Rigatoni alla vodka

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 400 g rigatoni of penne
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 3 knoflooktenen, fijngehakt
  • 1½ eetlepel Calabrische chilipasta of harissa
  • 125 g tomatenpuree
  • 125 ml wodka
  • 250 ml slagroom
  • ¼ theelepel kristalsuiker
  • 75 g fijngeraspte Parmezaanse kaas, plus extra voor erbij

Bereiden

Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de pasta toe en kook 2 minuten korter dan staat aangegeven op de verpakking.

Verhit ondertussen de olijfolie in een grote diepe pan op halfhoog vuur. Voeg de ui toe en bak al roerend 5 minuten, of totdat hij zacht is. Breng goed op smaak met zout en peper, voeg dan de knoflook en chilipasta toe en kook al roerend 1 minuut, of totdat het geurig is.

Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend 2 minuten mee, of totdat de puree iets donkerder en dikker is. Schenk de wodka erbij en kook 2 minuten, of totdat het iets ingekookt is. Roer de slagroom en suiker erdoor en kook nog zo'n 2 minuten, totdat alles goed gemengd is.

Giet de pasta af en bewaar 250 ml van het kookwater. Voeg de pasta en de helft van het kookwater toe aan de saus en breng aan de kook, roer de pasta voorzichtig door de saus. Voeg de Parmezaanse kaas en het resterende kookwater toe en kook, voorzichtig roerend, tot de pasta al dente is en de saus net is ingedikt. Haal van het vuur en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de pasta over kommen, bestrooi met extra Parmezaanse kaas en serveer.

Opmerking

Penne alla wodka, romige tomatenpasta met een vleugje chili en alcohol, kent vele oorsprongsverhalen. Hoewel geen enkel verhaal het officiële is, weten we wel dat het gerecht in de jaren zeventig en tachtig in Amerika zeer populair werd. Het heeft inmiddels een vaste plek veroverd als een van de meest geliefde pastagerechten van Amerika. Het gebruik van sterke drank om een pan schoon te koken is een bekende techniek, maar de combinatie van neutrale wodka met zoete, zure en hartige tomaten versterkt ook nog de smaken. Daarnaast bindt de alcohol het vet zodat er een glanzende, romige saus ontstaat. In New York is penne alla wodka vaste prik op Italiaans-Amerikaanse menukaarten. Het bovenstaande recept is geïnspireerd op dat van restaurant Carbone. Je gebruikt een sappige, in olie gedrenkte Calabrische chilipasta die meer diepte geeft dan gedroogde chilivlokken, en roert er rigatoni doorheen voor een goede bite.

Kookboek

Het recept 'Rigatoni alla vodka' is afkomstig uit het kookboek...

Eat NYC

New York City is een wereld op zich, zeker als het om eten gaat! Van all American classics tot de nieuwste culinaire ontwikkelingen: hier moet je zijn. Voor wie die melting pot thuis wil beleven, biedt 'Eat NYC' de 55 meest legendarische recepten

... lees verder

© Fontaine uitgevers. Beeld: Alan Benson

Rigatoni tips