Fijne cake (basisrecept)

  • 20 plakjes
  • 90 min
  • waardering 8,2
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 200 g zachte boter
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 200 g bloem

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm (28 cm) in met olie en bestuif de wanden met wat bloem.

Doe de boter met de suiker, vanillesuiker en een snufje zout in een beslagkom en klop alles met de handmixer in ca. 10 minuten tot een lichte, romige massa. Klop één voor één de eieren erdoor. Voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Spatel dan in gedeelten de bloem erdoor.

Schenk het cakebeslag in de vorm en bak de cake in de oven in ca. 1 uur en 15 minuten gaar. De cake is gaar als een satéstokje dat je er tot het midden in prikt er weer droog uitkomt.

Laat de cake uit de oven eerst ca. 5 minuten in de vorm afkoelen. Snijd de zijkanten los en verwijder de vorm. Laat de cake op een taartrooster afkoelen. Verpak de cake in aluminiumfolie.

De cake wordt lekkerder als je hem een dag verpakt in aluminiumfolie laat liggen.

Extra benodigd

Cakevorm (28 cm), mixer

Bron

Het recept 'Fijne cake (basisrecept)' wordt je aangeboden door okoko recepten. Beeld: hanabiyori | Shutterstock.com

Waardeer dit recept (63 stemmen)

Cake recept tips

Reacties op dit recept

  • dianneHoelang moet de cake er in als je een hete lucht oven hebt en hoe heet?

    • redactie okoko receptenVuistregel voor de temperatuur van een hete lucht oven: trek 10 procent van de temperatuur van de elektrische oven af. Dus: 160 graden - 10 procent = circa 145 graden.

    • FenEn 1 uur en 8 minuten denk ik.

    • BertIk vind het een slecht recept 160 graden is veel te laag.

    • SuzetteIn hete lucht oven 160 graden gasoven 180 graden. En dan is dat een soort vuistregel want iedere oven is iets anders.

    • CorUitstekend recept, zojuist 1 cake gemaakt, duurde in totaal 70 minuten. Gewoon met de hand gemixt en bruine kristalsuiker gebruikt, kan uitstekend. Goede smaak en textuur.

    • Ria145 gr. C. in de heteluchtoven is prima. Fantastisch goed recept.

    • JoyBeste is boven/onderwarmte in te stellen

    reageren

  • dianneIk heb de cake gebakken. Hij was lekker, maar hij was nog niet helemaal gaar. Bij de bovenste rand zag het er nog wat nat uit.

    • IljaMiss moest je eerst met een satéstokje in de cake prikken en als er dan nog wat aan zit moet die 5 min langer.

    reageren

  • YvonneHet leek allemaal goed te gaan maar de cake is ingezakt. Ik heb de ovendeur niet open gehad. Hoe kun je dit voorkomen?

    • PascalYvonne: Ik denk dat hij iets langer in de oven moest.

    • RafGebruik geen warme luchtoven

    • lolamoet je zelf weten

    • RoelHad ik afgelopen week ook. Ingrediënten te koud en/of slecht gemixt/niet luchtig genoeg gemixt. Had daardoor ook wat vettig mondgevoel.

    reageren

  • PascalIk vind 10 minuten boter kloppen een beetje te lang! Dus ben ik eerder gestopt.

    • annaIk smelt de boter vaak in een pannetje, dan komen er geen boterstukken in het beslag.

    • MarielleDoor het lange kloppen komt er lucht in de boter en smelt de suiker alvast. Het is goed als het bijna wit is. Als je boter op kamertemperatuur is krijg je (met het meel en de eieren en indien nodig een beetje melk of water) een stevig beslag wat bijna op deeg lijkt. Als je gesmolten boter gebruikt is het mengsel vloeibaar. Het is een scheikunde lesje: alle boterdeeltjes bevatten water. Door de warmte wordt het water waterdamp wat uitzet en dat zorgt ervoor dat je deeg in de oven verder rijst. De eieren en de suiker die worden eerst omhoog geduwd en blijven als ze afkoelen in die vorm staan. Als je warme boter hebt, is het water en vet al van elkaar gescheiden en heb je dus minder "rijscapaciteit". Als je een beetje haast hebt of een nog luchtigere cake wilt kan je zelfrijzend bakmeel gebruiken of 6 gram bakpoeder toevoegen aan 200 gram bloem.

    reageren

  • HennyLeuk en eenvoudig recept. Ga ik van het weekend proberen!

    reageren

  • ImaneHij zit nog in de oven, ben benieuwd naar de smaak!

    reageren

  • CaroHeerlijke cake! Ik heb hem iets langer in de oven laten staan (10 min) en heb er plakjes appel ingestoken en een snufje kaneel toegevoegd: groot succes bij de koffie!

    • joseLekker! Maak ik ook zo!

    reageren

  • jolandaIk heb de cake ook net gebakken... zit nu zelfs een plakje te eten. Het recept is echt heel simpel en super lekker. Ik heb het cake-beslag met de keukenmachine in elkaar gedraaid. Als topping heb ik er chocolade overheen gedaan. De cake is fluweelzacht van binnen. Mmmmm.... Ik ga de cake zeker vaker maken en mee variëren.

    reageren

  • jolandaO, en nog een tip al weet ik niet of meer mensen dit weten, maar ik gebruik voor de cake altijd boter uit een kuipje i.p.v. een pakje boter. Het beslag mixen gaat sneller en de cake blijft langer vers... al is dat bij ons niet nodig... de cake is meestal snel op.

    • LiekeBoter uit een kuipje is niet zo gezond als de verpakking doet geloven, onder meer zitten er 27 grondstoffen voor verf in. Ook bevat het veel E-nummers. Dat het langer "vers" blijft komt door alle houdbaarheidsmiddelen die erin verwerkt zitten. Mijn voorkeur gaat ten alle tijden naar verse producten zoals roomboter van de boer. Smaakt het ook nog veel lekkerder! Cake blijft nooit lang liggen...

    • jolandaDe boter uit een kuipje mag misschien minder gezond zijn, maar als ik over alles na moet gaan denken wat waar in zit, word het een grote puzzel. De roomboter van een boer zal inderdaad lekkerder smaken, maar daar betaal je dan ook voor. Tegenwoordig is niets meer puur natuur (helaas).

    • CorrieUiteindelijk betaal je het met je gezondheid. Voorkomen is beter dan genezen. En inderdaad je moet er wat voor over hebben.

    • HesterJullie verwarren boter en margarine. Boter is koemelk, margarine niet. Zeg dus geen boter tegen margarine en andersom.

    • Scheikunde basiskennis@Lieke - Ik snap niet zo goed waar de opmerking over 'grondstoffen van verf' op slaat? Ten eerste zie ik hier graag een bron van, ten tweede laat deze opmerking ook een gebrek aan basiskennis scheikunde zien. Dat iets een 'grondstof' is van iets giftigs maakt het niet oneetbaar? Water is een 'grondstof' van verf, maar toch stop ik dat dagelijks in mijn mond? En hoezo zouden E-Nummers slecht zijn? Van wikipedia: Tal van heel 'gewone' stoffen zoals kurkuma (E100), karamel (E150), azijnzuur (E260), koolzuur (E290), vitamine C (E300), johannesbroodpitmeel (E410), gelatine (E441) en ve-tsin (E621) hebben als toegelaten additief een E-nummer gekregen. Een E-nummer betekend LETTERLIJK dat het door wetenschappers als veilig is bevonden??

    • Theo@Hester de veiligheid en gebruik van E-produkten zit hem in de hoeveelheid in gebruik dus dat ze per definitie veilig zijn is niet waar!

    reageren

  • bayaIk heb het geprobeerd en het was lekker! Moet je echt maken.

    reageren

  • BibaIk heb braaf 10 minuten zelfs langer geklopt, rauwe deeg smaakte al heerlijk luchtig, nu zit ie lekker in de oven. Kan niet wachten...

    reageren

  • Biba...en lekker is ie! :P

    • FenMij lijkt het ook lekker.

    • corryHij was lekker alleen is 105 minuten een beetje lang! Hij was van de bovenkant helemaal zwart! Maar onze kids vinden het heerlijk.

    • RoelBij voorkeur onderwarmte met hetelucht. Je hebt teveel warmte van boven. Of temperatuur te hoog. Voordat binnenin gaar is gaat buitenkant verbranden. Velletje alu folie erop leggen na bv 45 minuten kan ook.

    reageren

  • Sanne YvonneMoet de cake in het midden van de oven, of onderin? Ik ben bang dat de bovenkant verbrandt als ik hem in het midden zet.

    reageren

  • aleidMijn zus is allergisch voor lactose, is het dus erg als ik de boter vervang door margerine?

    • MarielleBoter vervangen door margarine kan prima! Kijk wel even goed of er echt geen lactose in zit, dat verschilt per fabrikant.

    • SandraJa het beste is Blue Band. Kijk wel na op sporen van. Is ze extreem gevoelig en reageert ze daar op pak dan bv Wajang. Die maakt een compactere cake maar is wel veiliger in dat geval.

    • DagmarHet nichtje van mijn man is ook lactose intolerant. Ik kreeg de tip van haar om wajang boter te gebruiken. Dat is veganistisch, dus er zit sowieso geen melk in. :)

    • RalfVoor iedereen met een lactose intolerantie: je kunt redelijk goedkoop lactase capsules kopen bij bv. Kruidvat en online drogisterijen. Bij het eten innemen en je kunt zonder maag/darmklachten een kaaspizza eten, chocomel eten, etc. Wil toch een keertje gewoon genieten van iets waar lactose inzit dan zijn die capsules echt een uitkomst!

    • RalfChocomel drinken natuurlijk, woops.

    reageren

  • EllyIk maakte de fijne cake altijd met een doosje, maar dit is toch leuker en ik ben zeer benieuwd.

    reageren

  • EllyWat een ontzettend mooie zachte cake, de hele familie heeft gesmuld.

    reageren

  • DienkeEn er voor zorgen dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dat is echt heel belangrijk! Ik doe altijd paneermeel in de vorm, voor een mooi kleurtje!

    reageren

  • hendrietteGebruik dit recept al een hele poos, doe alles in de keukenmachine (stond in receptenboek van keukenmachine), maar voeg wel een theelepel bakpoeder toe aan het meel.

    reageren

  • MiekeIk gebruik zelfrijzend bakmeel i.p.v. bloem. Als je bloem gebruikt moet je er toch echt bakpoeder aan toevoegen anders krijg je geen mooie, hoge, luchtige cake.

    • KristinInderdaad!!!!!

    reageren

  • SandraDit basis recept heb ik gebruikt om cakepops te maken. In de cake pop maker. Perfect gelukt. Ga ze volgende week als schooltractatie voor mijn dochter bakken. Sandra

    reageren

  • AgathaNou mijn cake is super gelukt, ik heb er een marmercake van gemaakt. Lekker simpel, dit ga ik vaker maken, heerlijk! Bedankt...

    reageren

  • Fiora1 tip als je iets met boter moet mixen, is het handig om eerst de boter in de magnetron te laten smelten. Hierdoor is het makkelijker om te mixen.

    reageren

  • anoukBen benieuwd! De cake zit nu in de oven! Ik maak er een voor moederdag morgen! Hoort het dat als die in de oven zit dat die dan helemaal glad is? Alsof de boter smelt? Ik ga hem vullen met een jamsausje en er rode saus over doen!

    reageren

  • anoukDe cake was heerlijk! Ik heb hem voor moederdag gemaakt, gevuld met aardbeienjam en citroensap! Erg lekker, ik geef het een 8! PS Ik heb er wel een theelepeltje bakpoeder bij gedaan!

    reageren

  • BiancaHier staat de cake ook in de oven. Naar aanleiding van de reacties hier heb ik 100 gr bloem en 100 gr zelfrijzend bakmeel aangehouden, de temperatuur teruggeschroeft naar 150 graden, en laat ik hem iets langer in de oven staan. Heb er zelf wat gewelde rozijnen en een snuf kaneel aan toe gevoegd en het geheel in een tulbandvorm gedaan...

    reageren

  • BiancaHij is ronduit geweldig!

    reageren

  • LeonieDe smaak was goed, alleen was hij heel erg droog. Enig idee hoe ik dat de volgende keer kan voorkomen?

    • gerdaIk doe er gewoonlijk 2 eetlepels room nog bij, heel lekker en niet droog.

    • JetIpv bloem, zelfrijzend bakmeel gebruiken.

    reageren

  • MarielDe cake staat net in de oven. Nu even afwachten... en dan vanavond oerhollandse cake bij de koffie :-) Ik vraag me af of de cake ook te maken is met speculaaskruiden... waarschijnlijk zal dan wel de witte basterdsuiker door donkerbruine basterdsuiker vervangen moeten worden...

    reageren

  • LotteMijn ervaring is dat elke oven net iets anders is, vaak gebruiken en je raakt vanzelf vertrouwt met de 'afwijking' van jouw oven en je weet dan ook of je hem iets warmer / kouder of langere baktijd moet toepassen. Succes met veel bakken!

    reageren

  • RonIk heb tussen 2 lagen beslag repen bounty gedaan. Na het bakken heb ik er cocos kruimels over gestrooid. Zeer lekker en aan te bevelen. Dit basisrecept is gemakkelijk en voor veel variaties toe te passen.

    • JetBounty; wat een geweldig plan! Ga ik proberen :)

    reageren

  • MarellaWij hadden geen witte basterdsuiker in huis dus hebben donkerbruine gebruikt. Ook erg goed gelukt!

    • DagmarGoed om te weten. Wij hebben ook alleen bruine in huis. Dus dan ga ik het daarmee eens proberen ipv witte te kopen.

    reageren

  • HillyIk zou graag willen weten hoeveel ml. vloeibare boter ik voor dit recept moet gebruiken. Kan iemand mij dat vertellen?

    reageren

  • sinnieHeb deze cake samen met m'n dochter gemaakt, was heerlijk!!!

    reageren

  • faridDit is een geweldige cake, ik heb er 2 theelepels speculaaskruiden aan toegevoegd... en het smaakt echt zo verukkelijk! Tip: gebruik zelfrijzend bakmeel, dan wordt de cake nog groter en lekkerder. Trouwens, ik klop de boter maar 3 minuten en de cake wordt geweldig dus die 10 min hoeft niet.

    reageren

  • aaGeweldig. Perfect gelukt. Ik heb nog rum en kokos en groene essence erdoor gedaan waardoor ik een groene cake heb en echt heerlijk luchtig en krokante korst.

    reageren

  • PaulaNet gemaakt. Hij is goed gelukt en smaakt prima.

    reageren

  • FrederikGebruik in plaats van de boter eens olijfolie, smaakt heerlijk en heel gezond.

    • keeswat een onzin

    • elleis dat echt waar?

    reageren

  • BiancaGoh wat restjes je cake nog lekkerder maakt! Pecan noten over 1 bakje gewone ! Fijn gemalen als laatste er bij gemixed, en Mjam mjam wat een heerlijke cake.

    reageren

  • ElleNet deze basis gebruikt en ik heb er appelstukjes toegevoegd. Ben benieuwd.

    reageren

  • JoskaWat een heerlijk cake recept, die houden we er in!

    reageren

  • djdHet was heerlijk.

    reageren

  • RakiaIk heb hem nu ook in de oven. Heb boter uit een kuipje gebruikt omdat ik andere boter niet in huis had. Ben benieuwd.

    reageren

  • SylviaJe kunt ook oploskoffie toevoegen aan je cakebeslag dan krijg je een heerlijke mokka cake.

    reageren

  • MoniqueHeb ipv basterdsuiker gewoon suiker gebruikt. Met de kitchenaid luchtig geklopt. 150 graden hete lucht, 60 minuten. Perfect.

    reageren

  • DinieMijn cake wordt soms van boven bol en gaat dan barsten. Wat doe ik verkeerd?

    reageren

  • DannyIk heb het recept exact gevolgd en nu zit ik naar een teleurstellend resultaat te kijken. De cake is aan de buitenkant hard en van binnen is ie klef. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    • MarielleWellicht is de temperatuur van je oven anders. Ikzelf bak op een iets hogere temperatuur 175 graden en dan 60 minuten, 10 minuten voor het eind schuif ik heel snel een stuk aluminium folie over de cake. Daardoor kleurt hij niet meer, maar kan nog wel verder garen. Succes!

    reageren

  • StefanieHeerlijke cake! De cake een dag ingepakt in alufolie laten liggen maakt hem misschien nog lekkerder, maar zolang kan ik niet wachten.

    reageren

  • MartijnDie laatste regel is humor? In aluminium folie een dag laten liggen. Mijn vrouw is Griekse, die cake gaat vandaag nog open...

    reageren

  • AnnemiekIk heb het recept geprobeerd en ik heb toch iets fout gedaan want het werd geen beslag, maar een deeg. Ik heb het maar in de oven gedaan en nu ga ik afwachten wat het gaat worden...

    • JetIs het goed gelukt?

    reageren

  • JetDe cake is klaar. Gemaakt met zelfrijzend bakmeel. Verder door het beslag lemoncurd en citroensap gedaan. Heerlijk frisse cake is het geworden. Goed recept! (Ik deed de 200 grams ingrediënten met 250 gr.) Zit al te verzinnen wat ik volgende keer voor een maak. Dat met koffie lijkt me ook erg lekker.

    reageren

  • BarryOp gewone bloem met cake altijd bakpoeder toevoegen, dan wordt de cake mooier luchtiger rond. Tip voor boter sneller zacht te maken: defrost stand magnetron en dan 1 minuut. Chocolade smelten kan ook in de magnetron 2 minuten op 600 watt voor 100 gr. Deze cake nog niet eerder geprobeerd, en staat nu in de oven!

    reageren

  • DagmarIk wil deze cake maken wanneer ik m'n verjaardag ga vieren. Maar ga het eerst eens voor onszelf bakken om uit te testen. Het klinkt in ieder geval erg lekker.

    reageren

  • BrigIk vervang de boter door 200 ml slagroom toe te voegen. Hierdoor blijft de cake langer smeuïger.

    reageren

  • GerardEr moet wel een snufje zout bij. En in plaats van vanillesuiker gebruik ik geraspte citroenschil. Maakt de cake avontuurlijker en frisser.

    reageren

  • TineEr staat niet duidelijk vermeld welke bloem je moet gebruiken dus ik ben benieuwd naar het eindresultaat. Het zit nu in de oven dus... het ziet er wel lekker uit.

    reageren

  • david villaBest goed recept hoor.

    reageren

  • Willem-DaanMijn cake staat nu in de oven ben erg benieuwd dit is voor mij de eerste baksel

    reageren

  • YookHeerlijke cake alleen was het erg droog. Ik heb 160 gr basterdsuiker gebruikt, citroenessense, helft zakje baking poeder en 1 appel in stukjes. Wat is er niet goed gegaan?

    reageren

  • LenieGoed te onthouden en lekker.

    reageren

  • rowanis echt super lekker

    reageren

  • JuliaDe cake zit nu in de oven. Alleen bedacht ik me net dat in het recept niet staat dat er bak poeder bij moet? Hopelijk rijst het nog.

    reageren

  • RonaldHoop dat het lekker wordt?

    reageren

  • KimIk heb zonet met mijn vriend twee cakes gemaakt met dit gevonden Recept via google wij zijn erg tevreden met het resultaat hoe de twee cakes eruit zien. En morgen gaan we ze proeven! We zijn benieuwd of het ook echt lekker is zo... Leuk om wel eens een keer een ander recept van een cake te maken zonder zelfrijzend bakpoeder erin hopelijk smaakt het dan ook lekker?

    reageren

  • JanineHet lijkt erg op het recept dat mijn oudtante altijd gebruikte (met bitterkoekjes erin), heb het nu in de oven staan met glutenvrij zelfrijzend bakmeel. Ik ben benieuwd. Het rauwe deeg was in ieder geval erg lekker (vonden de kinderen??) Ik hoop dat hij niet zo droog is als andere recepten voor glutenvrije cake...

    reageren

  • JOYPrecies het recept gevolgd. Wel boven/onderwarmte gebruikt. De temperatuur mag iets hoger. Was verder prima gelukt en heerlijk. Voor herhaling vatbaar. Ga er de volgende keer 1 maken met appel.

    reageren

  • FemiaWoon in Duitsland, vind geen Basterdsuiker. Hoe heet de suiker hier?

    reageren