Amandel-citroencake met frambozenjam

8 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 140 g bloem
  • 125 g amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 225 g zachte gezouten boter
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • geraspte schil en sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels frambozenjam
  • 4 eetlepels amandelschilfers, licht geroosterd in een droge koekenpan

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng de bloem met het amandelmeel, het bakpoeder en ½ theelepel zout in een kom. Roer in een andere kom de boter en de suiker tot een romig mengsel. Klop vervolgens een voor een de eieren erdoor en voeg per ei telkens een eetlepel van het bloemmengsel toe. Spatel de rest van de droge ingrediënten erdoor en voeg dan de citroenschil en het citroensap toe.

Vet een springvorm van 25 cm doorsnee in met boter. Doe het beslag in de vorm en bak de cake 25 minuten in het midden van de hete oven gaar of tot hij een mooi goudbruin korstje heeft; een prikker die je er in het midden insteekt, moet er schoon uitkomen.

Haal de cake uit de oven en laat hem in de vorm helemaal afkoelen. Haal hem zodra hij is afgekoeld uit de vorm, verdeel de jam over de bovenkant, strooi de amandelschilfers erover en dien hem op.

Deze cake blijft in een goed afgesloten doos op een koele, droge plaats 2-3 dagen goed.

Extra benodigd

Springvorm (Ø 25 cm)

Opmerking

Deze ronde cake is eenvoudig om te maken en hij blijft ook nog eens heel lang goed, geen probleem dus als blijkt dat je te veel hebt. Ik gebruik voor dit recept altijd gezouten boter. Het is belangrijk om de cakevorm goed in te vetten, want er komt geen bakpapier aan te pas. Door de hitte tijdens het bakken krijgt de cake een geweldig mooie korst, die een heerlijke onderlaag voor de zoete zachte jam vormt.

Kookboek

Het recept 'Amandel-citroencake met frambozenjam' is afkomstig uit het kookboek...

Green

'Green' laat zien hoe je op écht eenvoudige manier je maaltijden kunt transformeren naar overheerlijke, tijdbesparende vegetarische en vegan gerechten voor doordeweeks, en naar inventieve, iets uitgebreidere weekendmaaltijden

... lees verder

© Spectrum

Cake tips