Sinaasappel-polentacake van Tana Ramsay

8 stukken
bereiden

waardering 7,8obv 12 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 sinaasappelen
  • 5 eieren
  • 250 g lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g polenta
  • 100 g gemalen amandelen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • het sap van 1 citroen
  • het sap van 1 sinaasappel
  • 3 eetlepels kristalsuiker

Bereiden

Was de sinaasappelen, leg ze in een pan onder water, breng aan de kook en laat 1 uur zachtjes koken. Laat het water afkoelen voordat je de sinaasappelen eruit haalt.

Snijd de sinaasappelen in vieren en verwijder de pitjes. Maal de sinaasappelen in een keukenmachine grof (het mag niet te vloeibaar worden). Je kunt ze ook gewoon met de hand in kleine stukjes snijden; let dan wel op dat het sap niet verloren gaat.

Verwarm de oven voor op 170 °C (gasstand 3).

Klop in een grote kom de eieren en suiker met een mixer. Schep de polenta, de gemalen amandelen en de sinaasappelen er luchtig door. Giet het mengsel voorzichtig in een met vetvrij papier beklede springvorm.

Het mengsel is heel vloeibaar, dus zet de vorm voorzichtig in de oven. Controleer na 1 uur met een satéprikker of de cake gaar is. De prikker moet er schoon uit komen.

Maak terwijl de cake in de oven staat het glazuur door de twee soorten sap met de suiker te mengen. Schenk het mengsel er zodra de cake uit de oven komt over. Laat de sinaasappelcake in de vorm afkoelen.

Extra benodigd

Keukenmachine, mixer, vetvrij papier, springvorm (Ø 25 cm)

Persoonlijke noot

'Deze cake blijft in een luchtdichte trommel minstens twee dagen lekker. Je kunt de cake dus ook van tevoren maken.' - Tana Ramsay

Kookboek

Het recept 'Sinaasappel-polentacake van Tana Ramsay' is afkomstig uit het kookboek...

Tana Ramsay's familiekeuken II

Of je nu maar een paar minuten de tijd hebt voor de bereiding van een avondmaaltijd, of dat je de hele middag uittrekt om met de kinderen een taart te bakken... lees verder

© Tirion Uitgevers. Beeld: Deirdre Rooney

Cake tips

Reacties op dit recept

  • Theo Onwijs lekker! Gemaakt met Polenta Bramato Oro dus de grove variant. De glazuurlaag heb ik niet gemaakt; zonder is de taart lekker genoeg.
    • jeannette Erg lekker en zeer makkelijk te maken... De glazuurlaag is geen echt glazuur, maar een stroop, waarmee je de cake 'nat' maakt, en daar wordt hij beslist veel smakelijker door... Overigens gaat het ook met griesmeel ipv polenta.
  • Ryjanna Ik wil dit recept zo gauw mogelijk proberen, het lijkt me echt makkelijk en vooral lekker, maar ik heb een vraag. Ik hoor vaak dat als je citroen e.d. raspt je voorzichtig moet zijn om niet het "wit" mee te raspen. Nu moet je de sinaasappels koken, als het wit mee gekookt wordt, is het geheel dan niet bitter?
    • redactie okoko recepten De sinaasappels worden in hun geheel gekookt en daarna in hun geheel gepureerd, dus met schil en met 'wit'. Alleen de sinaasappelpitjes doen niet mee. Door het koken wordt de sinaasappel minder bitter.
  • Marion Super recept, echt een van mijn favorieten, omdat hij heel makkelijk te maken is en eigenlijk bij iedereen wel in de smaak valt. Voor iemand als ik die niet zo vaak bakt, is dat fijn. Het zou wel handig zijn om in de omschrijving op te nemen dat je het bakpoeder moet toevoegen. Dat staat wel bij de ingrediënten, maar als je niet alles van tevoren klaar zet, vergeet je makkelijk om dat toe te voegen.