuree door de orzo, voeg 150 gram ontdooide diepvrieserwten en 50 gram spinazie toe en kook nog 5 minuten. Breng op smaak en roer de rasp en het sap van 1 citroen en ¼ theelepel chilivlokken erdoor.

Kookboek

Het recept 'Orzo met citroen en courgette' is afkomstig uit het kookboek...

Budget Vegan Eenpansgerechten

Sam Dixon

Met 'Budget Vegan Eenpansgerechten' heb je het ideale kookboek in handen om in alle opzichten bewust te koken. De meer dan 100 gerechten zijn niet alleen energie- en diervriendelijk, maar bovenal lekker en gevarieerd... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer pasta recept tips

Reacties op dit recept

  • EstherWanneer je zoals veel mensen alleen de basis ingrediënten in huis hebt, de olie, ui en knoflook, en dus de overige ingrediënten nog moet aanschaffen, vaak in grotere formaat terwijl je maar een fractie nodig hebt van het product, dan is het niet echt een budget recept meer lijkt me...

    reageren