Haring recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Haring

Haring staat al jaren op nummer 1 in de top 10 van favoriete vissen. Haring kan 40 cm lang worden en zo'n 8-10 jaar oud. Maar de volwassen haringen die tegenwoordig gevangen worden, zijn niet groter dan zo'n 20-25 cm. Noordzee-haring is na 2-3 jaar volwassen: rijp om te paaien en dan ongeveer 20 cm lang. In de herfst vormt zich hom in de mannetjes en kuit in de vrouwtjes. In december zetten de vrouwtjes het kuit af in zee - één vrouwtjesharing kan meer dan 100.000 eitjes produceren - en vindt de bevruchting verder buiten de vissen plaats.

Haring kaken

Na het paaien zijn haringen erg mager, maar dit komt in het voorjaar weer helemaal goed. Met genoeg plankton kan hij zich dan elke dag 2% vetter eten. Als in mei het vetgehalte van de haring weer op peil is - tenminste 16% - kan de visserij op haring beginnen. Vroeger werd de haring aan boord gekaakt, tegenwoordig wordt de meeste haring aan boord direct gekoeld en dan aan wal gekaakt. Bij het kaken, dat steeds vaker gedaan wordt door razendsnelle robots, worden de kieuwen (kaken), de ingewanden en de keel van de haring verwijderd. De vis kan zo ontbloeden en krijgt blank visvlees. Alleen de alvleesklier blijft zitten. Deze klier produceert een enzym dat de rijping op gang brengt, die de Hollandse Nieuwe zijn eigen smaak, geur en structuur geeft.

[ Bron: 'Over Vis & Vis' ]

[ Beeld: from my point of view | Shutterstock.com ]