Roergebakken papaja met krokant basilicum
bereiden
Ingrediënten
- 1 grote, rijpe papaja (1,4 kg)
- 3 eetlepel kokosolie
- 1 bruine ui, gepeld, gesnipperd (110 g)
- 3 tenen knoflook, gepeld, in grove stukken
- 1-2 groene chilipepers, in dunne ringen
- 10 g van het groene deel van lente-uien, in ringetjes (gebruik het witte deel voor iets anders)
- 5 g basilicumblaadjes, plus 10 g voor het maken van het krokante basilicum (naar keuze)
- 5 g korianderblaadjes
- 1¼ theelepel fijn zeezout
- 1 theelepel mild kerriepoeder, plus extra voor eroverheen
- 3 eetlepels olijfolie, plus ½ theelepel om in te bakken
- zeezoutvlokken
- 1 limoen, gehalveerd
- 60 g kokos- of gewone yoghurt
Bereiden
Halveer de papaja in de lengte en schep de zaden eruit. Schep het vruchtvlees eruit en snijd dat in grove stukken.
Doe de kokosolie, ui, knoflook, chilipeper, lente-ui, 5 g basilicum, de koriander en het zout in een grote sauteerpan op middelhoog vuur. Roerbak ongeveer 7 minuten, tot de ui zacht en goudkleurig is.
Voeg de papaja en het kerriepoeder toe, verhoog het vuur tot halfhoog en roerbak nog 10-12 minuten, tot de papaja zacht is en wat kleur krijgt (voor extra smaak). Roer de olijfolie erdoor en bestrooi met extra kerriepoeder en zoutvlokken.
Knijp er lekker veel limoensap over, roer de yoghurt erdoor en dien op.
Naar keuze
Garneer met krokant basilicum. Verhit de oven tot 220 °C. Roer ½ theelepel olie door 10 g basilicumblaadjes, zodat ze met een dun laagje bedekt zijn. Spreid ze uit over een bakplaat en bak 2½ minuut, tot ze krokant maar nog steeds mooi groen zijn. Je kunt ze ook in olijfolie bakken in een koekenpan op het vuur. Garneer de roergebakken papaja ermee en dien op.
Tip
Je hebt hier een rijpe papaja nodig, die zacht en geurig is en vanbinnen donkeroranje. Dien dit op met vlees of vis, of als onderdeel van een groentemaaltijd, met rijst of platbrood.
Kookboek
Het recept 'Roergebakken papaja met krokant basilicum' is afkomstig uit het kookboek...
Fusao
Ixta Belfrage
Bestsellerauteur Ixta Belfrage combineert haar Braziliaanse, Mexicaanse en Engelse roots met haar inventieve culinaire talent tot smaakcombinaties die al je zintuigen prikkelen. Ze biedt je in 'Fusao' in 80 zonovergoten recepten
... lees verder © Fontaine Uitgevers. Beeld: Kim Lightbody