Pan pizza met gekaramelliseerde uien en dolcelatte

  • 2 personen
  • 30 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 g dolcelatte-kaas, in kleine stukjes
  • 2 tomaten, zonder zaad en in stukjes
  • handje rucola
  • extra vierge olijfolie, om te besprenkelen
  • voor de pizzabodem
  • 225 g zelfrijzend bakmeel, plus extra om te kneden
  • 1 theelepel oregano
  • 4 eetlepels olijfolie
  • voor de gekaramelliseerde uien
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • ½ theelepel lichte basterdsuiker

Bereiden

Verwarm voor de gekaramelliseerde uien de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig tot laag vuur onder geregeld roeren 8 minuten, tot ze bruin beginnen te worden. Roer er de suiker door en bak deze in nog 3 minuten kleverig en goudbruin. Zet de pan dan apart. Zet het vuur laag als de uien te donker worden.

Maak intussen de bodem. Zeef het meel en ½ theelepel zout in een mengkom en roer er de oregano door. Maak een kuiltje in het midden, voeg 2 eetlepels olijfolie en 100 ml water toe en meng alles, eerst met een paletmes en dan met uw handen, tot een bal. Kneed het deeg kort op een licht bebloemd werkvlak en rol het uit tot een cirkel die in een koekenpan met antiaanbaklaag van 25 cm past.

Verwarm 1 eetlepel olijfolie in de pan op matig vuur en verdeel de olie met een verkreukeld stuk keukenpapier over de bodem. Leg de deegcirkel in de pan en bak hem in 5 minuten lichtbruin van onder. Neem de pan van het vuur, dek hem af met een bord en keer de pizzabodem voorzichtig om. Schenk de resterende eetlepel olie in de pan, doe de pizzabodem er weer in en bak de nog rauwe kant in 5 minuten lichtbruin.

Verdeel de gekaramelliseerde uien, dolcelatte en tomaten over de bodem en bestrooi hem met peper. Voeg de rucola toe, sprenkel er een beetje extra vierge olijfolie over en serveer de pizza.

Opmerking

Deze gistvrije pan pizza is echt heerlijk. De bodem wordt op het fornuis gebakken, terwijl de topping rauw kan zijn, zoals in deze Zuid-Italiaanse variant, of gebruind kan worden onder de grill.

Kookboek

Het recept 'Pan pizza met gekaramelliseerde uien en dolcelatte' is afkomstig uit het kookboek...

Vegetarisch nieuwe stijl

Nicola Graimes

'Vegetarisch nieuwe stijl' biedt elke fulltime of parttime vegetariër meer dan genoeg inspiratie voor creatieve maaltijden zonder vlees en bewijst voor eens en voor altijd... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Pan pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • Prinsess model miljonairLekker en snel voor als je zin hebt in iets hartigs voor ontbijt. Er mag in de ingrediëntenlijst wel staan dat er 100 ml water voor de pizzabodem nodig is. Nu staat het er alleen maar in de bereiding. Dit ging bij mij dus niet goed.

    reageren