Pittig geroosterde sardines met tomatensalade

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 12 sardines, schoongemaakt
  • 2 theelepels chilivlokken
  • 4 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • 800 g mooie rijpe tomaten, eventueel in verschillende kleuren
  • 1 rode ui, in ringen
  • 2 theelepels sherryazijn

Bereiden

Verwarm de barbecue.

Snijd de sardines om de 2 centimeter aan beide kanten in. Hak de chilivlokken fijn. Meng met wat zout en 2 eetlepels olijfolie. Druk dit mengsel in de inkepingen en wrijf de sardines er verder mee in.

Snijd de tomaten in grove stukken. Meng de tomaat met de ui en breng de salade op smaak met de resterende olijfolie, azijn, zout en peper.

Smeer het rooster van de barbecue goed in met olie om te voorkomen dat de vis eraan gaat plakken. Leg de sardines op de barbecue en bak ze 3-4 minuten aan beide kanten zonder ze verder te verplaatsen. Je kunt testen of de visjes klaar zijn door je duim voorzichtig op de rug te drukken; als het vlees loskomt van de graat zijn ze gaar.

Serveer de sardines met de tomatensalade.

Extra benodigd

Barbecue

Opmerking

'Sardines eet ik het liefst kort gebakken en zo simpel mogelijk. Ik bak ze vaak met de kop eraan, maar zonder is zeker net zo smakelijk. Zorg dat je ze goed hebt geschubd (zie p.396), dan wordt het vel lekker knapperig en blijft het visvlees heerlijk zacht. Het recept op deze en de volgende pagina zet ik regelmatig op tafel.' - Bart van Olphen

Kookboek

Het recept 'Pittig geroosterde sardines met tomatensalade' is afkomstig uit het kookboek...

Bart's Fish Tales

In 'Bart's Fish Tales' reist Bart van Olphen de wereld over naar duurzame visserijen met vissers die op een dier- en oceaanvriendelijke manier vissen en laat hij... lees verder

© Uitgeverij Carrera

Sardines tips