Pruimenclafoutis

1 clafoutis
bereiden

waardering 7,7obv 11 waarderingen

Ingrediënten

  • 8 rijpe pruimen
  • 30 g boter
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • boter en kristalsuiker voor de vorm
  • geschaafde amandelen voor de garnering
  • voor het clafoutismengsel
  • 50 g geschaafde amandelen
  • ½ vanillestokje
  • 30 g bloem
  • 75 g kristalsuiker
  • rasp van 1 limoen
  • 250 ml slagroom
  • 2 biologische eieren
  • 2 eidooiers van biologische eieren

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Halveer de pruimen en verwijder de pit. Bak de pruimen met de snijkant naar onderen in de boter met suiker en kaneel. Laat ze afkoelen.

Maal voor de clafoutis in een foodprocessor de amandelen fijn. Splijt het vanillestokje en schraap het zaad eruit. Meng dat door het amandelmeel met de bloem, suiker en citroenrasp. Voeg de slag room toe met de eieren en eidooiers en klop alles glad.

Vet een ovenvaste schaal van 2 liter in en bestrooi hem met suiker. Schenk het clafoutismengsel erin. Leg de pruimen er met het snijvlak omhoog in en strooi er geschaafde amandelen over. Bak de clafoutis in het midden van de oven 35-40 minuten of tot hij goudkleurig en stevig is.

Extra benodigd

Foodprocessor, ovenvaste schaal van 2 liter

Tip

Dit Franse nagerecht met eieren kan het best op kamertemperatuur worden geserveerd met zacht vanille-ijs en lobbig geslagen slagroom. Je kunt er o0k rood zomerfruit voor gebruiken, maar strooi dat er vlak voor het serveren over en verwarm het niet mee. Clafoutis met appel, peer af rabarber is ook erg lekker. Snijd dit fruit in blokjes of plakjes en ga te werk zoals bij de pruimen.

Kookboek

Het recept 'Pruimenclafoutis' is afkomstig uit het kookboek...

A piece of cake

In 'A piece of cake' vind je meer dan 200 van de allerbeste bakrecepten van de Zweedse tv-kok Leila Lindholm. Van koekjes, cakejes en verjaardagstaarten tot typisch... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Clafoutis tips