Semifreddo met hazelnoot

6 personen
bereiden

waardering 7,5obv 15 waarderingen

Ingrediënten

  • 300 g hazelnoten
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 600 ml slagroom
  • 2 biologische eieren, gesplitst
  • 2 eetlepels Nocino (Italiaanse notenlikeur) of oloroso (sherry)
  • pure chocolade (desgewenst)

Bereiden

Rooster de hazelnoten in een schone, droge koekenpan op laag vuur tot ze beginnen te verkleuren; laat ze niet aanbranden. Leg de hazelnoten op een schone theedoek, vouw de theedoek dicht en wrijf met je handen de hazelnoten in de theedoek heen en weer, zodat de vliesjes van de noten gaan.

Smelt 200 g suiker in een steelpan op matig vuur tot hij goudbruin kleurt; beweeg de pan daarbij heen en weer, zodat de suiker gelijkmatig smelt. Voeg de hazelnoten toe en schud de pan tot de noten gelijkmatig met de gekaramelliseerde suiker zijn bedekt.

Schenk de massa op vetvrij papier en strijk alles met de achterkant van een lepel glad, zodat de noten gelijkmatig worden verdeeld. Breek er, zodra de massa koud is, stukken af en doe ze in de foodprocessor. Gebruik de pulse-knop om ze fijn, maar niet al te fijn te malen: er moeten nog stukjes hazelnoot en karamel herkenbaar zijn.

Klop de eidooiers met de rest van de suiker tot een bleke, luchtige massa. Voeg geleidelijk de room toe en klop nog enkele minuten. Roer op het laatst de notenlikeur of sherry erdoor. Het mengsel moet de consistentie hebben van dikke room. Spatel vervolgens de gemalen praline erdoor.

Klop in een andere kom de eiwitten tot stijve pieken (het eiwit mag niet droog worden) en spatel ze door het pralinemengsel. Schep alles in een grote, rechthoekige schaal of vul er zes kleine schaaltjes mee. Dek af met plasticfolie en zet de semifreddo minstens 4 uur, of een hele nacht, in de vriezer.

Extra benodigd

Foodprocessor

Kookboek

Het recept 'Semifreddo met hazelnoot' is afkomstig uit het kookboek...

Herfst in Piemonte

Dat Piemonte niet alleen het gebied in Noord-Italië is om doorheen te crossen op weg naar Toscane, dat wisten de culi's allang. Want hier in dit gebied gebeurt het... lees verder

© Tirion Uitgevers

Semifreddo tips

Reacties op dit recept

  • Christian In plaats van oloroso zou Fragelico ook een alternatief kunnen zijn.
  • Marrigje Dit dessert was prima gelukt, maar bij de helft van mijn gezin viel de smaak niet in goede aarde. Jammer, maar voor de andere helft toch smakelijk. Ook Grand Marnier leent zich goed voor de smaak.