okoko receptenreceptbakreceptencakefijne cake (basisrecept)

Fijne cake (basisrecept)

Fijne cake (basisrecept)
  • 20
    plakjes
  • 0
    min voorbereiden
  • 1:30
    uur bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering8.2
    obv 44 waarderingen
  • Gebak
  • Vegetarisch
  • Hollands

Ingrediënten

  • 200 g zachte boter
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 200 g bloem

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm (28 cm) in met olie en bestuif de wanden met wat bloem. Doe de boter met de suiker, vanillesuiker en een snufje zout in een beslagkom en klop alles met de handmixer in ca. 10 minuten tot een lichte, romige massa. Klop één voor één de eieren erdoor. Voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Spatel dan in gedeelten de bloem erdoor.

Schenk het cakebeslag in de vorm en bak de cake in de oven in ca. 1 uur en 15 minuten gaar. De cake is gaar als een satéstokje dat u er tot het midden in prikt er weer droog uitkomt. Laat de cake uit de oven eerst ca. 5 minuten in de vorm afkoelen. Snijd de zijkanten los en verwijder de vorm. Laat de cake op een taartrooster afkoelen. Verpak de cake in aluminiumfolie. De cake wordt lekkerder als u hem een dag verpakt in aluminiumfolie laat liggen.

Extra benodigd

Cakevorm (28 cm), mixer

Het recept 'Fijne cake (basisrecept)' wordt je aangeboden door okoko recepten.

reacties op dit recept

  • dianne Hoelang moet die er in als je een hete lucht oven hebt en hoe heet? graag een reactie
  • redactie okoko recepten Vuistregel voor de temperatuur van een hete lucht oven: trek 10 procent van de temperatuur van de elektrische oven af. Dus: 160 graden - 10 procent = circa 145 graden.
  • dianne Ik heb de cake gebakken. Hij was lekker, maar hij was nog niet helemaal gaar. Bij de bovenste rand zag het er nog wat nat uit.
  • Yvonne Het leek allemaal goed te gaan maar de cake is ingezakt. Ik heb de ovendeur niet open gehad. Hoe kun je dit voorkomen?
  • Pascal Ik vind 10 minuten boter kloppen een beetje te lang! Dus ben ik eerder gestopt.
  • Pascal Yvonne: Ik denk dat hij iets langer in de oven moest.
  • Henny Leuk en eenvoudig recept. Ga ik van het weekend proberen!
  • Imane Hij zit nog in de oven, ben benieuwd naar de smaak!
  • Caro Heerlijke cake! Ik heb hem iets langer in de oven laten staan (10 min) en heb er plakjes appel ingestoken en een snufje kaneel toegevoegd: groot succes bij de koffie!
  • jolanda Ik heb de cake ook net gebakken... zit nu zelfs een plakje te eten. Het recept is echt heel simpel en super lekker. Ik heb de cake-beslag met de keukenmachine in elkaar gedraaid. Als topping heb ik er chocolade overheen gedaan. De cake is fluweel zacht van binnen. Mmmmm.... Ik ga de cake zeker vaker maken en mee variëren.
  • jolanda O, en nog een tip al weet ik niet of meer mensen dit weten, maar ik gebruik voor de cake altijd boter uit een kuipje i.p.v. een pakje boter. Het beslag mixen gaat sneller en de cake blijft langer vers... al is dat bij ons niet nodig... de cake is meestal snel op.
  • baya Ik heb het geproobeert en het was lekker!!! Moet je echt maken.
  • Lieke Bboter uit een kuipje is niet zo gezond als de verpakking doet geloven, onder meer zitten er 27 grondstoffen voor verf in. Ook bevat het veel E-nummers. Dat het langer "vers" blijft komt door alle houdbaarheidsmiddelen die erin verwerkt zitten.

    Mijn voorkeur gaat ten alle tijden naar verse producten zoals roomboter van de boer. Smaakt het ook nog veel lekkerder!

    Cake blijft nooit lang liggen
  • Biba Ik heb braaf 10 min zelfs langer geklopt, rouwe deeg smaakte al heerlijk luchtig, nu zit ie lekker in de oven. Kan niet wachten...
  • Biba ...en lekkerrr is 'ie! :P
  • jolanda @Lieke, De boter uit een kuipje mag misschien minder gezond zijn, maar als ik over alles na moet gaan denken wat waar in zit, word het een grote puzzel. De roomboter van een boer zal inderdaad lekkerder smaken, maar daar betaal je dan ook voor. Tegenwoordig is niets meer puur natuur.(helaas)
  • Sanne Yvonne Moet de cake in het midden van de oven, of onderin? Ik ben bang dat de bovenkant verbrandt als ik hem in het midden zet.
  • aleid hey mijn zus is alergies voor lactose is het dus erg als ik de boter vervang met margerine?
  • Elly Ik maakte de fijne cake altijd met een doosje, maar dit is toch leuker en ik ben zeer benieuwd.
  • Elly Wat een ontzettend mooie zachte cake, de hele familie heeft gesmuld.
  • Dienke En er voor zorgen dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dat is echt heel belangrijk! Ik doe altijd paneermeel in de vorm, voor een mooi kleurtje!
  • hendriette Gebruik dit recept al een hele poos, doe alles in de keukenmachine (stond in receptenboek van keukenmachine), maar voeg wel een tl bakpoeder toe aan het meel.
  • Mieke Ik gebruik zelfrijzend bakmeel i.p.v. bloem. Als je bloem gebruikt moet je er toch echt bakpoeder aan toevoegen anders krijg je geen mooie, hoge, luchtige cake.
  • Sandra Dit basis recept heb ik gebruikt om cakepops te maken. In de cake pop maker. Perfect gelukt. Ga ze volgende week als schooltractatie voor mijn dochter bakken. Sandra
  • Agatha Nou mijn cake is super gelukt, ik heb er een marmercake van gemaakt. Lekker simpel dit ga ik vaker maken, heerlijk!! Bedankt...
  • Fiora 1 tip als je iets met boter moet mixen, is het handig om eerst de boter in de magnetron te laten smelten. Hierdoor is het makkelijker om te mixen.
  • anouk Ben benieuwd! De cake zit nu in de oven! Ik maak er een voor moederdag morgen! Hoort het dat als die in de oven zit dat die dan helemaal glad is? Alsof de boter smelt? Ik ga hem vullen met een jamsausje en er rode saus over doen!
  • anouk De cake was heerlijk! Ik heb hem voor moederdag gemaakt, gevuld met aardbeienjam en citroensap! Erg lekker ik geef het een 8! P.S. Ik heb er wel een theelepeltje bakpoeder bij gedaan!
  • anouk Lekker!
  • zisan Ja hij was wel lekker :P maar ik haalde hem uit de oven de binnenkant was gewoon als het beslag :S maar volgende keer wat lager zetten :p
  • Bianca Hier staat de cake ook in de oven. Nav de reacties hier heb ik 100gr bloem en 100gr zelfrijzend bakmeel aangehouden, de temp teruggeschroeft naar 150 graden, en laat ik hem iets langer in de oven staan. Heb er zelf wat gewelde rozijnen en een snuf kaneel aan toe gevoegd en het geheel in een tulbandvorm gedaan...
  • Bianca Hij is ronduit geweldig!
  • Leonie De smaak was goed, alleen was hij heel erg droog. Enig idee hoe ik dat de volgende keer kan voorkomen?
  • Mariel De cake staat net in de oven. Nu even afwachten....en dan vanavond oerhollandse cake bij de koffie :-) Ik vraag me af of de cake ook te maken is met speculaaskruiden... waarschijnlijk zal dan wel de witte basterdsuiker door donkerbruine basterdsuiker vervangen moeten worden.....
  • Lotte Mijn ervaring is dat elke oven net iets anders is, vaak gebruiken en je raakt vanzelf vertrouwt met de 'afwijking' van jouw oven en je weet dan ook of je hem iets warmer / kouder of langere baktijd moet toepassen. Succes met veel bakken!
  • Ron Ik heb tussen 2 lagen beslag repen bounty gedaan. Na het bakken heb ik er cocos kruimels over gestrooid. Zeer lekker en aan te bevelen. Dit basisrecept is gemakkelijk en voor veel variaties toe te passen.
  • Marella Wij hadden geen witte basterdsuiker in huis dus hebben donkerbruine gebruikt. Ook erg goed gelukt!
  • Hilly Ik zou graag willen weten hoeveel ml. vloeibare boter ik voor dit recept moet gebruiken. Kan iemand mij dat vertellen?
  • sinnie Heb deze cake samen met m'n dochter gemaakt, was heerlijk!!!
  • farid Dit is een geweldige cake, ik heb er 2 TL speculaaskruiden aan toegevoegd... en het smaakt echt zo verukkelijk! TIP: gebruik zelfrijzend bakmeel dan word de cake nog groter en lekkerder.
  • farid Trouwens ik klop de boter maar 3 minuten en de cake wordt geweldig dus die 10 min hoeft niet.
  • aa Geweldig. Perfect gelukt. Ik heb nog rum en kokos en groene essence erdoor gedaan waardoor ik een groene cake heb en echt heerlijk luchtig en krokante korst.
  • Paula net gemaakt. hij is goed gelukt en smaakt prima.
  • Frederik Gebruik in plaats van de boter eens olijfolie, smaakt heerlijk en heel gezond.
  • Bianca Goh wat restjes je cake nog lekkerder maakt! Pecan noten over 1 bakje gewone ! Fijn gemalen als laatste er bij gemixed, en Mjam mjam wat een heerlijke cake.

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

  • Kookboek New York

    New York

    Zin in een bagel, een cheesecake of een matza ball soup? In dit prachtige kookboek vind je maar liefst 130 typische New Yorkse... bekijk 'New York'

  • Kookboek Pizza de luxe

    Pizza de luxe

    Pizza wordt niet echt als culinair hoogstaand beschouwd... maar wacht tot je een pizza uit 'Pizza de luxe' klaarmaakt... bekijk 'Pizza de luxe'

  • Kookboek Snel klaar

    Snel klaar

    Lekker, gezond en zó klaar. Te drukke agenda om te koken? Dit boek bewijst dat je in enkele minuten een lekkere en gezonde maaltijd... bekijk 'Snel klaar'

bekijk alle kookboeken