okoko receptenreceptaardappelenovenjamie oliver: aardappelen met rozemarijn uit de oven

Jamie Oliver: aardappelen met rozemarijn uit de oven

Jamie Oliver: aardappelen met rozemarijn uit de oven
  • 4
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 40
    min bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering8.4
    obv 112 waarderingen
  • Bijgerecht
  • Vegetarisch
  • Frans

Ingrediënten

  • 600 g nieuwe aardappelen, in blokjes van 2½ cm
  • 1 takje verse rozemarijn, alleen de blaadjes
  • olijfolie, of eenden- of ganzenvet
  • 5 teentjes knoflook, ongepeld en plat geslagen

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe de blokjes aardappel in een grote pan koud water met wat zout en breng ze aan de kook. Laat ze meteen in een vergiet uitlekken en een paar minuten uitwasemen, tot ze min of meer droog zijn. Vermorzel de rozemarijnblaadjes in een vijzel.

Verhit een beetje olijfolie of ganzenvet in een braadslee. Doe de knoflook, aardappeltjes en rozemarijn erin. Bestrooi ze met wat peper en zout en hussel alles goed door elkaar. Zet de braadslee 20 tot 25 minuten in de oven, schud de aardappelen regelmatig en haal ze uit de oven wanneer ze lekker goudbruin en krokant zijn.

Extra benodigd

Vijzel

Persoonlijke noot

'Ik ben echt dol op deze supersnelle aardappelen uit de oven. Door ze in kleine blokjes te snijden zijn ze veel sneller gaar dan piepers in hun geheel - als ze heel gaaf zijn neem ik soms niet eens de moeite om ze te schillen. Gebruik in plaats van rozemarijn gerust andere kruiden, zoals tijm of salie. Ik doe er voor de verandering ook wel eens wat gehakte uitjes, gehalveerde champignons of lekker dikke stukjes rookspek bij.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: aardappelen met rozemarijn uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Kook met Jamie van Jamie Oliver

Kook met Jamie

Jamie Oliver

Dit is Jamie Olivers zevende boek, maar het had eigenlijk zijn eerste moeten zijn. 'Kook met Jamie' is namelijk een moderne klassieker met daarin alles wat een thuiskok... lees verder

© Kosmos Uitgevers.

reacties op dit recept

  • ciel Dit is een heerlijk recept maar ik doe het geheel eerst in een diepvrieszak en nog wat olijfolie erbij om het te hutselen, mijn ervaring is het snelle vastplakken van de aardappelen in de oven en doe het in een hapjespan.
  • Trudie Lekker zeg, ik ga het proberen.
  • willem Vegetarisch recept en toch ganzenolie?
  • andra Deze wil ik echt gaan maken, lijkt me echt lekker.
  • loes Op bakpapier plakken de aardappelen niet vast, werkt goed.
    Ongeschilde aardappeltjes, nog lekkerder...
  • Patricia Wel opletten Willem, het begint met "olijfolie of.......". Volgens mij zijn olijven nog steeds niet dierlijk :o)
  • M. Helemaal heerlijk, en gewoon met olijfolie natuurlijk! Ria
  • marjan Verrukkelijk recept, ik deed het met 1,5 eetlepel aardappelkruiden en takje marjolein.
  • Daan Gelijk geprobeerd met bij de slager gekocht rookspek (zoveel lekkerder als blokjes uit een pakje), gehalveerde champignons en ui. Het resultaat dat ik dit bijna zonder vingers moet typen. Heerlijk dus!
  • david Een totale mislukking. ten eerste omdat niet 20 minuten nodig was om de aardappels gaar te krijgen, maar maar liefst 80 minuten op 220 graden Celcius! De smaak van de kruiden ging, ondanks 14 keer omscheppen, niet in de aardappel zitten. De bildstars werden droog een smakeloos. Niet voor herhaling vatbaar.
  • marian Ik kook eerst de aardappelschijfjes 10 minuten en dan in de oven anders duurt het inderdaad erg lang voordat de aardappelen gaar zijn. En de rozemarijntakjes snijd ik in kleinere stukjes dan kan het niet in je keel blijven steken.
    Heerlijk recept, met zeezout i.p.v. gewoon zout is het nog lekkerder.
  • carla @ David. Je doet duidlijk iets niet goed. In blokjes heb je echt niet zo lang nodig, en dan 14 keer omscheppen?? Die oven is alleen maar bezig geweest met afkoelen en opwarmen.
  • Laurey Heb het geprobeerd maar het lukte niet om de aardappelen goudbruin te krijgen.
  • freek Rauw in een metalen ovenschaal doen (wel schillen en in partjes), husselen met een beetje boter en olijfolie en rozemarijn en 25 minuten op 225 graden. Slechts één keer omscheppen en pas achteraf zout erover. Dan worden ze echt heerlijk knapperig. Al járen ons favoriete aardappelgerecht. Zo makkelijk! Geen omkijken naar. In de tussentijd kun je je concentreren op andere zaken op je fornuis.
  • KJ Jammer dat mijn vrouw niet alles lust wat in de recepten staat. hmmmmmmmm
  • Andre TIP...(volgens Jamie...30 minutes) Gebruik bij het koken van nieuwe aardappelen altijd gekookt water, dan blijven vitames behouden, aldus 30-minutes van Jamie. Geen idee wat er over blijft van dit verhaal als je het daarna in een magnetron stopt. Verder een prima gerecht. Lekker bij een stukje verse zeebaarsfilet gemarineerd met venkelzaad, citroenschil, peper en zout.
  • Ingeborg H. Wat een goed en simpel recept! Ik deed de aardappelen voorheen rauw in de oven maar nu zijn ze veel beter qua garing, bruin en knapperig van buiten en zacht van binnen. Dit blijf ik zo doen. Ik doe echter wel rustig een hele bol knoflookteenjes in de schil er bij en een stuk of 4 takjes rozemarijn.
  • kees Ik snijd de aardappel in ongelijke stukjes om te voorkomen dat ze aan elkaar vast plakken. Soms gebruik ik knoflookolie maar ook verse knoflook. Maar altijd rozemarijn... heerlijk.
  • g Aardappelen in de oven, heerlijk, alleen, vegetarisch, met ganzenolie, klopt natuurlijk niet. Ik zou olijf- of notenolie gebruiken. Verder niets dan lof voor de grote meester jamie oliver.
  • A Beste g het recept vermeldt olijfolie, of ganzevet. Mijn's inziens kun je als vegetariër kiezen voor olijfolie en voila je hebt een vegetarisch gerecht. Succes! Ton
  • Roelie Je kunt i.p.v. ganzenvet of olijfolie ook heel goed kokosvet gebruiken. Dat kan een hoge temperatuur aan en is de kans op transvetten klein. Roelie
  • Joseline Ik boen mijn aardappelen en zet ze dan in de magnetron, neem ongeveer dezelfde grootte en je rekent voor de eerste aardappel 5 min en voor de volgende per aardappel 2 min erbij. Dit is voor pellepatatjes. Vermits ze erna nog eens in de oven gaan neem ik maar de helft vd tijd en snijdt ze in gelijke blokjes, niet pellen en schik ze in een ovenschaal, giet er wat olijfolie, look, takje rozemarijn
  • Joseline (dit is het vervolg) takje oregano en tijm, soms doe ik er nog een soeplepel sesamolie over dat smaakt wat geroosterd. Daarna in de voorverwarmde oven op 200° gedurende15 à 20 min.
  • Suzanne Heerlijk recept. Ik heb kant en klare aardappeltjes gepakt en in de wok gebakken. Ging ook goed. Suzanne
  • henriette Ga het proberen. Ben gek van allerlei nieuwe ideeen en denk dat deze zeker lukt. Een beetje spek en kruiden erbij lijkt me ook uitstekend. Henriette
  • marijke Beste Roelie Ik ga dit zeker proberen. Lijkt me heerlijk maar dan (zoals jij schrijft) met cocos olie daar doe ik bijna alles mee. De moeite van het proberen waard.
  • moon Ik heb ze ook met kokosvet in de oven gebakken. Heerlijk!
  • stans Koken met een aantal gekneusde laurierbladen, daarna lekker meebakken.
  • Cees Het is een heerlijk gerecht, maar probeer er ook is een aubergine bij. Ik heb deze in blokjes gesneden en daar een marinade van olijfolie, knoflook en rozemarijn overheen gedaan.
  • Julia Rozemarijn kun je in de blender of kruidenmolentje tamelijk fijn malen. Ze moeten dan wel eerst gedroogd zijn.
  • Geerd Laatste 10 minuten zwarte olijven toevoegen met een hele citroen in 8 parten gesneden. Heel verrassend.

reactie toevoegen

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken