Thaise kippensoep met galanga (tom kha gai)

  • 4 personen
  • 55 min
  • waardering 7,4
  • Voorgerecht
  • Thais
  • Gevogelte

bevat per portie

  • 334 kcal

Ingrediënten

  • 750 ml kippenbouillon
  • 20 g verse galanga, in dikke plakken
  • 2 stengels vers citroengras, in stukken van 5 cm
  • 4 verse kaffir-limoenblaadjes
  • 2 theelepels grof gehakte korianderwortel en -steel
  • 500 g kipfilet, in dunne plakjes
  • 200 g beurszwammen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 theelepel geraspte palmsuiker
  • ¼ kop verse korianderblaadjes
  • 2 verse kleine rode Thaise chilipepers, in dunne ringetjes
  • 2 verse kaffir-limoenblaadjes, in reepjes
  • 1 stengel vers citroengras, in dunne plakken

Bereiden

Meng de bouillon, galanga, het citroengras, de kaffir-limoenblaadjes en gehakte koriander in een grote pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat alles 5 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat de soep 10 minuten staan. Zeef de bouillon en doe hem in een kom.

Doe de bouillon in een schone pan. Voeg de kip en beurszwammen toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de kip onafgedekt in 5 minuten gaar sudderen. Roer de kokosmelk, het limoensap, de vissaus en suiker erdoor en laat al roerend warm worden (de soep mag niet koken).

Haal van het vuur; roer de korianderblaadjes, chilipepers, reepjes kaffir-limoenblad en plakjes citroengras erdoor. Serveer de kippensoep warm.

Tip

Bewaar kokosmelk na opening in de koelkast; het is een week houdbaar. Vries kokosmelk niet in, omdat ontdooide melk tijdens het koken eerder gaat schiften. Koop liever geen gezoete kokosmelk uit blik: die past niet goed bij de Thaise keuken.

Kookboek

Het recept 'Thaise kippensoep met galanga (tom kha gai)' is afkomstig uit het kookboek...

Thais

diverse auteurs

Met behulp van dit boek kunt u die typische en heerlijke gerechten met chilipeper, citroengras en koriander in uw eigen keuken maken, zelfs als u nog nooit Thais heeft... lees verder

© De Lantaarn

Waardeer dit recept (10 stemmen)

Kippensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • ChristianWie zo snel geen 'beurszwammen' in blik kan vinden, en nog minder 'volvariella volvacea', zou misschien beter kunnen zoeken (cash & carry, toko etc.) naar (rijst)stro paddenstoelen of oyster mushroom (het laatste is ook gedroogd te vinden).

    reageren

  • JohanInderdaad, zoeken naar beurszwammen (in blik) leidt niet tot enig resultaat waar deze te koop zijn. Zal dit advies eens proberen. Bedankt.

    reageren

  • JorgWaarom staan een aantal ingrediënten dubbel vermeld, zoals citroengras? Zin er 2 stengels in stukken van 5 cm nodig of 1 stengel in dunne plakken?

    reageren