Jamie Oliver: in de pan gebakken gehaktbrood

  • 4 personen
  • 70 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 middelgrote uien, 1 fijngehakt en 1 in stukjes van 1 cm
  • olijfolie
  • 1 volle theelepel gemalen koriander
  • 1 afgestreken theelepel gemalen komijn
  • 12 Jacob's creamcrackers
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 volle theelepels dijonmosterd
  • 500 g rundergehakt van goede kwaliteit
  • 1 groot ei, liefst vrije uitloop of biologisch
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • ½ tot 1 verse, rode Spaanse peper (naar smaak), in dunne ringetjes
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • 1 blik kikkererwten van 400 g, uitgelekt
  • 2 blikken tomatenstukjes van 400 g
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 12 plakken mager rookspek of pancetta, liefst scharrel of biologisch
  • 1 citroen

Bereiden

Verwarm de oven op de hoogste stand voor.

Zet de gehakte ui met een snufje zout en peper in een grote koekenpan met 2 scheuten olijfolie op matig hoog vuur. Strooi de gemalen koriander en komijn erbij. Bak ze 7 minuten, terwijl je elke 30 seconden roert, tot de stukjes ui zacht en goudbruin zijn; doe ze dan in een grote kom om af te koelen.

Doe de crackers in een theedoek, stamp ze fijn en breek de grootste stukjes klein met je handen. Doe de kruimels met oregano, mosterd en gehakt bij de afgekoelde uien in de kom. Breek het ei erbij en strooi er nog een flinke snuf zout en peper op. Kneed en wrijf alles met goed gewassen handen door elkaar. Leg het vleesmengsel op een plank en kneed en rol het tot een soort grote rugbybal. Wrijf de bal in met een beetje olie.

Leg het vlees in een braadpan of ovenschaal, zet die in de voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk tot 200 °C of gasovenstand 4. Bak het gehaktbrood 30 minuten.

Zet intussen de in stukjes gesneden ui, de knoflook en Spaanse peper met 2 flinke scheuten olijfolie, het paprikapoeder en een snufje zout en peper in een grote pan op matig hoog vuur. Laat de pan ongeveer 7 minuten op het vuur staan terwijl je elke 30 seconden even roert. Voeg er de worcestersaus, kikkererwten, tomaten en balsamicoazijn aan toe. Laat aan de kook komen, zet het vuur laag en laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef en voeg zo nodig nog wat extra zout en peper toe.

Pluk de rozemarijnnaaldjes van de takjes en doe ze in een kommetje. Haal het gehaktbrood uit de oven, giet het vet uit de pan bij de rozemarijn en roer. Schep de saus om het gehaktbrood heen. Leg het rookspek over het gehaktbrood en de saus. Verdeel er de rozemarijn over. Zet de pan nog 10 tot 15 minuten in de oven, tot het spek goudbruin is. Serveer er een gemengde salade bij en wat partjes citroen.

Persoonlijke noot

'Een goed gehaktbrood met vers gemaakte tomatensaus is fantastisch lekker. Ik vind het ook een heel goed alternatief voor het traditionele zondagse eten en kruid en behandel het dan ook op dezelfde manier als een groot braadstuk. Ik maakte dit vaak als personeelseten in het restaurant. De bereidingswijze is grotendeels gelijk aan die van gehaktballen en hamburgers, en geloof me: iedereen is hier net zo dol op.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: in de pan gebakken gehaktbrood' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's kookrevolutie

Jamie Oliver

Dit boek is geïnspireerd door alle mensen die Jamie ooit ontmoette en die zeiden niet te kunnen koken en dat ook nooit te kunnen leren. Dat soort uitspraken... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (131 stemmen)

Jamie Oliver recept tips

Reacties op dit recept

  • TiniWaar haal je gerookte paprikapoeder en Jacobs creamcrackers uit, of vervanging?

    • JosWij halen gerookt paprikapoeder bij de toko vandaan, is naar onze mening echt lekkerder dan gewone.

    reageren

  • AlbIk heb gewone creamcrackers gebruikt en gewoon paprikapoeder. Ging prima.

    reageren

  • EmmieWat is lekker om er als bijgerecht bij te doen? Brood, rijst, aardappeltjes?

    reageren

  • HannyGerookte paprika vindt je meestal in toko's of turkse winkeltjes. Voor de creamcrackers kun je inderdaad de ons bekende nemen. Erbij? Gewoon lekkere aardappels in alle soorten (o.a. gebakken krieltjes) en lekker sla, komkommer of heerlijke rodekool.

    reageren

  • ElsPrima receptje! Wij hebben het gegeten met aardappels met knoflook uit de oven maar met pasta moet het haast ook heerlijk zijn. Er is nog wat gehaktbrood over; dat kan morgen lekker op brood :)

    reageren

  • yvonneCream crackers gewoon bij uw supermarkt, meestal bij de verpakte koekjes. Wel eens geprobeerd om oud stokbrood dat hard en uitgedroogd is in de blender fijn te malen. Is prima vervanger van paneermeel of beschuit kruim op of in gerechten.

    reageren

  • PietjeHet is een super recept. Gerookte paprika is in pot te koop bij AH. Gewoon paprikapoeder gebruiken gaat prima. Ria

    reageren

  • GerEen recept met 19 ingredienten vind ik belachelijk.

    • GerardDe hoeveelheid ingerdiëntnen is niet belachelijk, wel veel en soms een beetje pedant. Gewone, niet gerookte paprika werkt ook. En de hoeveelheid kruiderij werkt elkaar soms op de zenuwen. Er moet een balans zijn en die is hier te weinig. De crackers zijn goed, maar je kunt precies even goed een bruine boterham verkruimelen. Als je volkoren neemt is het alweer wat gezonder.

    reageren

  • MarijVond het enorm tegenvallen, erg droog. Ik zou nooit meer rundergehakt gebruiken. Tomatensaus was wel erg lekker.

    • dietNatuurlijk kun je in recepten rundergehakt vervangen door gemengd gehakt in elke gewenste verhouding, maar de smaak wordt dan ook anders. Het geheel wordt dan iets vetter, en zelf vind ik sterk gekruid beter passen bij de typische rundsmaak.

    • SennaVoor degene die rundergehakt te droog vindt. Kun je ter vervanging ook lamsgehakt nemen. Lamsgehakt is vettig en volop smaak. Ik werk overigens alleen met runder- of lamsgehakt. Om te voorkomen dat het rundergehakt te droog wordt meng ik het van te voren met een scheut koffiemelk en 2 eieren. Van koffiemelk word het rundergehakt smeuïg.

    reageren

  • ronnieAls je het te droog vindt, voeg dan een flinke scheut Yoghurt (Grieks) toe en bak een paar spekjes met de uien mee, wel de spekjes verwijderen na het bakken!

    reageren

  • walterVolgens mij gaat het met niet-scharrel produkten even goed...

    • MarjonBeste Walter, Natuurlijk gaat het met niet-scharrel producten net zo goed, maar of dat voor de dieren net zo goed is. Jij vind het blijkbaar niet belangrijk maar anderen misschien wel. En het recept was heerlijk. Vandaag maak ik het weer. Lekker met witte rijst en prinsessenboontjes gemengd met rode en gele paprika.

    • walterBeste Marjon, het verbeteren van het welzijn van dieren acht ik juist en respectabel. Waar ik bezwaar tegen heb is de suggestie dat het resultaat van het recept anders (en dan natuurlijk bij voorkeur beter en/ of gezonder) zou zijn als je scharrel-, vrije uitloop-, of biologische producten gebruikt. Niemand heeft dat ooit aan kunnen tonen.

    reageren

  • DannyHet gehaktbrood was te kruimig, waardoor het uit elkaar viel. De smaak was ook mager, misschien volgende keer inderdaad gemengd gehakt gebruiken.

    reageren

  • S.Ik heb het gemaakt zonder ui (dat lust ik niet), en dus de koriander en komijn niet gebakken in olie. Om te voorkomen dat het te droog zou worden omdat ik de gebakken olie niet heb, heb ik een extra eitje toegevoegd, en een verkruimelde witte verse boterham (tip van andere site).

    reageren

  • hennyIk heb dit recept al eens gezien op deze site.

    reageren

  • walterHoezo: in de pan gebakken? Het gaat "gewoon" in de oven, eventueel met pan en al. Lijkt me overigens een heerlijk gerecht. Als men het te droog vindt: laat de slager een iets vetter stukje rundvlees voor je malen. Of kies Hachée de Boeuf met meer dan 15% vet.

    reageren

  • jeffreyHeb dit recept zojuist gemaakt. Om te voorkomen dat het te droog werd half om gehakt gemengd met runder. Werd precies goed. De kikkererwten bleven wat hard kan je deze vervangen? De saus was geweldig.

    reageren

  • hansGerookte paprika vind je o.a. op de Noordermarkt in Amsterdam waar een koopman staat met alleen kruiden.

    reageren

  • RoelGerookt paprikapoeder heeft een totaal andere smaak dan gewone paprikapoeder. Gerookt heeft een sterke speksmaak.

    reageren

  • HendrikKan men al deze ingrediënten ook in Belgie verkrijgen? Ik ben sinds kort alleenstaande man van 63 jaar en moet nu zelf leren koken maar weet niet waar alles te koop is. Help aub.

    • redactie okoko receptenAlle ingrediënten zijn in België verkrijgbaar bij Carrefour, mogelijk uitgezonderd het gerookte paprikapoeder.

    reageren

  • ElsI.p.v creamcrackers neem ik havermout. Lekkerder en voordeliger en gezonder.

    reageren

  • AnnemiekeEen beetje pretentious dit recept.

    • MarcelJa, het is best een pretentieus gehaktbrood van onze Jamie. Maar wel lekker! Ik gebruik half-om-half gehakt...

    reageren

  • FredMet Ger en Els eens, erg over de top en dan nog 19 ingrediënten, waarvan er diverse elkaar in de weg zitten en alleen de smaak verwarren.

    reageren

  • JoskaIk schrok me op het eerste gezicht ook een hoedje van de enorme lijst met ingrediënten, maar toen ik de lijst doorlas zag ik dat ik voor dit gehaktbrood maar een stuk of 5 verse dingen nodig had, de rest is droge waar die in elk keukenkastje te vinden is (of zou moeten zijn). Wat de smaak betreft: prima, gaan we vaker maken!

    reageren

  • AnneIk haal gerookte paprikapoeder bij Dille en Kamille. Veel smakelijker dan gewone paprikapoeder.

    reageren

  • LydiaKan ik het ei weglaten in het gehakt? Of eventueel vervangen, ik kan ook niet tegen koemelkproducten.

    reageren

  • JacquelineEen heerlijk recept, leuk om bezig te zijn, viel bij ons gezin erg in smaak.

    reageren

  • JoanEcht een lekker en eenvoudig te bereiden gerecht.

    reageren