Burrata en aubergines met honing

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 4 bollen goede mozzarella (125 g elk)
  • 175-200 ml slagroom
  • 3 aubergines (ca. 750 g)
  • olijfolie
  • 3 eetlepels geurige vloeibare honing, bijv. oranjebloesem- of acaciahoning
  • 1½ eetlepel wijnazijn
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 4 sneetjes bruschetta, voor erbij

Bereiden

Snijd de mozzarella in plakken, doe ze in een kom met de slagroom, voeg wat zout toe en wentel de plakken zodat ze rondom met slagroom zijn omhuld.

Schil de aubergines en snijd ze over de lengte steeds in 4 plakken. Leg deze op een bakplaat die is bekleed met aluminiumfolie en vet ze licht in met olie. Rooster ze onder een hete grill 8-10 minuten tot ze gaar en lichtbruin zijn; keer ze eenmaal. Bestrooi ze met zout en laat de plakken afkoelen. Verdeel de plakken mozzarella over afzonderlijke borden en overgiet elk stapeltje met een beetje room. Schik 3 plakken aubergine op elk bord. Roer de honing en azijn goed glad en smeer een beetje ervan op elke plak. Bestrooi ze met heel weinig zout - het geheim is een goed evenwicht te krijgen tussen zoet, zuur en hartig.

Sprenkel nog een beetje olijfolie over de plakken mozzarella en nog wat room. Serveer de burrata met de bruschetta apart erbij.

Extra benodigd

Aluminiumfolie

Tips

De burrata van Apulië is een hemelse peervormige zak van koemelkmozzarella gevuld met een mix van room en draderige resten kaasstremsel. Burrata zijn buiten Italië vaak moeilijk te vinden. Als u ze niet kunt krijgen, is mozzarella een goed alternatief, liefst buffelmozzarella die in een slagroombad heeft gelegen, zoals in onderstaand recept. Eet hem met een bergje slablaadjes en cherrytomaatjes die met extra vergine olijfolie zijn besprenkeld, en met gesnipperd basilicum of munt en wat zout zijn bestrooid. Maar u moet hem zeker eens proberen met de aubergines met een mengsel van honing, azijn en zout zoals in dit recept.

Kookboek

Het recept 'Burrata en aubergines met honing' is afkomstig uit het kookboek...

De smaken van Italië

De gerechten in 'De smaken van Italië' zijn eenvoudig, onverwacht, zalig en onweerstaanbaar - een combinatie van de keukens van het platteland, de boerenkeuken en de 'grote gerechten' van de adel

... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Aubergine tips