Bokaj

18 stuks
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 300 g rauwe cashewnoten
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 225 g boter, gesmolten
  • 1 pakje filodeeg (ca. 7-9 vellen van ca. 48 x 25 cm)
  • voor de siroop
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 400 ml koud water

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Verdeel de cashewnoten over een bakplaat en rooster in 9 minuten in de oven goudbruin; schud de bakplaat halverwege. Laat volledig afkoelen en hak de noten in kleine stukjes. Ik hak ze met de hand met een groot mes, maar je kunt hier ook een hakmolen voor gebruiken; zorg er alleen voor dat het geen poeder wordt. Meng de cashewnoten met de fijne kristalsuiker en 75 g van de gesmolten boter in een kom en laat het suiker-botermengsel opstijven terwijl je de siroop maakt.

Voeg voor de siroop de fijne kristalsuiker en het water toe aan een pan op middelhoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. Laat zonder te roeren zachtjes tot de helft inkoken tot een schenkbare siroop. Zet apart.

Bekleed een groot bakblik met bakpapier en bestrijk met wat gesmolten boter. Leg een vel filodeeg op een werkvlak en bestrijk met gesmolten boter. Herhaal met de rest van het deeg en de boter. Snijd de laagjes deeg met een scherp mes doormidden en daarna elke helft in 9 vierkantjes, zodat je in totaal 18 vierkantjes krijgt. Schep het cashewnotenmengsel in het midden van de vierkantjes.

Vouw de hoekjes van een vierkantje naar elkaar toe zodat er een piramide ontstaat. Druk de randjes stevig tegen elkaar, zodat de notenvulling volledig is omhuld en de onderkant vlak en vierkant wordt. Herhaal met de rest van de vierkantjes. Leg de bokaj strak tegen elkaar in het bakblik; maak propjes van aluminiumfolie om eventuele lege ruimte op te vullen. Knijp de bovenkant van piramides die zijn opengegaan even dicht voordat je ze gaat bakken en bak in 25 minuten in de oven goudbruin.

Verwarm de siroop en schenk over de hete bokaj zodra ze uit de oven komen. Laat volledig afkoelen in het bakblik en serveer dan bij een kop thee of als dessert.

Extra benodigd

Bakblik, bakpapier

Opmerking

Dit is verreweg mijn favoriete vorm van baklava, het liefst met cashewnoten. Het is weliswaar geen Perzische baklava, maar deze heerlijke Arabische lekkernijen heb ik altijd het lekkerst gevonden. Bokaj is eigenlijk een doek die wordt gebruikt om kleding en bezittingen in mee te nemen, dus in deze context is de bokaj het deeg dat de cashewnotenvulling draagt.

Kookboek

Het recept 'Bokaj' is afkomstig uit het kookboek...

Persiana Easy

In 'Persiana Easy' staat het gemak waarmee je kookt centraal: easy does it. Recepten die toegankelijk zijn, geen ingewikkelde technieken vereisen, en voor werkelijk iedereen maakbaar zijn. Het resultaat is Perzische gerechten bomvol smaak

... lees verder

© Good Cook

Baklava tips