Citroen-olijfrijst

4 personen
bereiden
wachten

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 300 g kortkorrelige zilvervliesrijst, 2 uur geweekt, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 100 g ontpitte groene olijven, in plakjes
  • 2 eetlepels fijngesneden basilicumblad
  • 1½ eetlepel citroensap
  • ½ eetlepel citroenrasp
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie, om te serveren

Bereiden

Verhit de olijfolie in een grote pan. Fruit hierin de ui en knoflook, af en toe roerend, in 8 minuten op middelhoog vuur zacht.

Voeg de rijst, tijm, laurier en 450 ml water toe en breng aan de kook. Kook 1 minuut en haal van het vuur. Doe het deksel op de pan en laat 30 minuten staan.

Voeg ½ theelepel zout toe. Doe het deksel er weer op, zet op laag vuur en laat 30 minuten zachtjes koken tot bijna al het water is opgenomen. Haal de pan van het vuur en gooi het laurierblad en de tijm weg.

Roer de olijven, het fijngesneden basilicum, het citroensap en de -rasp erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Lepel de rijst in kommen en druppel er extra vergine olijfolie over.

Opmerking

'Mediterrane smaken als deze roepen beelden op van lange tafels neergezet onder olijfbomen. Lekker met een verse, geurige stoofpot of als een verleidelijk gerecht vooraf. Rasp er eenvoudigweg een goede witte frisse schapenkaas overheen, relax en voel de zon in je nek.' - Nisha Katona

Kookboek

Het recept 'Citroen-olijfrijst' is afkomstig uit het kookboek...

Rijst & co

Haal meer uit rijst met 'Rijst & co' en breid je repertoire bijzondere rijstgerechten uit. Maak eens jambalaya uit de Cajunkeuken of jollofrijst, het ultieme West Afrikaanse feestgerecht. Doe meer met risottorijst en schotel je gasten Italiaanse arancini voor

... lees verder

© Good Cook

Overige rijst tips