Tarte Tatin met tomaten

  • 4 personen
  • 160 min
  • waardering 7,8
  • Gebak
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 kg flinke kerstomaatjes
  • olijfolie
  • 5 eetlepels tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook, gekneusd
  • 20 blaadjes basilicum, fijngeknipt
  • 1 portie kruimeldeeg (zie 'basisrecept kruimeldeeg' onderaan dit recept)
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel balsamicoazijn

Bereiden

Verwarm de oven voor op 150 °C.

Dompel de tomaten even in kokend water, vervolgens in ijskoud water en pel ze. Snijd ze aan de onderkant (de kant van het steeltje) in en haal er met de punt van een dun mesje zo veel mogelijk vocht en pitjes uit. Leg ze op keukenpapier, met de opengesneden kant naar beneden.

Meng 6 eetlepels olijfolie met de tomatenpuree, de knoflook en de basilicumblaadjes. Draai de tomaten om, leg met behulp van een klein lepeltje een schepje van dit mengsel op elke tomaat. Leg ze in een schaal. Besprenkel met olijfolie en strooi er wat peper overheen. Bak de tomaten 1 uur en 30 minuten in de oven.

Zet de oven op 180 °C.

Snijd uit de deeglap een cirkel die 1 cm groter is dan de bodem van de vorm. Prik er met een vork gaatjes in en leg het deeg op een stuk bakpapier op een bakplaat. Bak het deeg blind met een noodvulling in het midden van de oven gedurende 20 minuten. Wikkel de taartbodem vervolgens in aluminiumfolie, zodat hij warm blijft.

Giet de bruine suiker met de azijn in de vorm en verwarm dit 2 minuten op zacht vuur. Schik de tomaten dicht tegen elkaar aan in de taartvorm (de opengesneden kant naar boven), maar laat tussen de rand en de tomaten ongeveer 1 cm ruimte. Zet 20 minuten in de oven. Haal de vorm vervolgens uit de oven en leg de taartbodem ondersteboven op de tomaten. Keer de tarte Tatin om op een platte schaal. Serveer direct.

Extra benodigd

Taartvorm (Ø 18 cm), bakpapier, blindbakvulling, aluminiumfolie

Basisrecept kruimeldeeg

Voor 1 grote taart: maak op je werkblad een bergje van 250 g bloem en maak daar een kuiltje in. Strooi 5 g zout op de rand. Doe 125 g in blokjes gesneden boter en 1 eidooier in het kuiltje. Meng eerst deze twee ingrediënten in het kuiltje door elkaar en neem daarna ook de bloem mee. Kneed zo min mogelijk en sprenkel er af en toe ijskoud water overheen (totaal maximaal 2 eetlepels ijskoud water). Vorm een bal van het brokkelige deeg, druk deze plat tot een ronde platte koek en wikkel hem in huishoudfolie.

Kookboek

Het recept 'Tarte Tatin met tomaten' is afkomstig uit het kookboek...

Taartjes

Delphine de Montalier

Er is altijd een reden om een taart te bakken, en anders vind je er tussen de 28 recepten in dit boekje wel eentje. Alle variaties zijn om van te watertanden: warm, koud... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (9 stemmen)

Tarte Tatin recept tips

Reacties op dit recept

  • Jan-kDe tomaten zijn bijna verbrand na anderhalf uur bij 180°C.

    • redactie okoko receptenDe tomaten moeten 90 minuten in de oven op 150°C, niet op 180°C.

    reageren