Venkelsalade met vijgen, amandelen en geitenkaas

4 personen
bereiden

waardering 7,8obv 4 waarderingen

Bevat per portie

261 kcal

Ingrediënten

  • 1 grote venkelknol (ca. 500 g)
  • sap van 1 citroen
  • 3 vijgen (ca 120 g), of een perzik of een appel
  • scheutje balsamicoazijn
  • 50 g amandelen
  • olijfolie
  • 50 g jonge geitenkaas

Bereiden

Snij de venkel in kwarten, laat het uiteinde eraan zitten. Schaaf de kwarten met een mandoline tot ultradunne schijfjes (of gebruik gewoon een scherp mes) en leg ze een tijdje in goed koud water met een scheut citroensap (hou er wat van apart).

Verdeel de vijgen ook in kwarten en bak ze in olie tot ze karamelliseren. Als de winkel geen vijgen heeft, is een perzik of een appel ook lekker. Voeg een scheutje balsamicoazijn toe. Haal de vijgen uit de pan en bak de amandelen in het achtergebleven karamelprutje. Voeg een flinke scheut olijfolie en zwarte peper toe.

Haal de venkelschijven uit het water, schud ze droog en drapeer ze op een schaal. Dan leg je er de vijgen en de amandelen op. Bestrooi het geheel met kleine brokjes geitenkaas.

Maak een dressing van de rest van het citroensap met flink wat olijfolie en eventueel een beetje zout.

Kookboek

Het recept 'Venkelsalade met vijgen, amandelen en geitenkaas' is afkomstig uit het kookboek...

Mooi mediterraan

Janine en Annemieke Jansen zijn al heel wat jaren enthousiaste pleitbezorgers van de oorspronkelijke Mediterrane levensstijl: afwisselend eten met veel vis, groenten en noten, eenvoudig en toch lekker. Op een heldere manier geven ze

... lees verder

© Fontaine Uitgevers. Beeld: Janine Jansen

Venkelsalade tips