okoko receptenreceptbakreceptenuientaartuientaart met ansjovis en olijven

Uientaart met ansjovis en olijven

Uientaart met ansjovis en olijven
  • 4
    personen
  • 10
    min voorbereiden
  • 1:10
    uur bereiden
  • 45
    min wachten
  • waardering6.7
    obv 3 waarderingen
  • Hoofdgerecht
  • Vis
  • Italiaans

Ingrediënten

  • 2 eetlepels boter
  • olijfolie
  • 7 uien, in dunne ringen
  • 1 potje ansjovisfilets, uitgelekt
  • zwarte olijven
  • voor het parmezaandeeg
  • 220 g bloem
  • 90 g koude boter
  • 40 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eierdooier

Voorbereiden

Zeef voor het deeg de bloem samen met een snufje zout in een ronde kom. Snijd de koude boter in stukjes en meng de boter heel snel met de vingertoppen door de bloem tot je een kruimelige massa hebt. Voeg de Parmezaanse kaas toe en meng. Voeg de eierdooier toe en meng. Voeg ongeveer 4 eetlepels koud water toe en meng. Kneed het deeg snel tot een bol. Het deeg moet stevig aanvoelen. Verpak het deeg in een vel plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Rol het deeg uit met een deegroller of een fles op een met bloem bestoven werkvlak. Smeer de quichevorm in met zachte boter, strooi er wat bloem op, schud de bloem zodat de boter overal met bloem is bedekt en verwijder het teveel aan bloem door de quichevorm om te draaien. Leg het uitgerolde deeg in de beboterde en bebloemde taartvorm. Zet de taartvorm nog 15 minuten in de koelkast om te rusten (als je in tijdnood bent, mag je het rusten achterwege laten).

Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de ongebakken taartbodem met bakparels, droge bonen of een andere blindbakvulling. Bak de taartbodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de taartbodem uit de oven, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling. Bak de taartbodem nog 5 minuten verder.

Verhit de boter met een weinig olijfolie in een pan. Bak de uiringen op een laag vuur tot ze zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout. Bestrooi de uiringen met wat tijm.

Verdeel de uiringen over de taartbodem. Leg de ansjovisfilets kruislings over de uiringen. Leg de olijven op de uiringen. Breng op smaak met wat peper.

Warm de uientaart ongeveer 5 minuten op in de oven net voor het opdienen.

Extra benodigd

Taartvorm van 22x22 cm, plasticfolie, bakpapier, blindbakvulling

Kookboek

Het recept 'Uientaart met ansjovis en olijven' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Hartig gebakken van Livia Claessen

Hartig gebakken

Livia Claessen

In 'Hartig gebakken' staan meer dan 70 quiches, groentetaarten, pizza's, flapjes en rolletjes met hartige vulling. Hartig gebak dat iedereen gemakkelijk kan... lees verder

© Standaard Uitgeverij.

reacties op dit recept

  • Nog geen reacties...

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

  • Kookboek Snel klaar

    Snel klaar

    Lekker, gezond en zó klaar. Te drukke agenda om te koken? Dit boek bewijst dat je in enkele minuten een lekkere en gezonde maaltijd... bekijk 'Snel klaar'

  • Kookboek Ceviche

    Ceviche

    Met dit kookboek leer je de perfecte ceviche te bereiden. Ceviche van zalm, makreel, sardine, tonijn, dorade, zeebaars, griet... bekijk 'Ceviche'

  • Kookboek Soep simpel

    Soep simpel

    Verras met zelfgemaakte soep! Van lichte bouillonsoepjes tot hartige maaltijdsoepen: 100 heerlijke recepten om... bekijk 'Soep simpel'

bekijk alle kookboeken