Gordon Ramsay: geurige groene Thaise curry met rundvlees
- 4 personen
- 25 min
- waardering 8,3
- Hoofdgerecht
- Thais
- Vlees
Ingrediënten
- voor de groene currypasta
- 10 lange groene chilipepers
- 3 sjalotjes, gepeld
- 6 teentjes knoflook, gepeld
- een stukje verse gemberwortel van 4 cm, geschild
- de steeltjes van 1 bosje koriander
- 2 stengels citroengras, boven- en onderkant afgesneden
- 3 kaffirlimoenblaadjes (of de fijn geraspte schil van 2 limoenen)
- 1-2 eetlepels plantaardige olie
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- ½ theelepel zwarte peperkorrels
- 1 theelepel garnalenpasta (naar keuze)
- voor de rundercurry
- 450 g runderfilet of -lende
- 5 babyaubergines (of 1 kleine gewone), steelaanzet afgesneden
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 400 ml kokosmelk
- 2 rode chilipepers, overlangs gehalveerd
- 2 kaffirlimoenblaadjes, gehalveerd
- 1½ eetlepel vissaus
- 1 theelepel palmsuiker (of bruine suiker)
- een handvol Thais basilicum of koriander, in reepjes
Bereiden
Maak eerst de currypasta: hak de groene chilipepers, sjalotjes, knoflook, gember en koriandersteeltjes grof en doe ze in de keukenmachine. Hak het citroengras en de kaffirlimoenblaadjes fijn, doe ze ook in de keukenmachine en maal alles tot een fijne pasta; voeg indien nodig 1-2 eetlepels olie toe.
Rooster het koriander- en komijnzaad ongeveer 1 minuut in een droge koekenpan op middelhoog vuur, tot ze geurig zijn. Stamp de geroosterde specerijen, peperkorrels en 1 theelepel zout in de vijzel tot een fijn poeder. Doe dit ook in de keukenmachine en voeg de garnalenpasta toe, als u die gebruikt. Meng alles goed en zet de machine een paar keer stop om het mengsel van de zijkanten te schrapen, zodat alles mooi gelijkmatig wordt gemengd.
Maak de curry: snijd het rundvlees in kleine stukjes en zet ze opzij. Snijd ook de aubergines in kleine stukjes en zet ze opzij.
Verhit de olie in een grote pan of wok. Voeg 3-4 eetlepels van de currypasta toe en verhit hem al roerend op middelhoog vuur tot hij geurig is. Doe de kokosmelk erbij en breng alles zachtjes aan de kook. Voeg zodra de olie van de melk gaat scheiden de aubergines, chilipepers, kaffirlimoenblaadjes, vissaus en suiker toe. Verhit alles 3-4 minuten, tot de aubergines zacht zijn, voeg dan het rundvlees toe en verhit alles nog 2 minuten. Haal de pan van het vuur.
Schep de curry in voorverwarmde kommen en strooi het basilicum of de koriander erover. Serveer meteen, met kommetjes stomende jasmijnrijst.
Extra benodigd
Keukenmachine, vijzel
Opmerking
'U kunt elk mals stuk vlees, gevogelte of stevige vis die u maar lekker vindt voor deze curry gebruiken. Het 'groene' in de currypasta wordt na verhitting minder, maar de aroma's en smaken worden juist sterker. Gebruik minder chilipepers als u de curry iets milder wenst. U maakt met mijn recept meer groene currypasta dan u voor dit gerecht nodig heeft, maar u kunt hem een week in een pot met schroefdop in de koelkast bewaren.' - Gordon Ramsay
Kookboek
Het recept 'Gordon Ramsay: geurige groene Thaise curry met rundvlees' is afkomstig uit het kookboek...
Wereldgerechten
Gordon Ramsay
In elk hoofdstuk in 'Wereldgerechten' behandelt de Britse topkok een van de tien wereldkeukens en geeft hij zijn eigen favoriete gerechten prijs. Ook beschrijft... lees verder
© Kosmos Uitgevers