Marmercake met pure en witte chocolade

  • 10 personen
  • 100 min
  • waardering 8,4
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 225 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 225 g fijne tafelsuiker
  • 4 grote eieren, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 75 g pure chocolade, gehakt
  • 1 eetlepel cacao
  • 75 g witte chocolade, gehakt
  • geklopte slagroom of custardsaus (desgewenst), voor het serveren

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de boter in een grote kom en klop hem romig met een houten lepel of met een elektrische handmixer. Klop er de suiker door en klop nog 2 minuten, of tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Klop er geleidelijk de eieren en dan de vanille-essence door. Zeef het bakmeel boven het beslag en vouw het er met een grote metalen lepel door.

Schep de helft van het cakebeslag in een tweede kom. Doe de pure chocolade in een vuurvaste kom. Zet de kom op een pan sudderend, niet kokend water en laat de chocolade zachtjes smelten (de kom mag het water niet raken). Neem de kom van de pan en laat de chocolade afkoelen. Zeef de cacao over een helft van het cakebeslag. Vouw met een grote metalen lepel de afgekoelde, gesmolten chocolade door het beslag tot alles goed gemengd is.

Doe de witte chocolade in een vuurvaste kom. Zet de kom op een pan sudderend, niet kokend water en laat de chocolade zachtjes smelten (de kom mag het water niet raken). Neem de kom van de pan en laat de chocolade afkoelen. Vouw met een grote metalen lepel de afgekoelde gesmolten witte chocolade door de tweede portie beslag.

Schep beide mengsels om en om in de voorbereide vorm. Creëer een gemarmerd effect door met een mes door beide mengsel te snijden en te draaien.

Bak ongeveer 75 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een in het midden ingestoken satéstokje er schoon uitkomt. Stort de cake op een draadrooster. Pel er het papier af en laat de cake helemaal afkoelen.

Je kunt deze cake in een luchtdicht afgesloten bak tot 5 dagen in een koele, donkere kast bewaren.

Extra benodigd

Cakeblik van 900 g inhoud (23 x 13 x 7 cm), ingevet en de bodem met bakpapier bekleed

Kookboek

Het recept 'Marmercake met pure en witte chocolade' is afkomstig uit het kookboek...

Cakes & bakes

Linda Collister

Wat is er lekkerder dan een vers gebakken verrassing die warm uit de oven komt? In dit boek vind je de allerbeste recepten voor heerlijkheden uit de oven voor... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (7 stemmen)

Cake recept tips

Reacties op dit recept

  • AnnaHeerlijke cake, absoluut een aanrader!

    reageren

  • sandraWeet misschien iemand op hoeveel graden je de oven moet doen als je een elektrische oven hebt of een combi (oven en magnetron in 1)? Verder ziet de cake er heerlijk uit met een prima gebruiksaanwijzing!

    reageren

  • ElisaEen voortreffelijk recept! Wat de oventemperatuur betreft (hetelucht) moet het rond de 160 C zijn.

    reageren

  • JoyceHeel lekker !

    reageren

  • jamieErg lekker een aanrader voor iedereen had voor de klas met 32 kinderen allemaal heel erg lekker. Dus echt een aanrader voor jong en oud.

    reageren

  • LoesZiet er geweldig uit! Even een hele domme vraag, maar gaat de gesmolten afgekoelde pure chocolade met het cacaopoeder door de helft van het totale beslag en de witte chocolade door de 'gewone' lichte helft van het beslag? Of gaan beide soorten chocola apart door ieder een kwart van 1 beslaghelft en de andere helft van het 'gewone' beslag blijft intact zoals het is?

    reageren